Odpoveď na príspevok od dedo758:
Keď pozeráš na zásuvku spredu a kolík je hore, ta… @dedo758 No ak sú Alvodiče 4mm2 tak tie NEDÁ do nových typov zásuviek, jedine skrutkové.....Nové typy sú na Cu 2,5mm2.Odpoveď na príspevok od mv09:
Vdaka za rady. Ano, su to hlinikove kable a vymie… @mv09 Tak to budeš potrebovať dve trojpáčkové Wagosvorky 221-413, v ktorých spojíš tie hliníkové vodiče a pridáš tretí medený 2,5 mm2, ktoré pripojíš - čierny naľavo, žltozelený napravo a ten prepoj 4-5, čo som spomínal, zostane. U našich je zásuvkový rozvod ťahaný Cu4 v jednotlivých vodičoch. Pred 35 rokmi dali, čo zohnali. Zásuvky som vymieňal len za skrutkové...Odpoveď na príspevok od mv09:
Vdaka za rady. Ano, su to hlinikove kable a vymie… @mv09 Keď by Ti terajší hliníkový drôt kvôli svojej hrubke nechcel vojsť do nového Legrandu, musíš najprv v malej svorkovničke spojiť obe čierne drôty a vyviesť krátky 2,5mm medený drôt do zásuvky,... a to isté urobiť aj so žltozeleným drôtom. Svorkovničky natlačíš do krabičky pod zásuvku. Nezabudní robiť prepoj v zasuvke, ktorý uvádza @dedo758 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Svorkovničky musia byť také, ktoré umožňujú spoj Al/Cu.Odpoveď na príspevok od petersd:
@mv09 Keď by Ti terajší hliníkový drôt kvôli s… @petersd Ten hlinikovy drot kvoli hrubke tam vojde v pohode, len dnes nekupim tie svorkovnicky. Neskor asi skusim 1.radu od deda.Odpoveď na príspevok od mv09:
@petersd Ten hlinikovy drot kvoli hrubke tam vojd… @mv09 Daj foto toho vodiča navoľno a potom nie úplne zasunitého do svorky v zásuvke...Odpoveď na príspevok od dedo758:
@mv09 Daj foto toho vodiča navoľno a potom nie úp… @dedo758 dam, ale neskor, za cca 2 hod.Odpoveď na príspevok od dedo758:
@mv09 Daj foto toho vodiča navoľno a potom nie úp… @dedo758 adi taktoOdpoveď na príspevok od mv09:
Dobry den, mam zasuvku legrand valena a zo steny … @mv09 Tam Ti to vojde bez problému a nepotrebuješ WAGO, čierne vľavo /pohľad kolíka na Teba hore/ zelenožltý jeden do stredu druhý do prava a na tie 2 zvyšné svorky DAJ prepoj a máš vyriešené... Ale daj pozor pri vkladaní zásuvky na Al vodiče kde sa veľmi ľahko môže stať, že sa Ti zlomí vodič v izolácií!!!!!!Odpoveď na príspevok od technik007:
@mv09 Tam Ti to vojde bez problému a nepotrebuješ… @technik007 spravil dom ako si doporucil, ale v uz aj v tejto a dalsich 2 izbach stava je-cez skusacku, ale nejde ziadny spotrebic- Tv, internet a ani vysavac. Co s tym?Odpoveď na príspevok od dedo758:
Prepoj medzi 4. a 5. svorkou máš...? @dedo758 ano, ale este to rozoberiem, ci to tam nevypadloOdpoveď na príspevok od dominik_galaba:
smutný moment, ten už neodpíše. Na toto sú ľudi… @dominik_galaba áno...ale... skús si zavolať človeka s paragrafom na jednoduché práce doma (výmena zásuvky, svietidla a pod. Vysmeje tá do telefónu, že on je pán "elektrikár" a robí ucelené inštalácie domov a budov za desaťtisíce eur a na toto on nemá čas 🤷♀️ Takže 99,9% z nich tá pošle do Renaultu. A keď by sa našla výnimka, že niekto by prišiel... tak: 30 eur cesta 50-150 eur si zaráta hodinu práce 200% na materiál. Výmena zásuvky, svietidla teda okolo 200 eur. ChápešOdpoveď na príspevok od terry25:
@dominik_galaba áno...ale... skús si zavolať člov… @terry25 nechápe, on to bežne robí za 20Odpoveď na príspevok od foox:
@terry25 nechápe, on to bežne robí za 20 @foox tak za 20 ho beriem 🤭Odpoveď na príspevok od terry25:
@foox tak za 20 ho beriem 🤭 @terry25 keď bývaš v riti sveta a hladáš elektrikára v zlatých stránkach (BA), tak to tak asi bude. Jedine že si to spravíš sám a vieš to, alebo nemáš tušáka a ideš s tým na modrú strechu. Tak treba šetriť na všetkom :D a niee... ja takúto činnosť nevykonávam, nakoľko na to nemám oprávnenie :) @foox za 20cku robíš možno ty, ale elektrika to nebude.Odpoveď na príspevok od dominik_galaba:
@terry25 keď bývaš v riti sveta a hladáš elektrik… @dominik_galaba jasne že to nevykonávaš, si zo skupiny radím, radíš, radíme, ale urobiť to nevieme 😁Odpoveď na príspevok od foox:
@dominik_galaba jasne že to nevykonávaš, si zo sk… @foox no pekne ... :D ale toto zvládnem :) :POdpoveď na príspevok od dominik_galaba:
@terry25 keď bývaš v riti sveta a hladáš elektrik… @dominik_galaba ja si to našťastie tiež robím sám, mám nejaké dávne elektrotechnicke minimum, teda viem aspoň základy. I keď sme robili skôr slaboprud. Nastastie, mám v rodine aj elektrikára a keď už neviem sám, zavolám mu...... "modrý strč tak, strih i biely, namiesto zeleného strč ružový....drb, plesk, ...smrad..kua.... žiješ? Žijem ...svieti, trúbi... paráda!" A vec hotová 🤭 Nejaké normy (ako by to malo byť poradia v diskusiách)Odpoveď na príspevok od terry25:
@dominik_galaba ja si to našťastie tiež robím sám… @terry25 Pokus-omyl?????🩻