Vyučtovanie

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den, potrebovala by som poradit ohladom vyuctovania. Neviem na koho sa obratit. Som vlastnik bytu s vlastnym kotlom na vykurovanie. Prislo mi vyuctovanie s velmi vysokym nedoplatkom, lebo podla noveho zakona musim platit za dodavku tepla aj ja co mi je nelogicke kedze mam vlasny kotol. A taktiez mi zvysili zalohove pladby o 90%.(som dochodca). A zajtra mi chcu namontovat merace tepla na radiatory, do ktorych ide iba vykurovanie z mojho kotla. Taktiez cez moj byt nejde ziadna stupacka a ani nic podobne. Viete mi prosim nejako pomoct?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@vladoba21 Správcovské spoločnosti pri výpočtoch …
@toky1 Vypocet nerobila spravcovska firma, ale externa. A keby aj, aj ta sa moze mylit, uz sa mi v minulosti stalo. Zakon je jedna vec, ale jeho vyklad moze byt nejednoznacny a ja chcem mat istotu, ze nemusim/musim platit stovky EUR rocne navyse za nieco, co nedostanem, ci to hovori ten "spravodlivy" zakon. 🤷‍♂️ Konkretne: napriklad ako firma dosla k tomu pomeru 73% (plocha, vsetci!) vs. 27% spotreba tepla! To sa mi zda postavene na hlavu! 😵
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@toky1 Vypocet nerobila spravcovska firma, ale ex…
@vladoba21 Tie konkrétne percentá sú myslím záležitosťou kolektívnej dohody vlastníkov bytov v bytovom dome. Toto si pamätám že sme hlasovali na domovej porade spoločenstva vlastníkov bytov keď som ešte býval v paneláku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@danovci2 tak som zvedavy ci sa Vam nieco podari…
@vladoba21 Vlastníci bytov a nebytových priestorov môžu rozhodnúť o zmene podielu základnej zložky, nemôže byť však nižší ako 30 %. Takže, keď máte odsúhlasené viac, tak treba napádať vládu... Pritom ste si to sami navýšili, odklepli... Ironické.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@zicher az tak jednoznacne by som to nevidel. Lud…
@igor256 presne ako pisete, okrem nakladov za dodane teplo, musim platit aj udrzbu (prip. kupu a instalaciu noveho kotla v byte ked mi uplne odide). Na to mi ziadny sused neprispeje. Okrem toho este platim aj do FOU za opravy centralneho kotla, ktory nevyuzivam! Dobre, neriesim, solidarita. Ale tuto fuserinu co odhlasovali v 2022, to sa mi uz rozum zastavuje!!! 😱😱
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@vladoba21 Vlastníci bytov a nebytových priestor…
@frantisekca @toky1 o nicom k tomuto sa na schodzi nerozhodovalo, dostal som len do ruky rocne vyuctovanie s pomerom 73:27 (zakladna:spotrebna) Tak som zvedavy ako k nemu externa firma, ktora robi vyuctovanie, dosla.
Odpovedať
Študuj. https://www.slov-lex.sk/pravne-predpi...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Študuj. https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/S…
@toky1 zakon mam, a co s nim? Je tam spomenute, ze zakladna zlozka 60% (aj ta sa mi zda vysoka, zle dobre) a vlastnici sa mozu rozhodnut aj inac, ja vsak ziadne rozhodnutie v tomto smere nevidujem, podla zapisnic zo schodzi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@toky1 zakon mam, a co s nim? Je tam spomenute, z…
@vladoba21 pokiaľ o ničom takom zápis nieje tak je to treba reklamovať. Nech správca či ním zazmluvnená externá firma vydokladuje ďôvod zmeny zákonom daného percentuálneho pomeru. Ak to nemá podchytené zápisom tak to je svojvoľné a nie je to v súlade so zákonom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@vladoba21 pokiaľ o ničom takom zápis nieje tak j…
@toky1 ano, uz som poslal... som zvedavy aka bude odpoved, teda odkial firma tych 73:27 zobrala. Jedinu sancu tu vidim v § 8 (odsek 14). Bud to toho pomeru 2,5 padol nejaky byt s nameranou nulovou spotrebou tepla z centralnej kotolne alebo byt s vlastnym kotlom (ktory sa tiez tvari ako "beznakladovy") z pohaldu centralnej kotolne. Myslis, ze toto moze byt ta skryta pointa haluzneho zakona?
Odpovedať
A toto bol jeden z najvacsich dovodov preco som sa odstahoval do RD. V nom platim za 3x vacsiu plochu tretinove naklady na kurenie a TUV. Ale nie o tom som chcel... Tam kde som byval boli vsetci susedia dochodcovia co nekurili - v celom dome bola strasna zima takze tam stale chodili nedoplatky (potom sme sa uz samozrejme aj my lepsie obliekali ale vykurovat zvysok domu sme odmietali). Cele to bolo nastavene tym "dochodcovskym" systemom - 90% merace na radiatoroch vs. 10% podla plochy bytu. Takze mili dochodcovia setrili a my sme platili :) Teraz citam ze uz to tak byt nemoze zo zakona ale nemyslim si ze by to niecomu pomohlo... Aby som nebol uplne offtopic, tak v KE je potrebne k odpojeniu sa od CZT suhlas CZT :) A oni si pod sebou nepodpilia konar takze suhlas nedostane nikto, takze vlastne su vsetci prinuteni odoberat to teplo a TUV od centralneho zdroja bez moznosti akejkolvek zmeny...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@toky1 ano, uz som poslal... som zvedavy aka bude…
@vladoba21 Podľa mňa je dôležitý pre teba § 8 odsek 4 a 5. Na tie sa budú odvolávať. Dôležité potom je už len aký je ten percentuálny podiel základnej a spotrebnej zložky. Zo zákona 60%/40%, voliteľne základná minimálne 30%. Ty musíš zistiť akú máte zo zápisu schôdze spoločenstva vlastníkov. Ak nikde nieje uvedené nejaké iné číslo tak pri výpočte by sa malo vychádzať zo zákonom stanvených 60/40. Môj názor.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@vladoba21 Podľa mňa je dôležitý pre teba § 8 ods…
@toky1 v zapisnici nie je nic na tuto temu. Podla mna to firma bude hrat na ten koeficient 2,5, ktory vraj nesmie byt prekroceny, teda ze z tych "startovnych" doporucenych 60:40 vysla az na 73:27. Teda okrem nakladov na vlastny kotol, na ktore mi nik neprispeje, mam este platit aj 73% nakladov (podla plochy bytu) na kotol, ktory nevyuzivam. Haluz! Som zvedavy...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@toky1 v zapisnici nie je nic na tuto temu. Podl…
@vladoba21 K tomu len toľko, že sa určite zúčastňuj tých schôdzí a sleduj si to lebo nikdy nevieš kedy sa úprava toho pomeru bude riešiť. Aby si bol pri tom a presviedčal ľudí na zmenu v tvoj prospech. Pruser je že zmena toho percentuálneho pomerusa sa schvaľuje väčšinovým súhlasom a ten môžu upraviť kľudne v ešte horší pre teba. Vôbec ich nemusí zaujímať, že to je nespravodlivé pretože tým pádom im prispievaš na nimi spotrebované teplo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@vladoba21 K tomu len toľko, že sa určite zúčastň…
@toky1 jasne, ked sa nieco take odhlasuje, musi to by v zapise zo schodze. Tu podla mna je to o tom "magickom" pomere 2,5 (max. jednotkove naklady na m2 bytu vs minimalne). Len by ma zaujimalo ako sa to meria. Ci v pripade, ze jeden byt je dlhodobo neobyvany (ma nizku spotrebu), moze ten pomer na celu bytovku (teda aj byty s vlastnymi kotlami) vyletiet na tych 73:27 v prospech podlahovej plochy. Pozeral si toto vo vyhlaske?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@toky1 jasne, ked sa nieco take odhlasuje, musi t…
@vladoba21 pozeral. Ale priznám sa že mi z toho znenia nie je jasné ako presne sa pripočítava ten špecifický náklad. Ten algoritmus. Ten magický pomer 2.5 ktorý spomínaš je tam odvodený od špecifického nákladu. A ten je vztiahnutý na vykurovaný byt alebo nebytový priedtor. Ale v ponímaní tejto vyhlášky ty vykurovaný byt nemáš - pretože si ho vykuruješ lokálne vlastným zdrojom tepla. Čiže podľa mňa špecifický náklad je má pre teba nulovú hodnotu. Čiže by sa ti nijako nemala dvíhať základná zložka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@vladoba21 pozeral. Ale priznám sa že mi z toho z…
@toky1 ano, ale ja si myslim, ze staci aj jeden dlhsie neobyvany byt so stiahnutymi radiatormi (viem v dome o takom, susedia su v zime niekde na juhu) a ked sa zrataju celkove naklady nan a na nejaky iny prekurovany byt v zime s otvorenym oknom (fajciar najomnik), "spravodlivejsia" vyhlaska potom dokope spravcu stanovit tie pomery tak ako je to u nas (73:27). A zvezu sa pri tom vsetky byty, aj tie s vlastnym kotlom, ktore budu okrem FOU na CK odteraz cvakat aj naklady na vykurovanie (PREKUROVANIE) bytov nan napojenych. Co povies, moze to takto byt?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@toky1 ano, ale ja si myslim, ze staci aj jeden d…
@vladoba21 Ja ti neviem, mne sa to nejako nezdá. Každopádne vyhláška akoby nerátala s tým, že v objekte napojenom na CZT môžu byť byty či nebytové priestory s vlastným lokálnym zdrojom tepla. Jej novela len chcela riešiť to, že niekto "kradne" teplo prestupom cez steny a podlahy z ostatných bytov tak, že vypne radiátory. Na toto sa nastavil výpočet.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@vladoba21 Ja ti neviem, mne sa to nejako nezdá. …
@toky1 ano, vyzera to tak, ze soudruzi udelali nekde chybu, ked hladali spravodlivost, teda ak to nebola cielena "chyba" niektoreho z predkladatelov. Ano, chceli potrestat "setricov", ale pri takto de bilne nastavenom zakone len dosiahnu, ze akcnejsi salamisti teraz budu veselo byty prekurovat, bez obav, ze by sa im to nejako dramaticky prejavilo na ich koncorocnej fakture. Tak toto je to SETRENIE, o ktorom som pocuval cez "plynovu krizu"... 😂😂😂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@vladoba21 Ja ti neviem, mne sa to nejako nezdá. …
@toky1 myslim, ze mam vysvetlenie! 💡😉 Karel Hirman - Vyštudoval ťažbu ropy a plynu. - Podnikal v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu a bol odborným gestorom energetickej časti pripravovaného predvolebného programu koalície PS/Spolu. Keby som chcel vyprazdnit preplnene zasobniky plynu a naplnit ho plynom novym co by som spravil ako "docasny" minister? Prijal by som novu vyhlasku o rozuctovani nakladov na spotrebovane teplo v bytovych domoch 503/2022! 🤷‍♂️💡Ked ludia pochopia jej (ne) zmysel, efekt bude zaruceny! 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@toky1 myslim, ze mam vysvetlenie! 💡😉 Karel Hirm…
@vladoba21 Ale no. Potreba zbaviť sa zásob plynu za tým určite nebola. Nakoniec tá cena plynu bola dotovaná štátom. Na takom plytvaní Hirman iste nemal záujem.
Odpovedať
V panelovom bytovom dome, som vrchny byt s vlastnym kurenim. Mne nauctovali 100% sumy zakladnej zlozky, mame odsuhlasene pomery 50:50. Podla vyhlasky, by som namiesto 100% mal platit iba 20%, ale neviem ci splnam podmienku nadstavba alebo vstavba do podkrovia "Základná zložka sa podľa odseku 4 rozpočítava aj medzi byty a nebytové priestory v nadstavbách a vstavbách do podkrovia s individuálnou prípravou tepla, pričom sa pre podlahovú plochu uplatní koeficient 0,2." https://www.slov-lex.sk/pravne-predpi...
Odpovedať
Profilova fotka
Z každej strane teraz vnímam nespokojnosť s tohoročným vyúčtovaním, resp. vyúčtovaním za minulé obdobie. Je to jedno veľké faux pas, u každého je to pomaly inak, ako bolo dohodnuté v uzavretých zmluvách, nezmyselné navýšenia a prepočty.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pfabry:

Z každej strane teraz vnímam nespokojnosť s tohor…
@pfabry už si zažil že by sa to niekedy znižovalo? teplo je a bude stále drahšie pokiaľ je inflácia, každého sa to dotkne ináč ,niekto bude mať vyšší príjem a niekto nižší a ten to pocíti viac
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@pfabry už si zažil že by sa to niekedy znižovalo…
@duzu Nejde o to, jasné, že sa všetko zdražuje. Ale však preto sa zvyšujú mesačné platby a teda mali by ich zvýšiť tak, aby pokryli všetko, čo je treba. Veď majú z čoho vychádzať, majú údaje za predošlé obdobia. Takže nedoplatky pomaly tisíc eur sú dosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pfabry:

@duzu Nejde o to, jasné, že sa všetko zdražuje. A…
@pfabry ja mám každý rok upravené zálohové poplatky podľa poslenej faktúri a mám to tak že len malý nedoplatok, to záleží od skutočnej nasledujúcej spotreby, niekto môže mať vyššiu ale niekto nižšiu a zatiaľ máme dotované ceny všetci, od budúceho roka to má byť adresnejšie aby niekto z dotácií nevykuroval bazén
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@pfabry už si zažil že by sa to niekedy znižovalo…
@duzu v pripade aplikovania 503/2022 je chore, ze menej platit budu "prekurovaci", kedze meranana zlozka tepla v ich vyuctovani bude iba 10-30%, zvysok pojde cez m2, idealne pri mensich bytoch, tie mozu byt v zime vyhulene na 25'C, s otvorenemymi oknami... platit ich teplo budu susedia (aj ti s vlastnymi kotlami)! Zelene Slovensko 2024! 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od otik19:

V panelovom bytovom dome, som vrchny byt s vlastn…
@otik19 ano, nadstavby s vlastnym kotlom maju "ulavu" 0,2 x m2 (byty pod nimi s vlastnymi kotlami uz nie 🤮), takze okamzite reklamuj! ☝️
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@otik19 ano, nadstavby s vlastnym kotlom maju "u…
@vladoba21 Ja som na klasickom vrchnom poschodi, to nie je dobudovana nadstavba. Tyka sa 0.2 koeficient aj mna?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladoba21:

@duzu v pripade aplikovania 503/2022 je chore, ze…
@vladoba21 to bolo a bude v panelákoch vždy tak , jednému kúria susedia a jeden kúri iným ktorý chce viac tepla, nikoho nedonútiš aby kúril na rovnakú teplotu ked to nepotrebuje, to by mohli merače úplne zrušiť a každý platiť podľa m2 ako to bolo niekedy, to tiež nebolo spravodlivé pre všetkých, má sa dohodnúť nadpolovičná väčšina na nejakom pomere ako to deliť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pfabry:

Z každej strane teraz vnímam nespokojnosť s tohor…
@pfabry suhlasim, aj chora motivacia tvorcov. Viac platit budu ti co teplom setrili, menej "prekurovaci". A ze ludia s vlastnymi kotlami, ktore si musia platit (udrzba, opravy, vymena, spotrebovany plyn...) budu na nich platit tiez (okrem toho co uz dnes platia do FOU), to je uz uplna absurdita! Aktualna vlada sa uz nemoze vyhovarat na tu predchadzajucu, tak som zvedavy co s touto fuserinou (ne)planuje robit! 🤔
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?