Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
Chcel by som sa opytat ci sa da vymenit Type 21 z… @dzankamizu Rozdiel medzi stredmi radiátorov Korad 21K a 22K sú necelé 2 centimetre. Konzolu, bežne dodávanú k radiátorom Korad (takú tú s plastovým excentrom na zavesenie radiátora) vieš skrátiť možno o centimeter. Možno aj trochu viac, záleží od konzoly - v priebehu rokov sa málilinko menili. Ak tam máš iný radiátor s inou konzolou - to už treba vidieť...Odpoveď na príspevok od dedo758:
@dzankamizu Rozdiel medzi stredmi radiátorov Kora… @dedo758 @mgx pani, ano mam tu klasicku konzolu s tym plastovym excentrom. Prikladam foto v prilohe. Medzera od steny je 5cm. Ak sa to da skratit o 1cm, tak to by potom asi slo ? Ta blizsia vzdialenost ku stene by asi trocha znizila tepelny vykon ale asi len miminalne. Co sa tyka odladenia systemu, co myslite ze by v tomto pripade pomohlo najviac ? Z toho co som dosial zistil empiricky a z rad na forach to vyzera nasledovne: 1. akumulacna nadrz 250L (este som rozmyslal nejaky hybrid aj so zasobnikom TUV rovno) 2. Vykonejsie cerpadlo na zmenu max. prietoku zo 16 l/m na 24 l/m 3. Vymena radiatorov Type 21 zaType 22 Otazka je o kolko nizsiu teplotu by som mohol pustat do tychto radiatorov ked momentalne davam tak 45C co staci akurat tak na -5C a 22 vnutri. Myslite ze by to vedelo pri tych istych velkostiach len Type 22 vykurat s 40C vodou ? Ma to cca o 30% vacsi vykon ale neviem aky to ma vplyv na vyzarovany vykon ked zas znizim teplotu vody. Ucinost tepelka vzrastie asi len o 0.2COP bodu co neviem ci je az take rentabilne. Skor asi nie ale zvysilo by to asi stabilitu systemu. Skor ta 250L akumulacka by tomu asi pomohla aby tolko necyklovalo ked je teplenjsie a zvysila sa ucinnost. Pripadne to nechat riadit len termostatom pri vyssich teplotach, ale ten controller co ma samsung je katastrofa.Odpoveď na príspevok od mgx:
@dzankamizu radiator sa podla fotky vymenit da … @mgx vdaka, nechcel som zakladat novu temu, ale zalozim asi. Projekt samozrejme nemam, viem dat len data, ktore som zozbieral pri kureni elektrickym kotlom. Od nuly nizsie nemam problem, problem mam nad +5 a vyssie. Pouzivam water law a videl som ho cyklovat velmi casto lebo radiatory nestihali odovzdavat teplo. A ten water law nema bohvie ako vyrieseny samsug. Ako vazne nevidim dovod aby 5 minut islo cerpadlo a 3 minuty stalo a takto stale dokola ked je nad 5 stupnov. Mala by tam byt dlhia pauza ale ocividne to takto riadi. Stacilo keby jeho logika videla ze to cykluje casto tak by ho proste nechal dlhsie vypnute ale nie. Jedine ako to viem poriesit ze ho dam regulovat pomocou termostatu. Len ten termostat reaguje dost pomaly a histereziu ma 1C co je vela, mali implementovat do FW ze sa da menit, toto nechapem ze to tam nedali. Takze ma to svoje muchy. Cize nastavim mu napr. 22.5C a ked je teplovonku tak to vykuri do 23.5C a potom caka na pokles 22.5C co je v reale tak 22C. No ale teda aspon ma dlhu pauzu a potom zase dlhsie nahrieva. Ale cez water law to neviem spravit lebo proste ma velky vykon a cykluje. Cize neviem co by idealne pomohlo. A este aj tu pumpu mam slabu ked vravite zo nominal je 23 l/s.Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
@dedo758 @mgx pani, ano mam tu klasicku konzolu s… @dzankamizu Postup: Zvesíš radiator. Odmeriaš, ako ďaleko je excenter od steny. Odskrutkuješ excenter, odskrutkuješ maticu z konzoly, vytiahneš biely plast zo steny a ten, zo strany od radiátora skrátiš o tie cca 2 centimetre. Zasunieš nazad, zaskrutkuješ maticu a excenter zaskrutkuješ tak ďaleko od steny, aby si mal potom radiátor tam kde potrebuješ. Odrežeš prečnievajúci závit z konzoly, zavesíš radiátor, docentruješ. Mne (nemusí tebe) je jednoduchšie dať medzi rúrku a ventil predĺženie... ;-)Odpoveď na príspevok od dedo758:
@dzankamizu Postup: Zvesíš radiator. Odmeriaš, ak… @dedo758 Diky za postup. Tak by som to spravil asi. No ked mas na to vybavenie tak ano :) Na to predlzenie predavaju rovno nieco so zavitom aby som to nemusel tam pajkovat ? Alebo sa neda inak ? @mgx ja uz mam PWM regulaciu (predtym som mal fix lebo instalateri nezapojili PWM kabel), cize cerpadlo si to riadi ako potrebuje od tych 7 l/m to tych 16 l/m co mam max. pri otovreni vsetkych radiatorov naplno. Aka je vlastne zavislost prietoku od teploty ? Je tam aj nejaka zavislost od poctu priskrtenych radiator TRV ventilmi ? Ja som to teraz vsetko otvoril naplno ale ak ich priskrtim tak klesne prietok alebo ako to je vlasne ? Lebo skussal som aj test, zavrel som vsetky dole a otvoril vsetky hore, prietok viacmenej nezmeneny stale okolo 15 l/m. Potom som zavrel vsetky horea otvoril vsetky dole a zase nezmenene. Tak toto som nejako nepochopil. TS budovy ja nemam, ale z pozorovania viem je je to asi 4.2KW pri 0C vonkajsej a 22C vnutornej. Ta instalacia je uplne jednoducha. 10 radiatorov (5 na prizemi + 5 na poschodi Type 21 vsetko a 2 rebrikove v kupelniach) Zapojenie TC v pivnici priame. Nic navyse len pump 24-40 v systeme. Cize mam teraz otvorene vsetko a riadim to len ekvitermicky, co ale nerozumiem je ze ako to spravit tak aby dakedy neprestrelil teplotu. Priklad. Vonku je stale okolo 0C ale prazi slnko do miestnosti a na stresne okna takze logicky teplota narastie lenze ekvitermika si ide stale svoje. Kedze som odstavil aj TRV ventily tak bez pridavneho riadenia termostatom sa presvihne pozadovana teplota, potom ked slnko zajde tak sa po case vyrovna ale to moze trvat dlho a moze to zbytocne prekurovat. Len sa pozrite na ten termostat. Je uplne mimo. Poviete ze ved si to mozem upravit v nastaveniach. Ano viem mu pridat 0.5C len problem je ten ze zas ked sa teplota znizuje tak zas ukazuje blbosti a strasne pomaly klesa takze ten vtchny termostat uz ukazuje napr. 22C a ten samsug ma este veselo 22.5. Na tom druhom obrazku vidite ze vonku je +5C a on ma teraz teplotu vody asi 38C a vidno ze to uz cykluje kazdych 10 - 15 minut pricom v dome uz mam teplo lebo svieti slnko. A videl som to uz tak ze to cyklovalo aj 6x za hodinu co je neunosne.Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
@dedo758 Diky za postup. Tak by som to spravil … @dzankamizu Izbový termostat: treba nastaviť krátke intervaly s požadovanou teplotou. Napr. 3x denne po dobu 2 hodín. Je to individuálne. Ekvitermiku preč.Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
@dedo758 Diky za postup. Tak by som to spravil … @dzankamizu Áno, kúpiš 15 mm 1/2" mosadzné predĺženie. Na medenej rúrke je napájkovaný prechod - tak medzi ventil a prechod pôjde predĺženie. Na spiatočke tiež...