Diskusiu odoberájú 2 ľudia

Vlastná kotoľna panelák

Dobrý deň, kúpila som byt v paneláku s vlastnou kotoľnou. Proím Vás ako sa rozpočítavajú náklady za kúrenie v byte v prípade vlastnej kotoľne nie centrálnej? Ďakujem
Odpovedať
Predpokladam, ze vlastna kotolna je myslena jedna velka kotolna vo vlastnictve vlastnikov bytoveho domu, ze? Najjednoduchsie mas pozriet zmluvu o vykone spravy, tam budu vsetky % a sumy pouzivane na rozpocitanie tepla aj za spolocne priestory atd... Je to totiz individualne a do urcitej miery zavisle na dohode vlastnikov... Ak ma kazdy byt svoj vlastny kotol, tak tam vacsinou byva spotreba iba podla reality kazdeho priestoru...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od a7x:

Dobrý deň, kúpila som byt v paneláku s vlastnou k…
@a7x ako sa dohodne väčšina, ale vždy je tam časť poplatkov ktorá sa platí či niekto kúri alebo mu kúria suseia + za spoločné priestory sa rozpočíta medzi všetkých
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palinoba:

Predpokladam, ze vlastna kotolna je myslena jedna…
@palinoba V zmluve je o kurení iba - že dohodou z 2006 roka, to je rozúčtované podľa výmery bytu...žiadne % ani konkretizované...
Odpovedať

@palinoba V zmluve je o kurení iba - že dohodou z…
@a7x tak potom máte odpoveď ... Budete to mať len fixne na základe výmery bytu - pre malé spoločenstvá jednoduché riešenie, ktoré však neberie ohľad na spotrebu jednotlivca, resp. ho nemotivuje tieto energie šetriť ... V každom prípade, Váš správca Vám to povie presne :)
Odpovedať

@palinoba V zmluve je o kurení iba - že dohodou z…
@a7x ak Vam to pride nespravodlive (len na zaklade vymery bytu) pri najblizsej schodzi navrhnite zmenu a aj uvedte dovod. Len si najprv overte, ci vobec mate merace tepla pre kazdy byt a tiez, ci je takato zmena vobec vo vas prospech... Inac v kazdom vyuctovani nakladov by mal byt uvedeny kluc podla ktoreho sa rozpocitava, jeho hodnota pre Vas ako aj za cely bytovy dom...
Odpovedať
Takze mam zmluvu od spravcu, kde je uvedene ze teplo sa rozpocitava len podla vymery bytu. Ziadne percenta ani nic. A merace tepla nemame, takze na schodzi by som nemala ako argumentovat...som na 11tom (predosla majitelka neluría v zime absolutne). Ano bol tam az hic...
Odpovedať

Takze mam zmluvu od spravcu, kde je uvedene ze te…
@a7x nekurila
Odpovedať
Teplo stúpa hore. Je bežné, že na vyšších poschodiach je teplejšie aj keď sú radiátory takmer vypnuté. No o to viac musia kúriť susedia pod vami. Takže možno by namontovanie meračov váš prospech, ale nebolo by to v prospech tých, čo bývajú nižšie. Spravodlivo rozpočítať náklady na teplo je náročné. Rieši to vyhláška MH SR 503/2022 Z.z o, no vy sa ňou asi neriadite.
Odpovedať

@a7x chceli by ste iniciovat zmenu rozpocitania ak by ste mali byt na prizemi? 100% spravodlivost v bytovom dome neexistuje, vzdy niekto ziska, niekto strati. Ak chcete 100% spravodlivost, kupte si rodinny dom.
Odpovedať

@a7x byvala majitelka nekurila, lebo jej kurili zo spodu. Tak ako kuria aj tebe. Ci susedia maju platiz aj za to, ze vykuruju tebe?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@a7x byvala majitelka nekurila, lebo jej kurili z…
@zita19 Tikame si?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

@a7x chceli by ste iniciovat zmenu rozpocitania a…
@zacik mám aj rodinný dom. V živote som nebývala v paneláku, len som teraz kúpila aj byt a zaujíma ma problematika.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Teplo stúpa hore. Je bežné, že na vyšších poschod…
@ralf364 Ďakujem za informácie.
Odpovedať
Profilova fotka

@zita19 Tikame si?
@a7x tik, tak,tik, tak...tak si tu my tikame :)
Odpovedať
Profilova fotka
Náklady na plyn/elektrinu a údržbu kotolne sa sčítajú ako celkové náklady, ktoré sa potom rozpočítavajú medzi jednotlivé byty.
Odpovedať

@zita19 Tikame si?
@a7x Sme budíky? @marko9902 No však takto to funguje bežne asi v každej jednej bytovke.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@zita19 Tikame si?
@a7x nie, lebo tikaju len hodiny. Ale podla pravidiel si tu vsetci tykame
Odpovedať
Dakujem za odpovede, ktore boli k veci. Ostatni sa musia dobre nudit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?