Nová

Svetlo v byte z r.1975

Dobry den, mama byva v byte v povodnom stave postavenom v roku 1975 v Nitre, el. rozvody su hlinikove. Luster v obyvacke je na 2 casti rozdeleny, teda 2 ziarovky sa zapnu jednym vypinacom a dalsie 2 dalsim. No a ovlada sa to 2-mi vypinacmi. Jeden vypinac a jeden dvojvypinac. V tom jednovypinaci su 3 kable (cierny modry hnedny) a v dvojvypinaci su 4 kable (2 cierne, modry a hnedy). Kupil som 2 nove vypinace a nejde mi to prepojit aby to fungovalo spravne. Nevie niekto ako to spravne zapojit? Co som zistil som zakreslil..vid foto. Vypinace som kupil tieto: https://www.obi.sk/spinace-a-tlacidla... https://www.obi.sk/spinace-a-tlacidla...
Odpovedať
Keď by sa mali dve a dve žiarovky ovládať z dvoch miest ako píšeš, tak tam máš málo vodičov a málo "páčiek" na vypínačoch. Ešte raz upresni, ako fungovali tie vypínače, lebo aj na obyčajné "schodiskové" zapojenie tam je málo vodičov...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vlado0991:

Dobry den, mama byva v byte v povodnom stave post…
@vlado0991 To naozaj nemáš vo svojom širšom okolí nejakého známeho elektrikára, ktorý by prišiel k Tebe vypiť kávu a popri tom by Ti to ukázal, alebo rovno aj zapojil?
Odpovedať

Dobry den, mama byva v byte v povodnom stave post…
@vlado0991 máš to zle zapojené, fáza nie je spoločná pre oba vypínače, ale je prepínaná do kríža spolu s pacovným vodičom do záťaže- rozumej žiarovky. Neviem odkiaľ ti odchádzajú vodiče do svetla, ale predpokladám, že nie z nejakej dalšej krabice, ale priamo z tej krabice, kde máš viac vodičov. Druhý okruh s daným počtom káblov sa bude dať ovládať iba v závislosti na prvom. T.j, ak ti svieti už jeden okruh, z tej strany, kde máš viac vodičov budeš môcť zapnúť viac svetiel-t.j. dopnúť druhý okruh. Z oboch strán ovládať samostatne oba okruhy s daným počtom vodičov je nemožné. Budeš potrebovať vypínače radenia 6. Schémy zapojenia radenia vypínačov sú na nete, ale odporúčam zavolať elektirkára..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@vlado0991 To naozaj nemáš vo svojom širšom okolí…
@petersd elektrikar co mne robil elektrinu je po operacii a mame sa zlomilotlacitko na vypinaci a kupila nove vypinace, tak ze jej ich nahodim nech to na vianoce nema pokazene
Odpovedať

@petersd elektrikar co mne robil elektrinu je po …
@vlado0991 ak si si urobil fotky pred demnotážou a máš rovnaké typy radenia vypínačov, tak by si to mal pozapájať do stavu, ako to fugnovalo predtým.. Ak nie, tak si sa do toho ani nemal púšťať.. Vypínače, aj ked vyzerajú zvonka rovnako, môžu slúžiť v elektrickom obvode rozdelnym spôsobom. Vysvetľovať tu rozdiely asi nemá zmysel..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?