Odpoveď na príspevok od mgx:
@alinka6 rocne vyuctovanie za elektrinu je ake? D… @mgx spotrebu som mala cca 5700kWh. Neviem ci by susedia suhlasili s namontovanim klimy, sme iba 6 rodin v bytovom dome. Citala som ze treba to kazdy mesiac precistovat coz ja nie som velmi technicky typ a ze sa treba aj o to starat. Taktiez neviem kolko jednotiek by som potrebovala co by asi nebola lacna zalezistostOdpoveď na príspevok od alinka6:
Ahojte, rada by som sa poradila ohladom konvektor… @alinka6 už ste to tu riešili a ľudia vám poradili... nájdite si svoju tému a šetrite čas iných prosímOdpoveď na príspevok od blacksr:
@alinka6 už ste to tu riešili a ľudia vám poradil… @blacksr riesila ale dala som otazku ohladom konkretneho konvektoru, viem ze poradili klimu ale nie som ochotna vyhodit kopu penazi na klimu nakolko som samozivitelka,preto sa pytam na konkretny konvektor. Dakujem....Odpoveď na príspevok od alinka6:
@blacksr riesila ale dala som otazku ohladom konk… @alinka6 a ak nie konkretny co som udala ale aspoň odporucit s ktorym je kto spokojny. O klimu zaujem nemam z financneho hladiaka a to mi radili,takze prosim nekomentujte ak nechcete resp neviete poraditOdpoveď na príspevok od alinka6:
@alinka6 a ak nie konkretny co som udala ale aspo… @alinka6 pre spotrebu je úplne jedno aký, lebo každý na činnú elektrinu má rovnakú, takže vyberaj podľa komfortu , pred tým by som pozrel prečo nehreje pôvodný, najčastejšie sa opália kontakty na termostateOdpoveď na príspevok od alinka6:
Ahojte, rada by som sa poradila ohladom konvektor… @alinka6 pozeral som staru diskusiu, je tam aj nejake ovladanie pre všetky konvektory, po vymene buď ten smart na ovladanie cez app 6 x90 €, alebo samostatne cez svoje termostaty na konvektore. Neviem čo znamena sme 6 hod. v byte, to je aj na spanie málo...Odpoveď na príspevok od rudy1973:
@alinka6 pozeral som staru diskusiu, je tam aj ne… @rudy1973 to ovládanie co mam, je nastavene odkedy som kupila byt. Cosi tam potom aj ex nastavoval. A prave v tom konvektore kde je to ovladanie , jedna cervena kontrolka prestáva svietiť a tým padom mi ani nehreje,musim doslova do neho buchnut aby sa rozsvietila a vtedy zacne hriat,cize s nim nieco je, preto chcem vymenit lebo nemám nervy stále sledovať ten konvektor kedy ma hriat a nehreje. Mam malého syna a potrebujem to riesit uz v podstate hned. Nie 6 hodin v byte ale 6 rodin v bytovom dome😊Odpoveď na príspevok od alinka6:
@rudy1973 to ovládanie co mam, je nastavene odked… @alinka6 treba len vyčistiť kontakty a správne ich napružiť, pri niektorých to ide i bez rozobrania, prístup je cez mriežku, treba skontrolovať či sú nie zahorené i vodiče napájania, pokiaľ je celá špirála OK škoda ho vyhodiť, cez vetracie otvory sa dostáva na špirálu prach, pavučiny, treba to očistiť, najlepšie ale i najdrahšie sú konvektory ktoré nemajú vetracie otvory napr ADASTOdpoveď na príspevok od duzu:
@alinka6 treba len vyčistiť kontakty a správne ic… @duzu mozem vediet nazor na infrapanely?Odpoveď na príspevok od rudy1973:
@alinka6 pozeral som staru diskusiu, je tam aj ne… @rudy1973 a co vravite na infrapanely, myslim vykon, spotreba,hrejivost. Mam problem s vlhkostou a potrebujem fakt dobre teplo a tie moje staré konvektory hreju fakt slabo. Suseda oproti v bytovke ma tiež konvektory iny typ ale ma oveľa lepsie prijemnejsie teplo ako jaOdpoveď na príspevok od alinka6:
@duzu mozem vediet nazor na infrapanely? @alinka6 Odhliadnuc od toho, že či už infrapanely alebo konvektory by som kvôli cenám energií neodporúčal vôbec tak podľa mňa ak už, tak asi konvektor v Tvojom prípade. Spotreba elektriny bude veľmi podobná či už v prípade konvektoru alebo infrapanelu ale ohrev priestoru infrapanelom funguje podstatne viac na sálavej zložke prenosu tepla. Nahrieva predmety na ktoré (blbo povedané) vidí - ich povrchy. Čiže ak by mal byť sálavý panel napríklad za gaučom tak bude nahrievať zadnú stranu gauča a Tebe sediacej na gauči bude zima, pretože tie infrapanely veľmi vzduch neohrievajú. A keď máš malé dieťa bolo by fajn aby ten infrapanel nebol v jeho dosahu pretože má dosť vysokú povrchovú teplotu. Konvektor má podstatnú zložku prenosu tepla prúdením, to teplo sa luftom roznesie po priestore a nieje na omak horúci. Je cítiť pohyb vzduchu. Ak sa mýlim niekto ma opravte.Odpoveď na príspevok od toky1:
@alinka6 Odhliadnuc od toho, že či už infrapanely… @alinka6 rozdiel medzi infra a bežným je len v počiatku ,bežný spotrebič na činnú energiu ohrieva najskôr vzduch až od neho sa nahrievajú predmety, infra najskôr ohrieva predmety až následne sa od nich nahrieva vzduch, tak isto ako slnko, má tú istú vlnovú dlžku,takže vždy budeš cítiť teplo viac od tej strany kde "svieti", spotreba pri oboch systémoch je úplne rovnaká, všetka el.energia sa premení na teplo infra je výhodnejšie v kúpeľni stačí ho zapnúť tesne pred sprchovaním a ak na teba "svieti" citiš teplo aj ked je kúpeľňa chladná @toki1 podlahové kúrenie má tiež viac šírenie tepla vyžarovaním- sálaním,a je pri tom niekomu zima?rozdiel je len v teplote a opačnom garde, najteplejšie máš bosé nohy na dlažbe aspoň na začiatkuOdpoveď na príspevok od duzu:
@alinka6 rozdiel medzi infra a bežným je len v po… @duzu Áno, podlahové vykurovanie je tiež sálavé. Avšak podstatný rozdiel medzi sálavým podlahovým vykurovaním a sálavým vykurovaním infrapanelu je vo veľkosti plochy vykurovacieho telesa a v jej povrchovej teplote. Keďže pri podlahovom vykurovaní tvorí teplovýmennú plochu celá podlaha miestnosti tak pri rovnakom výkone môže byť jej teplota podstatne nižšia - možno do 30°. Sálané teplo je v miestnosti rovnomerné pretože hreje celá podlaha. Infrapanel má malú teplovýmennú plochu čiže pre pokrytie potreby tepla musí mať vyššiu povrchovú teplotu ako podlaha pri podlahovke. A to až možno 85-90°. Tým, že je to zároveň v podstate bodový zdroj tepla tak je výrazne nerovnomernejšie rozloženie teploty vrámci miestnosti. A áno, pri sálavom vykurovaní môže byť niekomu zima. Kamarát má takéto a vraví, že mu je zima keď leží na gauči a čumí do bedne. Toto vraj nebývalo keď mal radiátory. Ale ja sa z neho smejem, že to je vekom. Ale to je len taká pikoška.