Odpoveď na príspevok od leenusaa:
@jan45 nie nezmenil. @leenusaa nie som odborník na podlahy, ale bez overenia reálnej dilatácie pod lištami sa odpovedať nedáOdpoveď na príspevok od leenusaa:
Dobrý deň. Mohla by zlá diletacia plávajúcej podl… @leenusaa A sused nevymenil podlahu? Ze nedal kvalitnu zvukovoizolacnu podlozku pod podlahu? Vela ludi nevie (alebo chce usetrit), ze pod podlahu sa ma davat kvalitna zvukovoizolacna podlozka, zvlast v bytovych domoch. Lebo akonahle sa hluk (dupot) do podlahy (konstrukcie domu) dostane, uz sa tazko s tym nieco robi. Alebo zacal chodit naboso a pekne dupe...Odpoveď na príspevok od mgx:
@leenusaa chce to obhliadku, pravdepodobne nie je… @mgx klasickú podložku, podlaha je z panelu. Ale tento stav trvá teraz asi 3. rok, so susedmi sa nedá komunikovať, deti tam skáču ako bláznivé, cele sa to tu trasie. Ale čo je ine je ze sa to trasie aj keď chodia, predtým som nevedela ze mám susedov, teraz každý krok trasie a duní. Podlaha je 8 rokov.Odpoveď na príspevok od durino:
@leenusaa A sused nevymenil podlahu? Ze nedal kv… @durino pýtala som sa či menili. Tvrdia ze nie, ale to dunenie a trasenie podlahy sa presúva až na múry. Neviem kde mám hľadať pravdu, ze či len oni sú neohľaduplni alebo fakt je ta podlaha zlá. Len rozdiel je v tom ze predtým tento problém nebol, bývame tu 8 rokov z toho posledné tri je s tým problém.Odpoveď na príspevok od leenusaa:
@durino pýtala som sa či menili. Tvrdia ze nie, a… @leenusaa Ked nemenili podlahu, tak sa asi zmenili ich navyky a zacali viac dupat. Mohla zostarnut aj podlozka pod podlahou u nich, ze sa uz zdeformovala a je prilis tenka. Alebo sa im opiera nabytok o stenu a do steny prenasa viac hluku. Teoreticky to moze robit aj dotyk vasej podlahy o stenu susedov, ale nemyslim, ze by sa to az tak vyrazne zmenilo, lebo vibracie konstrukcie idu zo spolocnej podlahy do deliacej steny. Najviac sa to prenasa cez podlahu. Ale ak je deliaca stena dost dierovana (tehla), mozu v nej vznikat dlhe dozvuky a take dunenie. Skuste zabuchat na deliacu stenu a budete pocut, ci je zvuk kratky, alebo dlhy. Ak to bude duniet a mat dlhsi dozvuk, tak sa to da znizit bud montazou nejakej police, alebo nabytku na stenu (zmenia sa akusticke parametre steny), alebo este lepsie zvukovou izolaciou (kartonovo-pieskove dosky). Dalsia vec je dozvuk v miestnosti. Ak tam mate same rovne plochy, hluk bude mat dlhy dozvuk (robi sa taky test, ze ked razne tlesknete v miestnosti, kolko dlho trva dozvuk.) Na toto sa pouziva clenitejsi povrch v priestore, aby sa narusila rovna plocha. Alebo aj dizajnove akusticke prvky. Bohuzial, pri dupote je to nizkofrekvencny zvuk a ten sa najhorsie tlmi. Preto je idealne, aby sa zabranilo jeho vniku do konstrukcie domu (nato su tie zvukovoizolacne podlozky). Zacnite test s tou stenou a uvidite, ci to ta stena zvukovo "nezosilnuje" a neduni.Odpoveď na príspevok od durino:
@leenusaa Ked nemenili podlahu, tak sa asi zmenil… @durino ďakujem krásne za odpoved. Stena je panelová, u nás sa nič nemenilo, u nich vraj tiež nič. Majú síce dieta, to predtým nemali, ale počuť aj dospelých hlavne chlapa ako chodí, a trasie sa podlaha, bola som tam, riešili sme to, bez výsledku. Oni nič nemenili, my tiež. Ale o jeden byt ďalej na tom istom podlaží (ich susedia) robili rozsiahlu rekonštrukciu kde spájali dva byty. Neviem či takto to mohlo ovplyvniť nás byt. Medzi nimi čo robilo rekonštrukciu a nami je práve ten byt odkiaľ ide to dunenie, trasenie podlahy. Tak akoby u nás v byte končila vibrácie podlahy. Neviem ako je na tom konštrukcia paneláku. My sme tiež zasahovali do nosných priečok so statickým posudkom ako nám to dovolila situácia, nič sa pár rokov nedialo, ešte mám teóriu ze ak do nosných priečok zasiahli aj ti čo si spájali byty, ze sa niečo mohlo narušiť .Odpoveď na príspevok od leenusaa:
@durino ďakujem krásne za odpoved. Stena je panel… @leenusaa Ked sa jedna o panelak, tak by som povedal, ze aj hej. Vsak tam vies, ako to je, ked niekto preraba nieco o pat vchodov dalej, tak to pocujes a citis, ako keby to bol sused vedla. Tak mozno sa tam nieco poskodilo, zmenilo? a to vam sposobuje tieto neduhy.Odpoveď na príspevok od leenusaa:
@durino ďakujem krásne za odpoved. Stena je panel… @leenusaa Vyzera to tak, ze zmenou dispozie stien na vasom poschodi (u tych, co spajali byty) sa zmenili akusticke vlastnosti domu, co sa prejavuje u vas zvysenou hlucnostou/vibraciou. Ono to nie je len tak, ze ideme prerabat a nic sa nedeje, ako si mysli vacsina ludi. Ak vibruje podlaha, dal by som na nu kartonovo-pieskove dosky a dufal, ze to pomoze. (Na zlepsenie vlastnosti sa dava pod tie dosky este iny material, napr. hobra 10mm.) Je to totiz castokrat alchymia. Niekde sa moze nieco vylepsit a niekde zas zhorsit. Akustika v stavbe nie je vobec jednoducha vec, hlavne v zlozitejsich pripadoch. V dalsom kroku by som este izoloval stenu so susedmi, ak by bolo treba. Vychadzam len z mojich skusenosti v byte. Alebo sa obratte na profesionalov, ale lacne to nebude - uz len kvalitny material je drahy.Odpoveď na príspevok od durino:
@leenusaa Vyzera to tak, ze zmenou dispozie stien… @durino ďakujem. Áno tie materiály sú drahé, my sme v byte odhlučnovali stenu medzi kúpeľnou a detskou. Len ak niekto svojim zásahom toto spôsobil, tak by sa to malo aj riešiť inak. Taká rekonštrukcia odhlučnenia stojí pár tisíc.