Diskusiu odoberá 1 človek

Nevysvetliteľné fľaky na stene

Dobrý deň všetkým. Veľmi pekne prosím o radu - približne pred tromi dňami som si všimol fľaky v rohu miestností, konkrétne kuchyne (1.foto) a obývačky (2. foto). Byt je rožný, na najvyššom (7.) poschodí. Panelák prešiel pred cca 10 rokmi kompletnou rekonštrukciou - nová strecha + zateplenie. Je pravdou, že v kuchyni sa kúri málo, avšak ostatné miestnosti sú pravidelne vetrané a kúri sa v nich. V byte bývam už cca 7 rokov, doteraz som žiadny podobný problém nezaznamenal. Ešte dodám, že keď si na tie fľaky detailne zasvietim, nič na nich nie je vidieť, nevidím žiadnu pleseň ani nič podobné, o to viac ma to metie. Viete mi prosím poradiť čo s tým, prípadne mi dať kontakt na niekoho, kto by mi vedel odborne poradiť a vyriešiť tento problém? Ďakujem veľmi pekne za každú radu.
Odpovedať
Zrazená vlhkosť, v tých miestach nižšia teplota, nedostatočné prúdenie vzduchu. Otázka - čo s tým. Zaistiť (nejako) lepšu cirkuláciu vzduchu. Vám sa to nerobilo prv preto, že bol iný priebeh zimy. Teraz je vonku (aj v bytoch) v priemere o dosť vyššia vlhkosť, než bežne. Nám to robilo v jednej krajnej miestnosti mimo rohov a v druhej v rohu tak, že až voda stekala na podlahu no pred zateplením. V obývačke mám roky kvalitný teplomer s vlhkomerom - po minulé roky vlhkosť vzduchu často klesala pod 20% - tento rok neklesá pod 40%, často býva nad 50%. Dovolil som si Vaše fotky silne zvýrazniť:
Odpovedať
Roznym bytom sa zial taketo neduhy deju. Ak by to suviselo so zateplenim a rekonstrukciou, tak by sa to prejavilo uz skor. Vetraj viac, mozno prikur aj v kuchyni a uvidis, ci to pomoze.
Odpovedať
Profilova fotka
a nemoze to byt nejako zatecene zo strechy? ked pises ze je to najvyssi byt este aj rozny. nejako zle spravena bytovka. skus teraz vvykurovat viac ci vetrat. inak neviem no. potom jedine ked tak to riesit s predoslim majitelom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj1991:

Dobrý deň všetkým. Veľmi pekne prosím o radu - pr…
@juraj1991 Merajte doma vlhkosť, toto je podľa všetkého povrchová plieseň, kombinácia teploty povrchu a vysokej vlhkosti. Nemeli ste návyky? Nemáte malé deti? Nerobíte niekde mimo a doma len temperujete, resp. ste znížili o trochu teplotu kúrenia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@juraj1991 Merajte doma vlhkosť, toto je podľa vš…
@stowasser deti nemáme, v byte bývame len dvaja dospelí. Je pravdou, že sme často mimo domu a zrejme nekúrime dostatočne a tam bude asi problém 🫣
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?