Kúrenie, prechody potrubí cez nosné konštrukcie

Zdravím, Byt je na prvom podlaží. Pôvodné rozvody kúrenia sú v dlažách. Plánujem rekonštrukciu kúrenia tak, že nové potrubné rozvody pôjdu ponad podlahu popri stenách. Žiaľ nevyhnem sa tomu, že potrubia pôjdu cez nosnú konštrukciu (viď foto). Samozrejme spiatočka pôjde cez rovnakú trasu, takže v každej nosnej stene budú dve diery skrz celú stanu. Bytový dom je myslím 9/10 podlažný. (Neviem ako sa rátajú podlažia) Potrebujem k tomu statický posudok? Ďakujem vopred za odpoveď S pozdravom
Odpovedať
Ide klasické riešenie etážového kúrenia s núteným obehom. V stenách dve dierky nad sebou priemer cca 20 mm. Dáš tam pred montážou rozvodov chráničky o 2-3 mm väčšie ako budú rúrky rozvodu kúrenia. Osobne by použil Cu. Otázkou je ale výroba tepla - vlastný kotol, centrálny rozvod. V každom prípade ide o bytové spoločenstvo a preto to musíš riešiť cez správcu bytového spoločenstva. Statika nie je potrebná. Skôr hydraulika obehu kúrenia.
Odpovedať
Tak tomu som nepochopil.. 9-10 podlažný dom a každý má svoje kúrenie... To je co za dom preboha.? Žeby LunikIX?
Odpovedať
@ondrej70 Ďakujem pekne za odpoveď. Hydraulika kúrenia by podľa skúseností mala byť v poriadku. Otázne je, ako to bude kotol zvládať, keď sa takto prerobia všetky byty. Byty (zatiaľ ich je len 2/3) ktoré sú na vyšších podlažiach to takto realizovali a nemali s tým problém. Dokonca správca bytu odporúča takéto riešenie, nakoľko oceľové potrubia v betóne sú časované bomby. Kotol je jeden pre celý bytový dom. Takže odporúčajú sa potom vypočítať tlakové straty potrubí? Prečo skôr Cu ako "plastohliník"? Kvôli pevnosti?
Odpovedať
@daralbajda Ak si nepochopil, tak asi nie si veľmi zbehlý a tým pádom asi ani od teba nepotrebujem radu. Ďakujem
Odpovedať
@hejmore nechaj tak , to čo je za dom ked hlavný rozvod ostane starý a urobia sa len vetvy ..je to riadne dobrodružstvo..
Odpovedať
@daralbajda Bauring - Camus, ďalej stačí použiť len google.
Odpovedať
Tiez idem robit nove kurenie v bauringu ale nechapem preco chces tahat trubky ponad podlahu, popri stenach? Ides robit celkovu rekonstrukciu ? Brat to ma tak lebo mu prasklo kurenie pol roka po rekonstrukcii bytu tak nechcel sekat koli obkladom. Poviem ti len tolko.. vyzera to odporne, a to nakoniec ani nepotiahol trubky do poslednej izby. Ja to idem robit sposobom vysekat stare trubky kurenia a dat nove, pravdepodobne hlinikoplast.
Odpovedať
@dbl Presne pre ten istý dôvod ako má tvoj brat. Vedel by si mi prosím poslať fotky ako to vyzerá?
Odpovedať
Profilova fotka
kovové trubky v betóne nehrdzasvejú, poznám 70 ročný krytal čo funguje
Odpovedať
@jan45 Z vonka nie, ale čo sa deje z vnútra? Navyše keď sa používa v kotloch voda s rôznymi zmäkčovadlami? Tak isto sú tesne nad zemou prvé spoje, od nich sa nezačnú širiť trhliny? Možno, že sa nájde byt kde to vydrží ešte desiatky rokov, ale nie je to lotéria?
Odpovedať
Profilova fotka
@hejmore hrdzavenie potrebuje kyslík, to v potrubí nie je, trubky na prechodoch môžu odhrdzavieť, ale musí tam byť vlhké prostredie , resp vonkajšia voda
Odpovedať
@hejmore Cu dodržuje tvar, plast s Al sa časom deformuje. Áno prepočítať tlakové straty (kúrenár by to mal vedieť) a hlavne veľkosť radiátorov . Na vstupe, alebo výstupe vykurovacieho telesa je potrebné umiestniť term hlavicu. Pravidelne kontrolovať články radiátora či nie sú zavzdušnené. Termohlavica zabezpeší ekonomiku kúrenia!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hejmore Dopĺňam ku kotlu - bez problémov. Kotol určený pre kúrenie sa navrhuje s určitou rezervou, ktorá je tým väčšia čím viac sa bytové domu (RD), zateplejú. To sa rieši, obehovým čerpadlom a teplotou vykurovacieho média. Termohlavica u radiátoru automaticky otvára a uzatvára prietok vykurovacieho média. Záver v pohode.
Odpovedať
@ondrej70 Ďakujem pekne. Ešte mi nadapalda otázka, či existujú aj kryicie lišty na kúrenárske rúrky?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?