Odpoveď na príspevok od jandomi10:
Ahojte, chceme si dat nainštalovať klimatizáciu d… @jandomi10 V podstate to máš jedno, tie kl. jednotky sú v podstate rovnaké, čo sa funkčnosti týka. Rozdie môže byť v rozmere - ak máš nejaké priestorové obmedzenie. Inak účel splní každá. Ide len o to, ktorej značke si viac naklonený. LG je Kórejská, Daikin je Japonská a Inventor je vraj Grécka, ale podľa mňa sa to vyrába v Číne - súdiac podľa ceny, z tých troch je najlacnejšia. Hlučnosť vonkajšej jednotky je daná ventilátorom a výkonom, veľký rozdiel tam nie je. Počuť ktorúkoľvek vonkajšiu jednotku - teda ten ventilátor chladenia. Hlučnosť vnútorných jednotiek je relatívna - čím vyššie otáčky ventilátora, tým hlučnejšia. A ten ti nepôjde vždy na najnižších otáčkach. Ak budeš chcieť ticho, klímu aj tak vypneš. Takže zostáva ti posledný parameter - cena. Povedz si, koľko chceš do toho investovať. Ak chceš lacnú klímu, treba siahnuť po čínskych značkách - Vivax, Midea alebo ten tvoj inventor (priznám sa, s touto značkou som sa ešte nestretol). Ak neveríš čínskej výrobe, budeš musieť siahnuť hlbšie do vrecka - min. o 300 € pri monosplit, pri duosplite 500 a viac - napr. Japonský Mitsubishi alebo Daikin. Na tvojom mieste by som sa orientoval takto - podľa týchto kritérií: 1. vyber si potrebný výkon podľa veľkosti miestnosti 2. maximálna cena, ktorú si ochotný za to dať 3. pozri si dizajn vnútornej jednotky, aby si si do izby nedal nejakú opachu, čo sa ti nebude páčiť dizajn 4. Môžeš si pozrieť parametre, ako hlučnosť, ale to je len také placebo, veľa tam nenavyberáš. Jedna vnútorná jednotka môže mať hlučnosť 35 dB a druhá 32 dB a v konečnom dôsledku ti bude pripradať tá druhá hlučnejšia. 5. Z tých značiek a modelov, čo ti zostanú na zozname, si vyber značku, ktorá ti príde najdôveryhodnejšia (osobný pocit). Ak sa nebudeš vedieť rozhodnúť, tak si hoď kockou.Odpoveď na príspevok od toky1:
@chrobak7 Len pridám info o cene montáže. Je úpln… @toky1 Áno, cenu inštalácie som zabudol. Ale to už nie je výber klímy, ale konkrétnej firmy. Inak mám skúsenosť, že tá cena montáže spolu s klímou je viac menej rovnaká. Jedna firma má lacnejšiu montáž, ale potom má vyššiu cenu za zariadenia. Iná má lacnejšie tie jednotky, ale doženie to na montáži. Najväčšou položkou na montáži je dĺžka medeného potrubia. U mňa si účtovali za meter potrubia tuším 19 €. Tie ostatné prkotiny, ako tunely, prechodky, konzoly ... to sú veci za pár euro.