Susedov strom ohrozuje dom

Ahojte, sused oproti cez úlicu cca 6m. Má na svojom pozemku pri hranici pozemku zasadený strom- jedla, vysoký asi 20m, vek 40-50 rokov, nikto tam nebýva nestará sa o to celé roky. Fakt sa bojím, aby jedného dňa nespadol na náš dom. Majiteľ ani netuším, kde sa zdržuje, niekedy tam nie je celé roky, myslim, že aj elektrikári ho už odpojili. Proste c z majiteľa cesta urcite nevedie. Poraďte čo robiť. Ďakujem
Odpovedať
Aký dôvod by mal ten strom aby spadol? Je deravý, poškodený? To by musel prísť vietor ako pred 20 rokmi (uf, to letí :-) ) v Tatrách, aby zdravý strom padol...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Aký dôvod by mal ten strom aby spadol? Je deravý,…
@dedo758 no tento týždeň padol takýto strom o pár ulíc ďalej, cca2-3 roky padol menší v areáli MS....netuším ak dôvody mali tieto 2 spadnuté stromy, moj laicky pohľad - vek 40-50 rokov, možno aj viac, výška....je niekoľkonásobne vyšší ako susedné domy...je osamotený...v Tatrách sú tie stromy pokope, tak aj ten nápor vetra sa skôr rozloží....vidím ho, ako sa nakláňa...proste stačilo by len skrátiť na bezpečnú výšku
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od midka:

@dedo758 no tento týždeň padol takýto strom o pár…
@midka rieši sa to nahlásením na obecnom úrade, úsek životné prostredie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od prirodokochac:

@midka rieši sa to nahlásením na obecnom úrade, ú…
@prirodokochac to mi je jasné, toto funguje pri bežných ľuďoch,....náš sused nežije na pozemku poštu nepreberá...je to tam ako v džungli, starý mládenec, ktorý žije kdesi u frajerky, celé roky sa tu neukázal, už tam tuším aj bezdomovci jedného času prespávali....
Odpovedať
Profilova fotka

@prirodokochac to mi je jasné, toto funguje pri b…
@midka nie celkom chápem teda zámer diskusie. Či čakáš, že niekto ti tu dá povolenie na to, aby druhý ochotník taktiež z fóra chytil pílu a skrátil strom na polovicu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od prirodokochac:

@midka nie celkom chápem teda zámer diskusie. Či …
@prirodokochac absolútne nie, očakávala som adekvátne odpovede k danej otázke, ak sa niekto stretol s takto komplikovanú situáciou, ako sa to podarilo vyriešiť...
Odpovedať
nijak, ak ten strom padne a padne to na strechu, tak potom ries skodu, ak niekoho zabije, ze padol pocas velkej burky, nuz, pocas takej burky sa mas zdrziavat na bezpecnom mieste ... noze na teba padnut hocico ... to niektory ludia si myslia, ze majitel je zodpovedny za vsetko ked sa ti nepaci, odrez ho a prip znes nasledky a mozno nie, ked pises, ze tam majitel nechodi, mozno si ani nevsimne, ale sa spyta kde ke strom a ti mu povies, pametas na tu burku ako padol stan zas na pohode ? tak vtedy sa zlomil, tak ho dali prec ... nebol si tu ... alebo to iba nahlas, tetuska si to zdvorilo "zapise" lebo sak akoze co cakas ? ze obec tam zaplati cloveka aby posudil ci je strom nutne vyrubat ? mne v meste padol strom na auto, zavolal som hasicov, dali prec, nafotilo sa a mesto ma poistku ... hotovo nechapem co cakaju ludia od tem ... susedova strecha, budova, skaredy pohlad, nepaci si sa mi, som odbornik na statiku a blabla ako to dam prec lebo ja ... a este sa budes tvarit, ze rada co tu padla, nieje dostatocna ... kazdy normalny majitel, taky strom odstrani na vlastne zvazenie ako sme to urobili my ...ale nie kazdy je normalny sak vyskusaj sudne, akurat ta to bude stat prachy ... proste ked je burka, tak nestoj pod tym stromom a nerozmyslaj ci padne alebo nie ...
Odpovedať
tiez mame v susedstve obrovsky orech, ktory zasahuje az nad nasu strechu. Je to len pozemok a susedia tam obcas chodia pokosit zelinu. Ked sme ich upozornili, ze strom je uz nad nasou strechou, pripustili problem, ale ze to neplanuju riesit. Aby sme si ho orezali sami. Tak kazde cca 3-4 roky zavolame pilcika a ten odreze konare az skoro po hlavny kmen z nasej strany, aby to co najdlhsie vydrzalo. Iny strom by uz davno zdochol, ale stare orechu su odolne a uz zasa mame problem. To spilovanie nas stoji 150 €. Takze my sme to vyriesili takto, radsej zaplatime, akoby nam mala spadnut strecha.
Odpovedať
Profilova fotka

Ahojte, sused oproti cez úlicu cca 6m. Má na svoj…
@midka myslim si ze by ste to mali nahlasit na obecnom urade alebo aspon ho poopilovat. sesternica s muzom robia tak, ze co presahuje od susedov k nim na pozemok normalne spiluju, ked to sam pan sused nie je ochotny spravit.
Odpovedať
nahlasit sa to na urade jednoznacne da, ale tak je otazne, ci s tym realne aj nieco budu robit. skor nie, ako ano, to by som bol velmi prekvapeny, ak by stacil takyto podnet, lebo vacsinou to maju na haku. 😊
Odpovedať

Ahojte, sused oproti cez úlicu cca 6m. Má na svoj…
@midka vyvrátiť môže silný vietor alebo zlomiť akýkoľvek strom , môžeš ísť na zivotné prostredie a pohroziť že máš vysokú poistku, susedovi spadlo zopár na garáž, až potom mu povolili vyrúbať všetke stromy ktoré môžu ohroziť jeho stavby, akurát stromy patrili mestkým lesom
Odpovedať
Profilova fotka
mozno sa susedovi nechce riesit. Ale existuje aj moznost darovat strom ako vianocny stromcek do vacsieho mesta. Ak sa dohodne s mestom, tak mesto zabezpeci vyrub aj odvoz. Ma to bez starosti a este potesi plno inych ludi na vianoce
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od sissik:

mozno sa susedovi nechce riesit. Ale existuje aj …
@sissik nemozes darovat cudzi strom a sused to ma v trubke...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zita19:

@sissik nemozes darovat cudzi strom a sused to ma…
@zita19 mozno to ma v trubke preto, ak musi pracovat. Ale ked niekto urobi robotu zanho a jeho to bude stat usilie jedneho telefonatu, tak by sa mohol rozhybat
Odpovedať
Majiteľ môže splnomocniť suseda na vybavenie povolenia. Osamelé stromy majú hlbšie korene, nie je ľahké ich vyvrátiť, tu je asi hlavný problém tienenie. Keď je strom osamelý, tak je rovnomerný z každej strany a je vhodný na tzv. Vianočný stromček. To by bolo ideálne riešenie. Aj takto to riešia, keď sa chcú vyhnúť vybavovačkám a obhliadkám a nákladmi zo spílením.
Odpovedať
Profilova fotka
vsak a neda sa normalne s tym susedom nejakym sposobom dohodnut? mozno by to slo lahsie, nez by sa na prvy pohlad zdalo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od uhrovkova:

vsak a neda sa normalne s tym susedom nejakym spo…
@uhrovkova z vlastnej skusenosti... smrek s priemerom cca 70cm, životnostou 68 rokov ako jeho majiteľ, kmeň vzdialeny už pol metra od našho plota, vyšku stromu si neviete ani predstaviť, na našu už niekolkoročnu prosbu nereaguje z dôvodu citoveho k stromu, lebo ho zasadila jeho mamka........ aby sme ho tým už neotravovali, tak majetok prepisal na svoju 40 r neter, a s ňou debata ešte horšia, vraj žive dedičstvo ... amen.......
Odpovedať
Určite neprepisoval dom kvôli stromu ... zavezte na overenie plnej moci, vybavte povolenie, zaplatiť pilčíka, môže to byť aj 200 eur, prípadne plošinu a upratať. Je s tým plno práce. Dôchodca na to už nemá síl a ani financie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Majiteľ môže splnomocniť suseda na vybavenie povo…
@roman_x prečo by mali mať osamelé stromy hlbšie korene? to záleží od pôdy,do kamenistej sa veľmi hrnúť nebudú,majú akurát viac konárov a preto rastú ako mrkváč, dole je veľmi hrubý, ide viac živín do bočných konárov ako do výšky, taký strom bude vhodný len na kúrenie lebo dosky by boli samá hrča, štíhli rastie len v hustom lese ide rýchlo za svetlom a dole odumrú všetke konáre nemajú svetlo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?