Povinné zmluvné poistenie

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako postupovať v tomto prípade. Majiteľ vozidla umrel 4.11.2024. Auto mal riadne prihlásené a aj zaplatené PZP na celý rok 2024. Teraz nám poisťovňa poslala list a šek, že musíme zaplatiť PZP na rok 2025. Keď sme sa boli osobne na pobočke informovať a aj vysvetliť situáciu (majiteľ vozidla umrel, auto je nepojazdné v garáži, dedičské konanie ešte neprebehlo), pani nás len odbila slovami "To musíte zaplatiť, ak nezaplatíte, budete mať problém" Príde mi to zvláštne, že poisťovňa núti pozostalých zaplatiť za niečo, čo im minimálne do dedičského konania nepatrí. Dočasné vyradenie z evidencie v tomto prípade asi tiež nie je možné, pretože aj tu žiadajú Osvedčenie o dedičskom konaní. Mohli by ste nám prosím poradiť, ako máme v tejto situácii postupovať? Ďakujem. Martin
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od matt1976:

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako postupovať…
@matt1976 Aj dlhy patria do dedičského konania. Je to iba na vás, či to zaplatíte, alebo budete rátať s nejakou represiou, postihom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@matt1976 Aj dlhy patria do dedičského konania. …
@frantisekca Nerozumiem. Aké dlhy? Otec mal PZP riadne zaplatené až do konca roka 2024. Teraz chce Kooperatíva zaplatiť poistku na ďalší rok 2025. Vlastne si pýtajú peniaze od mŕtveho.
Odpovedať

@matt1976 Neviem aku mas zmluvu, ale jednou moznostou na zrusenie poistky je i jej nezaplatenie. Po prebehnuti dedicskeho sa vytvori nova na noveho majitela.
Odpovedať
Profilova fotka

@matt1976 čo hovorí zákon o povinnom zmluvnom poistení, resp. o dôvodoch pre ktoré je možné zrušiť alebo pre ktoré zaniká povinné zmluvné poistenie zodpovednosti. Prvým dôvodom je prevod držby vozidla to znamená zmena držiteľa vozidla, ďalším dôvodom môže byť samozrejme odcudzenie, krádež vozidla, prepis vozidla z dôvodu ukončenia leasingu a zmeny vlastníka vozidla alebo to samozrejme môže byť vyradenie vozidla z evidencie. To znamená, úmrtie držiteľa vozidla ešte neznamená automatické vyradenie vozidla z evidencie. Dá sa povedať, že ktokoľvek na tom aute môže jazdiť. Vozidlo nebolo vyradene z evidencie a ako také musí mať právoplatné povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škody spôsobené prevádzkou motorového vozidla a vyradiť z evidencie je ho možné len takým spôsobom, že by niektorá z oprávnených osôb, napr. po dedičskom konaní právoplatný dedič ,išiel na dopravný inšpektorát a vyradil predmetne vozidlo z evidencie. Toto je potom dôvod na vyradenie vozidla z evidencie a následné na výpoveď PZP z tohto dôvodu. Je to už článok staršieho dáta, ale logiku dáva: https://www.svetpoistenia.sk/poradna-... To, že majiteľ auta zomrel neznamená, že auto nebude nikto používať.
Odpovedať

@matt1976 kooperativa ju ojebavaci, kazdu chvilu snovaju pokus o podvod a cakaju kto sa chyti. Staci nezaplatit poistku ako pise @rkorba a dalej sa uvidi. Resp nic zle ta necaka, len zaplatis neskor poistne za cca mesiac, alebo ked preukazes, ze majitel umrel, tak ani to.
Odpovedať

@matt1976 Hm, zvláštna situácia. Asi by som doporučným listom (poštou, alebo osobne) oficiálne oznámil poisťovni, že majiteľ vozidla zomrel, auto je fyzicky odstavené nepojazdné v garáži a priložil by som aj kópiu umrtného listu. Taký istý list by som súbežne podal aj na dopravný inšpektorát. Nech si s tým lámu hlavu uvedené inštitúcie, nie Ty. Ty si si spĺnil občiansku povinnosť a s dobrým úmyslom v dobrej viere, si im to oznámil ako tzv. domnelý dedič (jeden z teoretických možných dedičov). Myslím, že nejakých údajných narástajúcich dlhov by si sa nemal báťj, lebo všetko sa zmrazuje a počíta iba ku dňu smrti "dlžnka". Aktíva a pasíva sa dedia v stave ku dňu smrti poručiteľa. Ty sa stávaš majiteľom aktív/pasív až dňom dedičského konania. Nemôžeš predsa zodpovedať a platiť za niečo - za to medziobdobie, na ktoré si nemal žiadny právny titul. Tak nejako to platí, ale v našom absurdistane je možné všetko.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@matt1976 kooperativa ju ojebavaci, kazdu chvilu …
@rapidek aky podvod ? to nieje ziadny podvod koop, to je tak u vsetkych proste to nieje mozne ... potom este dalej budete riesit stk ek ... mna by zaujimalo, naco niekto drzi nepojazdne auto v garazy a plati zato ... to bolo treba riesit pred tym ... ale to len tak ... mate v plane sa snad handrkovat na dedicskom najblizsich 10rokov ? je vysoko pravdepodobne, ze ak poistenie nezaplatite, nic sa nestane ... horsie ak to potom aj po dedicskom budete chciet riesit, asi bude treba doplatit ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@matt1976 Hm, zvláštna situácia. Asi by som dopo…
@petersd len pre upresnenie, podla § 460 Obcianskeho zakonnika sa dedicstvo nadobuda smrtou porucitela a dedicsky sud a osvedcenie ma len deklarativnu povahu... Zakon hovori jasne o tom, ze vozidlo v evidencii ma mat PZP, takze jedina spravna moznost ako neplatit za PZP je vyradenie vozidla z evidencie. Druha moznost je dufat, ze Kooperativa automaticky nepredlzi platnost a zrusi poistenie z dovodu neplatenia, no tym nezanika narok na pomernu cast poistneho za obedobie, kym nedoslo k vypovedi... Uprimne pre 100€ za rok, z ktorych cast po prepise vratia by som to osobne neriesil 🤷‍♂️ Neviem ako dlhe komplikovane dedicske bude, no ja by som zaplatil za 3 mesiace a do vtedy by uz malo prejst, ak sa jedna o normalnu nekomplikovanu situaciu...
Odpovedať
Nestastna situacia, niektorych "kostlivcov" je lepsie riesit vored. Tu je moj nazor - vyradit auto z evidencie pravdepodobne nebude mozne, vlastnik nezije, umrtny list nepomoze, musi sa pockat na ukončenie dedicskeho konania lebo teraz nikto nevie deklarovat ze je vlastnikom vozidla a moze nakladat s vozidlom - nezaplatit PZP moze/nemusi znamenat pokutu. Niekde chodia pokuty po tyzdni, niekde ani 3roky nic. Kazde auto v evidencii musi mat PZP bez ohladu na stav a ci je pojazdne slebo nie, tak hovori zakon. Ja osobne by som zaplatil, robit si koli 100€/rocne nove problemy za to nestoji. P.S. momentalne som ucastnikom jedneho dedicskeho konania a myslel som si ze v tejto krajine ma uz nin neorekvapi, ale tazko som sa mýlil
Odpovedať

@matt1976 Hm, zvláštna situácia. Asi by som dopo…
@petersd Ďakujem za radu, urobím to presne tak ako mi radíš. Podľa toho čo som počul, problémom v Ružomberku je aj samotný termín dedičského konania a záleží to od toho, kto to má pridelené. Pri jednom notárovi je všetko vybavené do troch mesiacov, no pri inom to vraj môže byť aj 1 a pol roka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@rapidek aky podvod ? to nieje ziadny podvod koop…
@shadowmilan pre @rapidek: Nepojazdné auto v garáži drží ten, koho otec mal mozgovú príhodu, ktorá má za následok stratu reči, pamäti a postupnú demenciu, počas ktorej v domnení že opravuješ svoje auto, robíš presný opak. Aby si mohol konať za takého človeka, je potrebné zbaviť ho spôsobilosti na vykonávanie právnych úkonov, pretože bez toho sa nedá urobiť nič. V našom prípade od podania na súd ubehlo 5 mesiacov a otca ani len neprišiel vyšetriť znalec z odboru psychiatrie. Nakoniec otec umrel čo skomplikovalo veľa vecí, nielen PZP. Tak preto je to nepojazdné auto v garáži :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palinoba:

@petersd len pre upresnenie, podla § 460 Obciansk…
@palinoba 100 za rok? Mozno na fabiu... Nevieme, čo je to za auto. Keby to bolo falt o 100€, tak by som taktiež uhradil a neriešil.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@palinoba 100 za rok? Mozno na fabiu... Nevieme, …
@matt1976 pisem :), to bolo len zo zvedavosti nuz ale ako bolo napisane, vela moznosti nemate ... ak si netrufnete na podvod ... neviem kolko to je eur ... ak to nepouzitelne auto ... dat prec ... a nahlasit kradez ... @kejsix tak ja na auto z roku 2019 88kw platim 135e ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

Nestastna situacia, niektorych "kostlivcov" je le…
@zacik na koho príde pokuta? Pôvodný vlastník je mŕtvy, nový nie je stanovený, ak s tým nebudú jazdiť do dedičského konania, nič sa nedeje. Blbé by bolo, ak by sa stala nehoda. Osobne by som nezaplatil a riešil to až ako nový vlastník
Odpovedať
Po úmrtí vlastníka vozidla sa musí čakať na výsledok dedičského konania, aby bolo jasné, kto sa má o vozidlo starať. Povinnosti vlastníka vykonáva dedič alebo dediči až do okamžiku nadobudnutia právnej moci uznesenia o nadobudnutí dedičstva. Po smrti vlastníka prechádza povinnosť hradiť PZP na dediča. Ako náhle je po skončení dedičského konania známy nový vlastník, ohlási nadobudnutie vlastníctva a potom plní už povinnosti vlastníka sám.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

@matt1976 čo hovorí zákon o povinnom zmluvnom poi…
@denisa_hajdukova vodič je povinný skontrolovať si doklady pred jazdou. Držiteľ vozidla je povinný mať zaplatené PZP a platnú TK a EK. Takže ak vodič bez PZP bude jazdiť na vozidle, riskuje pokutu a zodpovednosť za škodu padá na neho ( bez platnej poistky). Ak sa jazdiť nebude, poisťovňa nech si žiada zaplatiť PZP od zosnulého.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@zacik na koho príde pokuta? Pôvodný vlastník je …
@foox nieje problem ze ide na mrtveho, problem nastane aj tak potom, ked po dedicskom stym budes nieco chciet urobit ... budes musiet auto prepisat, to neurobis bez pzp, a kedze tam nebola, pojdes vybavit, oni sa pozru, a zrejme to budes musiet doplatit :) rovnako to je s stk ek ... sak ako ano, ono to nepali, kedze to nieje na moje meno priamo ... a v dedicskom bud rozdelis vsetko alebo nic ... nemozes si povedat, auto dajte do *** a dom prededime :D otazkou je, ci to vobec bude v dedicskom, lebo poznam pripady, kedy sa to neriesilo, auto ostalo "na stareho majitela" a teda pokuty a pod chodia jemu ... dedicske prebehlo ... vlastnik auta neznamy takze fajne ... akruat, ze toho vraku sa je potom problem oficialne zbavit :D uz jedine karbosa a postupne do srotu ... lebo cele to bez znamosti nikto nevezme ak niesu papiere na poriadku ... hlavne ... ak to nebude v dedicskom ... tak nato neupozornovat pravnika, ze ? :D logicky ... lebo ich odmena vychadza z hodnoty a za ten srot by bol urcite schopny si tak urputne nieco pytat na "odmene"
Odpovedať
V dedicskom si mozes narokovat naklady na uhradenie toho PZP z pozostalosti... Rovnako ako naklady na pohreb a ine veci... Takze to zaplat a ries dolezitejsie veci, ak nededite len dlhy, nebudes "ukrateny"... A poistovni je jedno z cieho uctu sa to zaplati...
Odpovedať

@palinoba 100 za rok? Mozno na fabiu... Nevieme, …
@kejsix mám Renault Captur a platím 86 Eur, prvý krát pred 5 r. len 73 a vybral som cez superpoistenie, ponúkli najlacnejšie, aj v súčasnosti je najlacnejšie, poistné prišlo na meno zomretého , ten to už neuhradí, ak by chcel niekto na ňom jazdiť tiež to nemusí uhradiť , odo mňa policajti nepýtali o zaplatení nikdy žiaden doklad, karta na nové obdobie príde, a ked bude poisťovňa vymáhať zaplatí sa až po dedičskom, teraz to nepatrí nikomu, ja by som neplatil za niečo čo mi nepatrí, ak by zomrelí nemal žiaden majetok dlhy sa nededia, ak niečo vlastní dlh sa odpočíta
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@matt1976 pisem :), to bolo len zo zvedavosti nuz…
@shadowmilan ja dodavku 250.. nepise, ake auto to je.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@kejsix mám Renault Captur a platím 86 Eur, prvý …
@duzu uz netreba doklad o pzp, vedia si podla spz pozriet :) treba uz len zelenu kartu vozit
Odpovedať

@petersd Ďakujem za radu, urobím to presne tak a…
@kejsix Možno je to nejaké Bugatti a je nepojazdné v garáži kvôli defektu na kolese... @matt1976 Ešte ma napadlo: Prečítaj si dobre všeobecné zmluvné podmienky. Myslím, že jednou z poistných podmienok na ukončenie poistného vzťahu je smrť poistenca.
Odpovedať

@kejsix Možno je to nejaké Bugatti a je nepojazdn…
@petersd To je Tvoja hypoteza, nie moja. Ale slusnejsie novsie auto tzn. nie dvadsatrocna popolnica na kolesach moze mat PZP v stovkach eur. Samozrejme chapem, ze vacsina ludi co deru 10 rocne fabie/thalie toto nepochopi.
Odpovedať

@petersd To je Tvoja hypoteza, nie moja. Ale slus…
@kejsix na rocnom za cca 20 tis. aute mam pzp za bez par centov 101 eur. (Samozrejme mam aj havarijko ale o tom tu debata nie je).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@kejsix na rocnom za cca 20 tis. aute mam pzp za…
@sousedekovci89 To si len potvrdil, co som napisal.
Odpovedať

@sousedekovci89 To si len potvrdil, co som napisa…
@kejsix no neviem ako rocne auto dosiahne 10 rocny vek.🤔
Odpovedať

@kejsix no neviem ako rocne auto dosiahne 10 rocn…
@sousedekovci89 20k je lowcost s malym motorom. Tomu odpoveda poistne.
Odpovedať
@kejsix ano je to Duster takmer v plnej vybave s lpg. Kazdy kupi take na ake ma. Ale vysvetli mi nepomer preco potom 7 rocna i20 (nakupna cena 12 tis.) ma poistku aktualne 104 eur ale povodne odo mna chceli po tom co mam u nich poistku otvorenu 3 roky takmer 130 eur. Pritom som len zrusil a otvoril poistku v tej istej spolocnosti za tych istych podmienok a zrazu bolo 104.
Odpovedať

@kejsix ano je to Duster takmer v plnej vybave s …
@sousedekovci89 Ja sa nesmejem z lacnych aut, ale nie kazdy jazdi na takom. To je cele. Par rokov dozadu sa oplatilo aj kazdy rok prepoistit rovnake auto hoc aj v rovnakej poistovni, lebo vek auta rastol, poistne klesalo. Momentalne sa to uz druhy alebo treti rok neoplati, lebo poistne rastie rychlejsie (drahsie nahradne diely, cena casu v servise) aj ked auto starne. Tento rok sa poistne zvysovalo, niekomu o par eur, niekomu o desiatky, na to iste auto. Susedovi vyskocila napr. havarijna na medveda z 2700 na 3000. Ja som dal pzp preratat a nikde mi nevyska lacnejsie, nez to uz zodvihnute poistne asi o 30€.
Odpovedať

@sousedekovci89 Ja sa nesmejem z lacnych aut, ale…
@kejsix asi je na čase pripojiť sa k tým 250000 nepoisteným autám 😎
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?