samozrejme, inak by sa tazko kolaudovalav neskolaudovanej novostavbe RD sa dá riadne spustiť elektrina, voda a plyn?
Mozne to je (fyzicky je mozne tam ist byvat), ale pokial viem je to protizakonne, nakolko prave kolaudacia by mala sluzit ako kontrola a povolenie na uzivanie (tzn. byvanie v pripade obytnych priestorov). To neznamena ze sa to vzdy striktne dodrziava a otazka potom je ci sa za to realne niekde davaju pokuty.možné začať bývať v neskolaudovanej novostavbe
Odpoveď na príspevok od foobar:
> v neskolaudovanej novostavbe RD sa dá riadne sp… @foobar a teda je možné dať normálne prípojky vody, plynu a el. prúdu, resp. aj internet, ak nemám súpisné číslo, a teda riadnu adresu?Odpoveď na príspevok od fero1981:
@foobar a teda je možné dať normálne prípojky vod… @fero1981 anoOdpoveď na príspevok od fero1981:
dobrý deň, mám takú otázku. Je možné začať bývať … @fero1981 jedna vec je že čo píše zákon a čo sa reálne prektizuje a ako sa ktomu postaví stavebný úrad. My sme bývali pol roka, lebo sme čakali na zábradlia na schodoch ešte. Prišli paničky popozerali papiere, poobzerali sa, dali si kávu a išli preč. U nás viem že na novom stavebnom obvode kde je veľa "novostavieb" niektorí bývajú v neskolaudovaných domoch 6-10 rokov.Odpoveď na príspevok od fero1981:
dobrý deň, mám takú otázku. Je možné začať bývať … @fero1981 čo viem, tak jeden človek dostal pokutu za bývanie v neskolaudovanom dome a zaplatil tuším 500,-. Ale teda na kolaudáciu musí byť všetko funkčné, zapojené a dovtedy sa používa číslo parcely na označenie miesto adresy.Odpoveď na príspevok od fero1981:
@foobar a teda je možné dať normálne prípojky vod… @fero1981 Ja mal optiku este pred dodavkou okien koli kameram :-), to sa divil telekom ze este takto neinstalovali....xixi Uplne v pohode mozes aj byvat nejaku dobu, ale kedze nemas supisne cislo nemas narok na komunalny odpad a platis za pozemok znacnejsiu cast...kedze ide o stavebnu parcelu.Odpoveď na príspevok od fero1981:
@foobar a teda je možné dať normálne prípojky vod… @fero1981 na elektriku sa pripajas už na začiatku stavby, my sme aj stĺp si museli postaviť a tarifa je tam iná, nejaká najnižšia. Adresu udavas svoj trvalý pobyt a keď treba, tak číslo parcely pozemku. Na internet takisto netreba mať súpisné číslo. Ľudia môžu potrebovať internet už počas stavby. Všetko sa dá 😉Odpoveď na príspevok od fero1981:
dobrý deň, mám takú otázku. Je možné začať bývať … @fero1981 my bývame už skoro rok, čakali sme kým obec skolauduje kanalizáciu a konečne môžeme začať celá ulica so žiadosťami o kolaudácie :)Odpoveď na príspevok od islk:
@fero1981 Ja mal optiku este pred dodavkou okie… @islk my sme objednávali okná keď sme mali ešte len platňu 🤭 sa pýtali či môžu prísť zamerať tie rozmery okien.. vravím že ani nie.. lebo ešte ani dom nestojí 🤪😂 Bola dlhá čakačka a akurát tak boli hotové, keď bola drevostavba pod strechou 😉Odpoveď na príspevok od tabitka337:
@islk my sme objednávali okná keď sme mali ešte l… @tabitka337 Ano kto pracuje v biznise s dlhymi dodacimi podmienkami je toto uplne normalne :) ... ale nie pre kazdehoOdpoveď na príspevok od fero1981:
OK, ďakujem za odpovede! :-D @fero1981 inak nám raz prišiel aj list na stavbu. Dali nám vedieť susedia, lebo tam nebola ani schránka ani nič a poštárka dala žltý lístok. To poslala jedna inštitúcia a ako adresu dala parcelné číslo, čo bola poštárka zmätená, ale podľa mena sa pýtala susedov a nejak to zvládla. Takže aj pošta vie prísť 😀Odpoveď na príspevok od roman_x:
Bývať môžte kým to nezistí zlý sused, na SÚ teraz… @roman_x neblázni pokuta zato že prespávam vo vlastnom dome ktorý ešte dokončujem? elektrinu môžeš mať s akýmkoľvek tarifom, tak isto internet, i pošta tam môže chodiť do schránky, bývajú na jednom mieste i pre celú ulicu ,Odpoveď na príspevok od roman_x:
Bývať môžte kým to nezistí zlý sused, na SÚ teraz… @roman_x Prečo zlý sused? Kto porušuje zákony je dobrý, kto na to upozorní, je zlý? Dosť nešťastné chápanie Slovákov, lebo tak je to zaužívané.Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@roman_x Prečo zlý sused? Kto porušuje zákony je… @pariam27652 pozri sa na to takto......kto byva vo vlastnej novostavbe hoc neskolaudovanej ,tak hned treba dvihnut telefon a volat urady? ale no tak,to snad nie. ...... ale že napr. vo vedlajšom byte bije napr.muž ženu či týraju dieťa tak toto už nikto nevidí resp. nechce vidiet že? a ešte na okraj debaty dodám ,že aj neskolaudovana stavba sa da poistit ,nie je problem.Odpoveď na príspevok od mato981:
@pariam27652 pozri sa na to takto......kto byva v… @mato981 Pozriem sa na to takto: Kto býva v neskolaudovanej stavbe de jure neexistuje tá stavba a neplatí sa za ňu daň - kradne zo spoločného. Na suseda by som políciu takisto zavolala. Neduhy v našej spoločnosti sú hlacvne preto, že takmer všetci sú tri čínske opičky - nevidia, nepočujú, nehovoria. A potom nadávame na neporiadok, korupciu a ........Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@mato981 Pozriem sa na to takto: Kto býva v nesko… @pariam27652 akoze a/ ano nesmie sa to b/ trosku je to naopak :-D praveze za rozostavanu stavbu sa plati ovela vacsia dan ako za skolaudovany rodinny dom. U nas to bolo cca 120 vs 40EUR Suhlasim, ze by sa veci mali robit ako je stanovene - co je psano to je dano, no dovod je v tomto pripade nespravny :D Navyse medzi neskolaudovanym a skolaudovanym domom technicky nie je az taky rozdiel. Jedine ze kolaudacia potvrdi, ze splna vsetky bezpecnostne, technicke a emisne normy na to aby bol dom pouzivany.Odpoveď na príspevok od igor256:
@pariam27652 akoze a/ ano nesmie sa to b/ trosku … @igor256 Trošku budem polemizovať - dodržiavať zákony je verejný prospech, napr. sused nemá odkvapové rúry a steká to dole kopcom pod ostatné domy. Pri striknom prístupe by musel mať skolaudovaný dom, a teda ríny, ošetrenú odpadovú vodu a neohrozoval by ostatných. Aj pre samosprávy je jednoduchšie byť slepým a hluchým, lenže starostovia berú nemalé peniaze, aby to riešeili.Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@igor256 Trošku budem polemizovať - dodržiavať zá… @pariam27652 v co so mnou nesuhlasis ked hovoris o polemike? Vsak som napisal zhruba to iste len som vysvetlil ako to naozaj funguje.Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@igor256 Trošku budem polemizovať - dodržiavať zá… @pariam27652 a kam dáš tú odpadovú vodu ak kanál nie je?, u nás je nie v celej obci a tak si steká kde má najmenší odpor, i so žúmp,hnojísk, nikto preto nemôže mať ani vl. studňu na pitie, starosta povie na to nemáme financie pod môj dom to nejde lebo som najvyššie , ale zacítiť to občas v celej uliciOdpoveď na príspevok od igor256:
@pariam27652 v co so mnou nesuhlasis ked hovoris … @igor256 Nielen si popísal, ako to funguje, ale implicitne s takou protiprávnou praxou si stotožnený - oponovala somTi v tom, že medzi skolaudovaným a neskolaudovaným domom prakticky nie je rozdiel. JE! VEĽKÝ!Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@igor256 Nielen si popísal, ako to funguje, ale i… @pariam27652 chapem, nie som s tym stotozneny, napisal som aj "co je psano, to je dano" tym som chcel povedat, ze sa pravidla maju dodrziavat. Dodal som ale aj to, ze Ta to irituje kvoli nespravnemu dovodu, nakolko dan za rozostavanu stavbu je ovela vyssia ako za skolaudovany rodinny dom. Co sa tyka rozdielu medzi skolaudovanym a neskolaudovanym domom, to som myslel tak, ze ked je dom pripraveny na kolaudaciu ale nie je skolaudovany tak jediny rozdiel je razitko na papieri. Mal som napisat, ze "nemusi byt ziaden rozdiel". Ale je pravda, ze ked ho ten dom nemam tak nikto nema istotu, ze je v dome urobene vsetko tak ako ma byt, co sa tyka odvodu dazdovej vody, odpadovych vod, cim sa tam kuri atd. atd.Odpoveď na príspevok od duzu:
@pariam27652 a kam dáš tú odpadovú vodu ak kanál … @duzu Evidentne máte takého starostu ako my - nedá sa, nie sú peniaze...... Dá sa, len by si museli robiť svoju robotu a hlavne kontrolovať, kto kam vypúšťa vodu, musia byť žumpy a pravidelne sa musí vyvážať ich obsah - na to všetko starosta má kompetencie, ba je to jeho psou povinnosťou, ale sa mu nechce a zdá sa, že ani vám to neprekáža.Odpoveď na príspevok od igor256:
@pariam27652 chapem, nie som s tym stotozneny, na… @igor256 presneOdpoveď na príspevok od pariam27652:
@duzu Evidentne máte takého starostu ako my - ned… @pariam27652 tak sa daj zvoliť za starostu a potom môžeš akurát tak niečo navrhnúť ako ktorýkoľvek poslanec, ak nenájdeš väčšinu nepresadíš nič, zviditeľňujú sa jednoduchšie ked dajú vydláždiť námestie a pustia tam čo len osobáky a dlažba je samá diera ,pred voľbamy znova všetko prerábajúale na to čo potrebuje väčšina ,nieto u nás je malý potôčik,ak 2 týždne neprší je suchý, no príde príval a je väčší ako rieka a zoberie všetke mosty, potom sú provizorne a tie ihned zničia veľké nákladáky, do ulice nesmú všetke ale používajú spoločnú cestu i lesy, poľnohospodári a naťahujú sa kto prispieť viac ked ju práve nepotrebujeOdpoveď na príspevok od duzu:
@pariam27652 tak sa daj zvoliť za starostu a poto… @duzu Je to ťažké, uznávam, najmä keď starostovi a poslancom ide len o vlastné kešene, veľmi dobre to poznám, stojí to veľa času a energie a je veľmi málo občanov, ktorí sú to ochotní podstúpiť. Mňa do boja vyprovokoval sám starosta, keď svojimi rozhodnutiami porušil stavebný, občiansky i ústavný zákon a aj priamo moje práva - tie si teda bránim.