Nabijanie elektrickeho auta v hromadnych garazach

Dobry den, chcem sa spytat, ci je nejakym zakonom, resp. vyhlaskou zakazane, pripadne podmienene nabijanie elektrickeho auta v hromadnych garazach. Jedna sa o objekt postaveny v 90tych rokoch (cize v dobe, kedy elektromobilita bola este velke scifi), ktory ma v sebe desiatky samostatnych garazi, ktore su v osobnom vlastnictve a kazda garaz ma 220V zasuvku a vlastne elektricke hodiny (takze vlastnik zaplati presne to, co minie). V "domovom" poriadku objektu sa nic o nabijani EV nespomina. Dakujem!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od glogloglo:

Dobry den, chcem sa spytat, ci je nejakym zakono…
@glogloglo o tom silno pochybujem. Limitujúcim faktorom do budúcna bude elektricka inštalácia. Určite nie je v každej garáži trojfazová prípojka s ističom B25.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nicearty:

@glogloglo o tom silno pochybujem. Limitujúcim fa…
@nicearty Však na nabíjanie nie je ani nutná.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@nicearty Však na nabíjanie nie je ani nutná.
@kejsix chápem, každý si kľudne môže nabíjať, ale maximálne do výšky ističa.
Odpovedať

@kejsix chápem, každý si kľudne môže nabíjať, ale…
To je už druhá vec, či to dlhodobo stačí 🙂
Odpovedať

@glogloglo o tom silno pochybujem. Limitujúcim fa…
@nicearty silno pochybujes o tom, ze je to zakazane (obmedzovane) alebo prave pochybujes o tom, ze je to dovolene?
Odpovedať

@nicearty silno pochybujes o tom, ze je to zakaza…
@glogloglo zakázaný je vjazd do spoločných podzemných garáží, no súkromne môžeš nabíjať hocikde aj vonku pred panelákom
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@glogloglo zakázaný je vjazd do spoločných podzem…
@duzu to kde si na to prisiel ze je zakazany vjazd?
Odpovedať

@glogloglo zakázaný je vjazd do spoločných podzem…
@duzu Nemýliš si to s autami na LPG? Tie majú vjazd do podzemných garáží zakázaný
Odpovedať
Profilova fotka

Dobry den, chcem sa spytat, ci je nejakym zakono…
@glogloglo vieš si kupiť nejaký lacnejší wallbox do 220V zásuvky kde sa dá nastavovať aj výkon... napr. aby sa po čase neprehrieval kábel príp. v čase špičiek ubrať výkon a pod... lepší má už rôzne časovače a nastavenia... ale do budúcna by som asi poriešil možno zásuvku na 380V ak to istenie dovoľuje... zaleži či to chceš nabijať pomaly abo rýchlejšie... lebo nejakú Teslu s 72kwh baterkou budeš nabíjať s 220V vyše 12 hod.
Odpovedať

@nicearty silno pochybujes o tom, ze je to zakaza…
@glogloglo pochybujem že by táto vec bola podchytené niekde v zákone. Tu sa totiž zákony menia len ak sú v prospech niekoho vplyvného a toto myslím do takej kategórie nespadá. Ale ak píšeš o domovom poriadku, tak sa tam takáto vec zjavne môže dostať ak si to bude želať majiteľ, alebo ak si to odhlasuje spoločenstvo majiteľov. Nevieme nič o tej inštalácii. Ak by sa začalo nabíjať v každej garáži súčasne, predpokladám problémy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chinatech:

@duzu Nemýliš si to s autami na LPG? Tie majú vja…
@chinatech aj to prevazne len na Slovensku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@chinatech aj to prevazne len na Slovensku.
@sousedekovci89 Veru nie. V At a De na 100% tiež. Pred každým vjazdom do podzemného parkoviska, či pod nákupným centrom, alebo pod obytným domom je upozornenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
mas svoj elektromer => mas (nekradnes spolocnu elektriku) mas svoje istice => mas mas svoju rezervovanu kapacitu u distributora => mas (kedze mas svoje istice) je niekde v zmluve od distributora/domovom poriadku zakazane nabijanie aut => nie (teda nepredpokladam). Aky je rozdiel ci pustis naraz 5 fenov alebo 1 wallbox co je porovnatelny odber? Samozrejme nemozno ocakavat ze budes nabijat rychlostou 150kWh, ale za noc nabijes akekolvek auto z 20% na 80%. Takze ja by som si dal odborne (=s peciatkou) nainstalovat wallbox ktory by bol kompatibilny s mojim autom a basta. Wallbox je v podstate spotrebic s vyssim odberom, obvykle byva pripojeny "navtrdo" na istic. Nabijanie kablom z obycajnej 220V zasuvky je tiez riesenie, ale menej komfortne. Ako uz bolo spomenute vyssie, ak by ste toto urobili vsetci a naraz zacali nabijat auta, tak to asi neustoji infrastruktura v danom objekte. P.S. predpokladam ze sa bavime o hromadnych garazach kde ma kazdy svoju uzavretu samostatnu garaz s branou a nie nejake spolocne parkovanie len oddelene ciarami na zemi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chinatech:

@sousedekovci89 Veru nie. V At a De na 100% tiež.…
@chinatech tieto staty beriem s rezervou, su az prilis precitliveli. Problem s LPG nie je v tom ze je tazsi ako vzduch a teda pri uniku sa drzi pri zemi cim je tazsie ho odvetrat ak na to nie je stavana vzduchotechnika- co vacsinou nie je. Kazdopadne s tym upozornenim to nie je pravda nakolko som so svojim Dusterom v Salzburgu parkoval v tom hradnom kopci na zaklade toho ze nikde pri vstupe nebolo upozornenie na zakaz vjazdu LPG akoukolvek formou. 😃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

mas svoj elektromer => mas (nekradnes spolocnu el…
@zacik chvála Bohu že tu pečiatku nemáš.... Lebo si to predstavuješ ako "Hurvínek válku"...
Odpovedať

@duzu to kde si na to prisiel ze je zakazany vjaz…
@sousedekovci89 https://www.topspeed.sk/novinky/nemci... https://www.autotrendy.sk/2024/03/25/...
Odpovedať

@sousedekovci89 https://www.topspeed.sk/novinky/n…
@duzu https://fontech.startitup.sk/zacne-hn...
Odpovedať

@sousedekovci89 https://www.topspeed.sk/novinky/n…
@duzu co sa tyka elektroaut: 1. Je to prispevok z roku 2021 a u nas za 3 roky nikto s touto temou ani nezacal. Takze zbytocne mutenie vody momentalne. 2. Navyse ty si napisal ze je zakazany vjazd nie nabijanie. Co sa tyka LPG clanok co si pridal v podstate hovori presne o tom, co som uviedol.
Odpovedať
Profilova fotka

@duzu co sa tyka elektroaut: 1. Je to prispevok z…
@sousedekovci89 bavil som sa o tom s ,,kompetentnými,, ten zákaz parkovania v garážach LPG u nás je potomstvo nejakého starého banského zákona , inak úplne zbytočný , nikde v zahraničí to tak nemajú iba v našej dzamahariji, kde každá zmena aj byrokratická trvá storočia ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

mas svoj elektromer => mas (nekradnes spolocnu el…
@zacik ano, su to samostatne zamykatelne garaze. Nabijanie 220V mi pri mojich podmienkach staci. @megdesign vies prosim tu tvoju uvahu rozvit viac, preco si to predstavuje ako hurvinek valku?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?