Odpoveď na príspevok od viktor123787:
ahojte som v stavebníctve laik :D keďže nemáme do… @viktor123787 zdravím, bol som na tom rovnako ako ty. Zratal som si, že omietky sú drahšie ako toto riešenie. Mal som na to čas a chuť. Možnosti sú: lepiť sadrovym lepidlom ale aj penou. Ja odporúčam sadrové lepidlo, celoplošne - naniesť hrebeň na stenu a nalepiť dosku SDK. Určite kúpiť SDK 2750x1200mm aby nebolo treba nadpajat. Na hrebeň (nie na buchty) preto aby to nedunelo a bolo pevné keď sa poklope po stene. S tmelenim a brúsením sa pohraj nech to máš pekné. Je to novostavba alebo prerábka? Priečky už stoja alebo zvažuješ SDK priečky (tie som tiež robil).Odpoveď na príspevok od igor256:
@viktor123787 zdravím, bol som na tom rovnako ako… @igor256 novostavba a áno stoja priečky všetko.uz len chcem to daň na sdk že môžem maľovať a sa nasťahovať 😃 a chcem sa spýtať v stavbe mám mínus 1 môžem to robiť aj teraz alebo dať tam na začiatok dajaku piecku alebo začať robiť až dakedy v apríliOdpoveď na príspevok od viktor123787:
@igor256 novostavba a áno stoja priečky všetko.uz… @viktor123787 Každá hmota má určité požiadavky. Sádru pri -1 robiť nemôžeš, nevyschne ti. Lepiace peny existujú aj zimné, s tými sa môže robiť do mínus iks. Do lepidla prípadne že by sa lial protimrnuci pripravok, ale to nechceš. Jednak je to drahe a jednak to obsahuje kadejake rakovinove fenolftaleiny a neviem čo za sajrajt, preto sa to používa len v exterieri, kde je to imrvere odvetravane. Určite nejakú piecku, ohrievač, gamatku a udržiavať teplotu aspoň das 5°C. Pevne verím, že strechu máš už zaizolovanú :DOdpoveď na príspevok od arcticcode:
@viktor123787 Každá hmota má určité požiadavky. S… @arcticcode je to lacnejšie ako omietky, rátal som si to (keď porovnáš že omietky robí firma a SDK sám) - v roku 2018 to platilo aspoň. @viktor123787 treba aspoň 5°C. My sme tuším používali plynový ohrievač. Alebo vlastne sa už kurilo kotlom? Nepamätám sa. Ale treba teplotu podľa technického listu. Priečky si mohol tiež robiť zo SDK... Takto budú zbytočne hrubé. Inak ak to chceš rýchlo, tak toto moc rýchle nie je. Jedine, že netreba čakať na schnutie. Záleží koľkí to budú robiť ale omietok máš tak 300m2 aspoň. Ušetríš ale málo. Máš nejakú ponuku na omietky?Odpoveď na príspevok od dan8181:
@viktor123787 vidím tu veľa rôznych rád od ekonom… @dan8181 Neviem odkiaľ berieš tie ceny, ale si ich pekne nastrelil. Lepidlo 7 kg/m²? A cena tá cena za vápenocemetovú 7-10€, to píšeš o cene za prácu, pri jednej vrstve.... Rohovniky ťa neminú ani pri omietke....Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@dan8181 Neviem odkiaľ berieš tie ceny, ale si i… @frantisekca aka je spotreba lepidla podľa teba? Ktoré konkrétne ceny som nastrelil. A kde striekaš vapenocementovu omietku na 2x.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@dan8181 Neviem odkiaľ berieš tie ceny, ale si i… @frantisekca to lepidlo zhruba sedi. My sme z 25kg vreca nalepili 2 dosky (teda 5m2) a lepidlo stalo asi 12EUR, zalezi ci rifix alebo perflix. Teda plus minus nejaky odpad moze sediet. Ale zase toho odpadu po par doskach bolo malo. @dan8181 pekne si rozpisal co vsetko treba pri SDK, dobre ze si tam nezaratal aj 2x nove monterky, lebo si ich zaspinis pri sadrovani a potom si k omietke povedal, ze stoji 7-10EUR :D tak fajn prepocet. Pri omietke treba rovnako rohy, rovnako listy k oknam a + neviem v akej hrubke si ratal, ci aj so sietkou (neviem ako sa to teraz robi)... A + porovnavat VPC so SDK je trosku odveci. Ak chce niekto hladke steny tak by som skor sadrovu porovnaval.Odpoveď na príspevok od dan8181:
@frantisekca aka je spotreba lepidla podľa teba? … @dan8181 Lepidlo na SDK napr. od DB stojí do 9€ za 20kg. Spotreba lepidla na 8 hrebeň je menej než 8kg/m². SDK v MM je v cene 2,55 €/m². Tmel Rifino stojí cca 1,5€/kg, jeho spotreba na špáry je 0,3 kg/m², takže menej než 0,5€/m². Takže si uprav prehľad.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@dan8181 Lepidlo na SDK napr. od DB stojí do 9€ … @frantisekca DB stojí 9€ spotreba na hrebeň 8 je menej ako 8kg??? Tak to som už úplne zmätený!! Ja napíšem cca 7kg/m2 a ideš má kameňovat a ty dáš do placu menej ako 8kg/m2! Nepríde ti to smiešne? Ale aj tak dám spotrebu 7kg/m2 cena lepidlá vychádza na 3,15€/m2 ja som počítal Knauf neporovnateľne kvalitnejšie lepidlo a cena cca 3,5€. A lepiť na hrebeň si môžeš dovoliť na rovných hladkých stenách ale dajme tomu. Rifino je na plné tmelenie a nie na hrubú výplň. Ale postrehol som, že @mgx sem hodil návod. Aj Rigips má uvedený tmel na hrubé tmelenie Rigips extra. Hodil si k tomu aj výpočet 0,3kg si zobral TL aj to možno nesprávneho, ale skúsim hrať (aj keď na stene budú väčšie medzery ako na strope nie vždy sa dokonale dotlačia dosky prstom som dal 0,4kg). Spotreba podľa teba 0,3kg/M2 cena 0,5€ pred tým si napísal 0,7€ tmelenie) a kde je páska, kde je finish? Tie sú k tomu k tomu rifinu dávajú zdarma? Rigips extra tmel na to určený (doporučený Rigipsom) stojí 10-11€ za 5kg. A cena sadrokartónu. Ja som zhrnul cenu okolo 3€/m2. Aj som napísal, že sa nejaké dosky poškodia, možno bude treba okolo okien 9,5mm dosku ktorá je drahšia má menší rozmer, poprípade 6mm, ak pôjde majiteľ obkadar aj kúpeľňu bude dávať zelený sadrokartón. A ty buchnes ceny za m2 SDK a je to o 0,45€ menej ako som uviedol. Pričom som sa snažil @viktor123787 dať len čo najviac info aby si vedel urobiť predstavu. Normálne si pozri návod TP a napíš čo tam je zle uvedené. Ja normálne nechapem Vase reakcie. Napíšeš : SDK cca 2,6 €/m² + lepidlo 1€/m² + 0,7€ tmel ako keby to je všetko. A o dva príspevky ďalej neguješ to čo si napísal (myslím tie ceny nesedia). Áno, ceny tmelu, list, pások boli neporovnateľne nižšie ako sú.Odpoveď na príspevok od dan8181:
@igor256 a môžeš upresniť, ktoré položky sú tam n… @dan8181 Mám VPC steny, rovinnosť do 2 mm na celej stene (muroval som sám podľa laseru, tak som si tou presnousťou istý). Dosky sú rádovo jednoduchšie ako omietky pre svojpomoc. A neviem aké firmy na striekané omietky máte v okolí, ale po mojom prepočte mi strojná sádrová omietka vyšla cenovo dvojnásobne drahá a to som videl aj sprasené omietky, kde to nebolo úplne rovné. Plus by som musel riešiť elektriku, pretože mám na stĺpiku zásuvku iba 3x16A. A strojné omietky robili kolegovi v celom baráku 10 dní a neskutočný bordel po nich všade. Napr. hajzli odviečovali odpadnú trubku a vyplachovali omietku do kanalizácie, čím mu ju krásne upchali. SDK dosky sú rovné od výroby, na špalety sú rohovníky a človek to zvládne aj úplne sám, aj keď druhý človek sa hodí.Odpoveď na príspevok od dan8181:
Ešte doplním, vždy sa stane ako som napísal zlomí… @dan8181 uprimne nam sa zlomila len jedna doska, a to sa jednalo o fermacell (ten som daval na priecky do kupelne) a zlomil sa preto, ze to bola posledna doska a davali sme ju dvaja dobre naj*bany :D ... inak sa nam ziadna doska nezlomila. Neviem preco by sa mala, nie sme opice aby sme nevedeli doniest dosku k stene a nalepit ju. SDK som oblozil cely dom + urobil priecky a stropy - s vysledkom som velmi spokojny.Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
niektore prispevky mi tu pridu typu napisem nieco… @shadowmilan mne sa najviac osvedcili spachtle a kelne oranzove z merkury marketu. Na tmel taka antikorova hranata nadoba.Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
niektore prispevky mi tu pridu typu napisem nieco… @shadowmilan a v ktorom roku za tie cenyOdpoveď na príspevok od dan8181:
@shadowmilan a v ktorom roku za tie ceny @dan8181 min rok november ... sak aktualne siniatove dosky stoja stale cca 2.5/3 m2 ... zvysok take zanedbatelne ceny a toboz ak je rovna murovana stenaOdpoveď na príspevok od shadowmilan:
@dan8181 min rok november ... sak aktualne siniat… @shadowmilan tak to prepočítaj teraz ak to vychádza. Dosky sedia čo píšeš, lepidlo z 5,2 na 12, finih s 19 na 38 atď. Doska stojí dajme tomu dám stred 2,8€ lepidlo 3,2€ /m2 len dve položky a už sme asi prekročili tvoju cenu 3,5-4€? Alebo sa mýlim. Kľudne to rozpiš.Odpoveď na príspevok od dan8181:
@frantisekca DB stojí 9€ spotreba na hrebeň 8 je … @dan8181 Neviem čo tu stále troluješ. Nedokážeš pochopiť, že ten SDK si nalepí sám a omietky by musel niekomu zaplatiť? S Rifino TOP urobíš všetko až na Q4. Páska stojí drobné centy. A áno, ten SDK netreba lepiť na 8 hrebeň, stačí 4. To len ty si splietal tie kilá, tak som ti napísal, že je to menej, že pri 8čke by to bolo tvojich 7 kg. Začínaš prekrúcať, ja som napísal, že lepidlo = 1€/m². Sám som si robil sádrové omietky na dome a viem, že na novom budem lepiť SDK. Dristy o dunení nalepeného SDK sem nepíš, to je tiež od teba mimo.Odpoveď na príspevok od mgx:
@dan8181 skusim reagovat. Za rok 2023 som nevide… @mgx darmo vysvetlovat, evidentne toho so SDK vela nenarobil ked podla neho doska s obitym rohom je na vyhodenie....a to tiez pisem ako SDK amaterOdpoveď na príspevok od mgx:
@dan8181 skusim reagovat. Za rok 2023 som nevide… @mgx som na tom identicky ako pises Ty a plne suhlasim... ale tak za klavesnicou sa dobre drista :D mozno ma pan firmu na omietky ;D