Ahojte, mám technologickú otázku na omietky v pivniciach:
Minulý / aktuálny stav: Starý dom, pivnice vlhli, takže sa asi pred 1.5 rokom osekala odpadávajúca omietka až na tehlu (niekde komplet, niekde ostalo 50-100cm z hornej časti, ak držala veľmi dobre), dom sa obkopal / vertikálne odizoloval / odvodnil, v jednej časti pivnice je nová podlaha s izoláciou... Klíma v pivnici je teraz neporovnateľná, múry na pohľad a dotyk pekne suché, prišiel čas postúpiť. Podklad je stará tehla a trochu droliaca sa malta.
Požadovaný koncový stav: Zarovnať steny, vhodná omietka (sadrová?), celkovú potrebnú hrúbku odhadujem na 1 - 4cm. Pivnice ostanú len na skladovanie / technická miestnosť.
Aktuálny krok: Pred omietkármi som sa rozhodol steny pripraviť - väčšie diery vyplniť, wapkou komplet vystriekať od prachu / zvyškov po sekaní a potom urobiť špricový nástrek (jednoduchou pištoľou na omietky, dýza 1x 4/6/8mm). Budem používať cement + piesok (pomer 1:2 je v poriadku? má zmysel dávať vápno / nejaké prísady?) prípadne môžem zamiešať aj Baumit Prednástrek 2mm, ak je lepší oproti vlastnému mixu. Vzorové video nástreku https://www.youtube.com/watch?v=XlW7i... len ja sieťku/pletivo nebudem dávať.
Otázka: Omietky ma vôbec nenaháňajú, takže si možno dohodnem termín až za pol roka. Nástrek špricu by som chcel robiť už teraz (aj kvôli prašnosti z pôvodnej tehly/malty)... môžem nechať takúto dlhú prestávku medzi špricom a omietkami? Prípadne viem tesne pred omietkami znova všetko prestriekať penetračným náterom.
Informácie, ktoré mám: Hotový produkt Baumit Prednástrek 2mm uvádza v technickom liste len min. dobu zretia špricu po nanesenie omietok (3-21 dní, podľa podkladu a typu omietok). "Stavbár nepraxový" mi povedal, že omietka sa má dať pár dní po šprici, nie ho nechať úplne vytvrdnúť X mesiacov.
Určite je tu dosť "stavbárov praxových", alebo tých, čo si ešte zo školy pamätajú technologické postupy a vedia, čo je v mojom prípade správny/nesprávny krok. 🙂 Ďakujem za rady, pripájam fotky podkladu.