@bacinko@anjelik87 ,... pred 30 rokmi sme boli "hlúpi",... nikto nič nepenetroval , na stenu išli cca 3 nátery vápnom, a hotovo. Tradovalo sa, že aspoň prvý (príp. aj druhý) náter sa robil šajbovcom (maliarska štetka), to preto, aby sa steny ešte dobre náterom, resp. štetkou zapucovali. Až potom sa ďalšie vrstvy striekali.
Všetko bolo krásne snehobiele, ak sa použilo dobré vápno (od osvedčeného výrobcu) , tak neboli ani žiadne fleky, ani sa vápno zo stien neotieralo. Proste všetko tak, ako má byť, a bez moderných (chemických) hovadín. Prvykrát sme steny natierali farbami typu "primalex", až keď sa žene zachcelo farebných, niebielych stien po nejakých 20 rokoch.
@neila19 mne maliar nekázal vôbec dávať penetráciu na nové omietky, prvý náter riedky, druhý normálne riešený podľa návodu. Spolu som dával 3 nátery.
Na sadrokartón som dal penetráciu a následne nastriekať.
@neila19 držal by som sa postupu z technického listu výrobcu príslušnej farby. Napr. Jupol to má takto:
https://www.jub.sk/sites/www.jub.si/f...
"Pred prvým maľovaním je povinný základný náter. Odporúčame vodou zriedenú AKRIL EMULZIU (AKRIL EMULZIA : voda = 1 : 1) alebo zriedenú farbu (JUPOL GOLD: voda = 1 : 1), pre náročnejšie a menej kvalitné podklady (menej kvalitné obklady zo sadrokartónových dosiek, sadrové omietky, vláknocementové dosky, drevotriesky a neomietnuté betónové povrchy) vodou zriedený JUKOLprimer (JUKOLprimer : voda = 1 : 1). Základný náter nanesieme maliarskym alebo murárskym štetcom alebo kožušinovým, resp. textilným maliarskym valčekom s dlhým vlasom, základný náter môžeme naniesť aj striekaním. S maľovaním môžeme za normálnych podmienok (T = +20ºC, rel. vl. vzduchu = 65%) začať 6 (AKRIL EMULZIA), resp. 12 (JUKOLprimer) hodín po nanesení základného náter"
@eagleowl jasne, vsak pri kazdej farbe to moze byt o nieco inak, nie vsetci vyrobcovia maju zase indenticke zlozenie tych farieb a potom su tam aj nejake rozdiely pri tom pouzivani.
My sme kupili staru klasicku farbu Esmal v navode ma na 1liter farby 3dcl vody.volala som murarovi co robi aj sadrokartony,ze on to miesa naraz s penetrakom lebo ,ze niekedy to ludia prezenu s penetrakom a potom zostavaju flaky,ze zvykne davat na 24kg liter penetraku a ostatne vodu,tak pomer som nechala a doplnila farbu, tak aby som zanechala ten pomer na ten liter farby.dnes som urobila prvy nater a musim sa pochvalit uz ten chytil velmi pekne aj na vrchu na sadrokartone aj na omietkach,tak uvidime aky bude druhy nater.ale boli mi dnes skrine vymerat a boli prekvapeny,ze je to len prvy nater.Ale myslim,ze farba vela robi aka je.my sme tuto farbu davali dcerke do izby mala cyklamenovu izbu a nechcela ju prekryt biela farba,tak nam muzov kolega poradil esmal a hned chytala