Uprava otvorov pre vchodove dvere a okna

Dobry den, chcel by som spytat par otazok. Na starom rodicovskom dome chceme menit dvere a okna. Co sa tyka dveri, tak podla mojich merani je otvor na dvere 198x88 cm. Pozeral som po roznych obchodoch plastove dvere tychto rozmerov a jedine som nasiel dvere takychto rozmerov ako vedlajsie dvere nie vchodove. Moja otazka znie, ze keby som chcel zvacsit dany otvor na dvere, tak predstavuje to vyznamny zasah do budovy? Spravil by to aj murar alebo to treba nejak specialne osefovat? Na vysku by som to nechcel zvysovat kvoli prekladu nad dverami, ale keby bolo treba na sirku (na 98 cm). Mozno na vysku cca 1 az 2 cm "zbrusit preklad" lebo sa obavam, ze by boli dvere nizko a suchali by o podlahu. Rozmyslam nad dvomi alternativami. Bud by boli dvere na mieru (co sa mi zda drahsi variant) alebo by sa zvacsil otvor na dvere, aby sa dali osadit dvere o nieco vacsich rozmerov, co je zase pracnejsi variant. Presnejsie povedane rozmyslam, ktory variant sa mi viac oplati, nakolko netusim ako velmi pracna je uprava otvoru na dvere. Ci vobec ma zmysel nad tym uvazovat. Moja druha otazka je podobneho charakteru len sa tyka okien. V tomto pripade by islo o zmensenie rozmeru okien (cca 20-25 cm), aby boli nizsie kedze mama je mensieho vzrastu a ked umyva okna, tak nadava, ze su moc vysoke :D. Tu je tiez otazka, ci spravit okna na mieru alebo nejaky standardny rozmer + zmensit otvor na okna. V pripade zmensenia vysky, sa mi zase nuka alternativa znizit otvor na okna z hornej strany (aj ked mi je jasne, ze jednoduchsie by bolo z dolnej strany). V pripade okien aj dveri hlavne uvazujem ci cena dveri/okien na mieru je vacsia ako kupa dveri/okien "standardnejsich" rozmerov + uprava otvorov a neviem este ake veci okolo. Teda, ktora alternativa by sa mi viac oplatila. A ci vobec nad tym nerozmyslam zbytocne moc. Sry za blbe vyjadrovanie, len to vysvetlujem ako viem. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
Okna su vzdy na barak na mieru takze toho sa neobavaj. Mame by som radsej kupil schodik a okno nezmensoval kvoli svetlu. K dveram len tolko ze vobec neviem co si meral lebo nasa norma vravi o 197cm pochodnej vysky a to mas este ram a nejaku konstrukcnu medzeru po preklad.. Takze ak istotne ides do toho z jednej strany obuchaj spaletu az.po ram dveri a vtedy zistis sirku a vysku orvoru.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Okna su vzdy na barak na mieru takze toho sa neob…
@wolodymyr ano pravda s tymi oknami. Ja som tiez nad tym rozmyslal, ze bude menej svetla zase v izbe pokial by sa zmensili. Cize to by som asi nechal tak. Co sa tyka dveri, tak uprimne ani ja neviem presne co som meral 😀. Aaby som bol konkretny, tak je to celkom blbe odmerat. Zabudol som to odfotit pre lepsiu predstavu (vecer skusim vygooglit nejake obrazky). Ale aby som bol konkretny, tak hrubka steny je cca 40cm. Dvere sa otvaraju dovnutra a okolo je drevenny obklad a aj prah je v podstate vyvyseny (cca 3 cm). Neviem kolko priestoru je medzi tym drevennym obkladom a tehlou, ci tam je nejaka omietka, alebo to je priamo na tehle. Pred par rokmi sme menili dvere na letnej kuchynke a kupovali sme dvere aj so zarubnou s danymi rozmermi (198x88). Ked som meral tieto vchodove dvere, tak rozmerovo to priblizne rovnako vychadzalo, takze som usudil, ze to bolo stavane rovnakym sposobom a aj dvere by asi mali byt rovnakych rozmerov. Konkretne aky je otvor na dvere neviem presne na centimeter povedat kedze to by som musel vytrhat cely obklad aj s dvermi. Ale nejak takto to vychadza.
Odpovedať
podarilo sa mi nieco vyhladat obrazok s podobnymi dvermi ako mame my. Na obrazku vidno ten drevenny obklad na stene. Rozdiel je este, ze prah mame vyvyseny (cca 3 cm) nad podlahou Ale to je len drevenny prah, ktory tiez planujeme vyhodit spolu s dvermi a aj obkladom na stenach. A jedna sa o vchodove dvere domu, nie izbove dvere. Neviem ma niekto skusenosti s vymenou podobnych dveri na starom dome? Ci sa to teda oplati zvacsit, alebo na mieru? Lebo zase kupit vedlajsie dvere a dat ich ako vchodove sa mi moc nepaci. Aj kvoli tepelnej izolacii a vchodove dvere rozmerov 198x88 je komplikovanejsie najst. Skor izbove dvere.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fem2:

podarilo sa mi nieco vyhladat obrazok s podobnymi…
@fem2 treba to dať dole, celú tú zárubňu drevenú aj s dverami a zmerať, koľko má samotný stavebný otvor.
Odpovedať
Ja by som ti odporucala aby si sa naucil umyvat okna ty a nenechavat to na mamu.
Odpovedať
Profilova fotka

podarilo sa mi nieco vyhladat obrazok s podobnymi…
@fem2 tak tato zarubna pod sebou este jednu stavebnu zarubnu na ltoru sa tato okrasna montovala. Ideal pre teba je osekat omietku nad dverami ci mas preklad alebo klembu alebo nic aj to sa pri tomto type zamurovanej stavebnej zarubne dialo. Obdobne aj na bokoch a zistis max sirku. Ked zistis pomery tak bides mudrejsi ako dalej. Rob to na strane oblozky nie na strane pantov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

@fem2 tak tato zarubna pod sebou este jednu stav…
@wolodymyr vdaka za informacie, teraz uz aspon viem viac. Co sa tyka prekladu, tak nad dverami urcite je. Pred cca 2 rokmi sme prerabali elektroinstalaciu a kable sme tahali aj nad dverami. Najskor sme chceli nejakych 5 cm nad, ale ked som tam bural, tak som natrafil na betonovy preklad, takze sme to museli obist este viac. Momentalne nie som u rodicov, takze neviem to vyburat a pozriet presne, ale som si isty, ze na sirku to urcite nebude viac ako 98 cm. Skor predpokladam nieco medzi 88 a 98 cm. Potom je uz tehla. No ked budem doma, tak to skusim odburat aspon z jednej strany. Len teraz ked od tohto abstrahujeme, tak aby som sa dostal k podstate otazky. Nieco si aj hladam na internete a citam a pride mi zvacsovanie otvoru na dvere ako znacny zasah do budovy. V pripade zvacsenia robit novy preklad, ostenie aj staticky posudok...neviem. V takomto pripade mi pride lepsia volba (ak nenajdem dvere, ktore budu pasovat) ist do na mieru robenych dveri. Hlavne ma zaujima ten rozdiel, pracnost, atd. ako som pisal vyssie. Viem, ze su to take nejasne odpovede len chcem mat aspon nejaky obraz. Zatial ale diky za tipy/odporucania 👍️.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@fem2 treba to dať dole, celú tú zárubňu drevenú …
@megdesign no to je aj v plane vsetko to vyhadzat len ked to teraz vyhadzem, tak co tam bude kym sa neosadia dvere?😀 Ja si hlavne chcem ziskat aspon nejaky obraz o tom, ktorym smerom sa uberat a ake mam moznosti. Ci teda robit na mieru alebo radsej vysekat vacsi otvor na dvere. Co by sa viac oplatilo ako som pisal v prvom prispevku. Viem, ze je to take neurcite len chcem aspon poznat ten rozdiel medzi navrhovanymi dvomi alternativami.
Odpovedať
Profilova fotka

@megdesign no to je aj v plane vsetko to vyhadzat…
@fem2 Ak mas na to cas a nevadi ti ten bordel, tak vysekaj vacsi otvor, ale zase treba pocitat s tymi upravami, co bude treba vykonat. Ja by som sa na to vykaslal a dal to spravit na mieru.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od k3zz:

@fem2 Ak mas na to cas a nevadi ti ten bordel, ta…
@k3zz hej hej ja tiez uz tak rozmyslam len predtym ako nieco podniknem chcem sa aspon trosku popytat. Este uvidim ked trochu odburam omietku okolo a pomeram, tak ci budu sediet nejake dvere alebo keby nie, tak na mieru no
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?