Podmurovanie alebo purenit?

Zobraz úvodný príspevok
Zdravim, okenar nám odporučil kvôli stabilite podmurovanie väčších okien 5x (výška 235 cm a širka 2m) ytongom a použitie 3cm compact foam. Výšku podlahy máme 15cm a v suteréne na jedných vchodových dverách 20cm. Nevýhodu v podmurovani vidím že poter bude len vo výške 3cm na ytongu, vyhoda vyššia stabilita. Pri purenite som dostal skúsenost, že pri dverách nedrží tak stabilne a môže cítieť vôľu pri zatváraní. Chcem sa spýtať čo odporúčate či podmurovanie alebo purenit na plnú výšku?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@muska414 no ked si predstavis tepelny tok, vodorovne, alebo z hora pri HS portaly, tak teplo ide rovno do purenitu , a pekne po vrchnom kraji az vonku, kde nemoze byt izolacia lebo by si nevosiel do domu, na tento styk je najlepsia pur pena, nie prilepeny purenit,
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl ja si pametam ytong lambdu na 0.077 , ale nejde tam o tie tisiciny, ale ze je to predrazene riesenie, a nepaci sa mi ze je to v kontakte priamo s ramom, lepsie je pripravit otvor, podklinkovat a medzeru vypenit ozajsnym izolantom, lebo tento styk ramom je najdolezitejsi,
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze ľudská pamäť je nespoľahlivá ... je dobré odvolať sa na technické listy a podoprieť tvrdenia faktom. Zatiaľ mi to vychádza podľa technických listov že Purenit má porovnateľné alebo skôr lepšie tepelno izolačné vlastnosti ako porobetón. (Okrem toho, mám za to že vzhľadom na mechanické vlastnosti špeciálne ytong lambda nie je na tento účel vôbec vhodný). Na to že je vhodnejšie podklinkovať a vypeniť medzeru priamo medzi rámom mám názor opačný..... podložením purenitu sa spodná časť rámu výrazne spevní (počas celej životnosti je najviac namáhaná, lebo sa na rám stúpa). Ani neverím že 1cm medzera vypenená a s klinmi (ktorá tam teda pokiaľ nie je krivá podlaha ani nemusí byť) prináša merateľný rozdiel s prihliadnutím na fakt, ako zle izoluje vlastný rám, duplom v mieste prahu. Okrem toho, profil na ktorý som dal odkaz má lambdu vďaka strednému pásu izolácie určite podstatne lepšiu ako ytong. Aby to nevyznelo tak že považujem podmurovanie za tragédiu....to určite nie....ale purenit mi vychádza všetkými vlastnosťami (okrem ceny) určite lepšie.....a nie je žiaden dôvod ho zhadzovať.
Odpovedať
Mna po montazi dveri napr specialne upozornili ze v ziadnom pripade nepodpenovat ale prah podmurovat ak nechcem mat za par rokov problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl predsa som si dobre pametal https://lambdayq.ytong.sk/pdf/tepelne... zas neobhajujem ten ytong, nejak extra mna len zaraza ze sa pouziva ten purenit a v reklame sa este odvolavaju na pomaly vesmirne tepelnoiolacne vlastnosti, podla toho spoznas dobreho oknara kto pouziva compact foam,
Odpovedať
@jblaze u okna neni nic proti pur pene + pasky, okna hlavne drzi turbosrouby nebo montazni kotvy a pena je pouze vypln. U dverich a hs portalu dat penu na spodek je spatny napad, protoze pena se casem diky chozeni vyslape. Taky se muze prohnout ram protoze nebude mit dole pevnou oporu ale bude ve vzduchu/ na pene.
Odpovedať
Profilova fotka
@raziel628 ja mam na HS portaly 20 cm siroky a 5 cm vysoky hlinikovy profil, ktory je vnutri rebrovany, toto nezohnes len tak chodzou🙂 , skor su kriticke vstupne dvere, tam plati samozrejme nejaky profil, co roznesie silu,
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze 🙂 dobre na to ideš....ALE..... návrhová lambda (nie dry) je 0,083 https://storefrontapi.commerce.xella.... ...preto som napísal že "okolo" 🙂......a tretí krát opakujem, na lambdu do ktorej sa dá pichnúť ceruzka si položiť tri klinky a zapeniť to je dobrá cesta do pekla.....ak ytong tak určite pevnejšiu triedu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze hej hej vsade len penu… a po par rokoch pri stupani na prah: kviiik kviiik puk puk kviiik 😬 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@muska414 HS portal ma samonosny prah, pod balkonove a vchodove dvere samozrejme nejaky profil je najlepsie ale som odporca Purenitu, to je vsetko : ) lebo je to take nijake, ani neizoluje poriadne a je to drahe 🙂 ked uz mam dat za nieco peniaze tak nech je to comapact foam, aby to nepukalo ako pises😉
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ja som mal tiež na výber Purenit alebo to podmurovať, oknár odporučil kľudne podmurovať, majster zas že kvôli tepelnému mostu - rôzne materiály, tak dať Purenit. Purenit mi nacenili sakra draho a tak to budem murovať. 🙂 Prípadne tam dám ešte EPS medzi podmurovanie a poter. podlahovku potiahnem čo najbližšie k dverám.
Odpovedať
Ja som objednal purenity z allmedia, cca 450 eur na 6 dverí (hst). Je to systémové riešenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@erik8989 mne hovoril oknar, xps-porobeton-xps. Zvutra ale stačí 3 cm. Že to majú takto rokmi odskúšané aj termokamerou merané. Chlad ide zvonka, čiastočne preniká cez vrstvu xps do pb. Zvutra je pri dverách rurka, ktorá ohrieva pb zvnútra. T.j. stret je v pb, pod dvermi. XPS zvutra zabezpečí, že ten teplotný stret v strede materiálu nie je tak masívny. Neviem, je to jedna z teórií, ktorých majú majstri i tak milión 🤷‍♀️
Odpovedať
Otázka ....keď mám pod dvermi purenit (asi 8cm široký) zvyšok za ním môžem domurovať PB na šírku muriva?
Odpovedať
@tomik25 nedomuruj nic, tam by malo ist podlaha a podlahovka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@tomik25 Ako myslíte tie vrstvy "xps-porobeton-xps"? tak, že priamo pod rám dám na plnú výšku porobetón (od základovej dosky až po rám) a z oboch strán - zvonku i zvnútra - na tento PB nalepím XPS? Mimochodom, nestačil by iba samotný XPS pod celý rám?
Odpovedať
Nespekulujte, dajte tam purenit vyrobiť, je to najlepšie riešenie. Allmedia alebo okentes
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od tomik25:

@erik8989 mne hovoril oknar, xps-porobeton-xps. Z…
@tomik25 chlad nejde nikam, chlad ako fyzikálna veličina, alebo energia neexistuje. Keď berieme do úvahy vonkajšie prostredie vs. vnútorné prostredie tak pravda je taká, že teplo prúdi z miesta s vyššou teplotou do miesta s nižšou teplotou (Druhý termodynamický zákon). Ak Vám ktokoľvek povie že chlad niekam prúdi tak nepozná ani základy fyziky, možno vie držať keľnu a vie spraviť rovnú stenu a podobne ale projektovať ho nenechávajte nič. Nechcem sa nikoho nijak dotknúť, každý je omylný ale teoretizovať by mali iba ľudia ktorý majú na to dostatočné vzdelanie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?