Odpoveď na príspevok od damietta:
Dobrý deň. Máme zamerané okná a pri montáži som … @damietta Pásky sa lepia na rám predtým, ako sa okno osadí do otvoru. Čo je na tom pri rekonštrukcii zložitejšie? Jedine ak je okolo okna brizolit a nemajú to na čo nalepiť. V tom prípade nie je otvor správne pripravený na osadenie okna.Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
co mate vsetci stymi paskamy ... inak stn iba vra… @shadowmilan pretože pásky chránia penu pred degradáciou. Pena degraduje na vzduchu, vo vlhku a čo horšie na slnku veľmi rýchlo.Odpoveď na príspevok od roman_:
@shadowmilan pretože pásky chránia penu pred degr… @roman_ aha, lebo osadim okna, zapenim a to je finalna uprava hej ? :D ja zvonku urobenu uz fasadu, spalety a zvnutra nic, vidno penu ... 3 rokom jej nic nieje ... jasne ... tak ako ... ked sa meni len okno ks za kus tak asi tazko tam pasky daju :D ak je to rozsiahlejsia rekonstrukcia, tak o nieje problem ...sak ale nalepit si ich mozete aj sami ... ved je to "paska"Odpoveď na príspevok od damietta:
Dobrý deň. Máme zamerané okná a pri montáži som … @damietta ak sa buralo okno a hneď na to sa montovalo nové, tak ostenie asi nebolo rovné a nachystané. Ak boli okná vybraté skôr a vyspravené ostenia, mohlo sa montovať tak ako sa odporúča. A ešte upresním, že niekto myslí vonkajšie a vnútorné pásky ktoré prekryjú penu a niekto myslí komprimačné pásky, ktoré nahrádzajú penu.Odpoveď na príspevok od damietta:
Komprimačné nám boli ponúknuté ako "náhrada". Okn… @damietta na slovensku su desattisice okien namontovane na penu a funguju normalne. Navyse dnes sa bezne lepi na penu zateplenie, ci vypenuju spary medzi zateplovacimi doskami, nikde nepocut ze by zateplenie spadlo, lebo pena degradovala. Vyznam degradacie peny beznou vlhkostou domu sa precenuje za mna. 30 rokov vydrzi a po 30 rokoch je dom aj tak zrely na zasadnu rekonstrukciu vratane otvorovych vyplni.Odpoveď na príspevok od damietta:
Komprimačné nám boli ponúknuté ako "náhrada". Okn… @damietta dajú sa nalepiť aj na prasáka poto z vonku na rám, ale to predpokladá, že ich prekryjete polyšom z fasády. Ale najjednoduchšie je to nalepiť pri montáži. A ostenie sa dá predchystať aj pár dní predtým a potom okno vymeniť za deň. @sousedekovci89 Argument typu "veď sa to tak robilo doteraz a bolo to v pohode" ma vždy strašne vytočí. Prečo sa už nestavia z nepálených tehál, prečo sa robí hydroizolácia, keď sa kedysi neriešila? Prečo sa vyrábajú vzduchotesné okná, keď stačia obyčajné drevené dvojité a môžete medzi ne na zimu dať deku? Prečo sa zatepľujey keď sa to kedysi nerobilo? A tak by som mohol pokračovať. Niekto to proste chce mať podľa aktuálne platných noriem, ktoré sa vyvíjajú a upravujú s pokrokom technológií.Odpoveď na príspevok od damietta:
Komprimačné nám boli ponúknuté ako "náhrada". Okn… @damietta a to ti kto povedal, že podľa STN majú byť pásky automaticky? A ešte aj v cene? 😂 STN = Slovenská Technická Norma. Každá norma je odporúčacia. Čo si si zaplatila, to ti dodali. Pásky sa platia navyše. Ak ťa to serie, kúp si dva metre strešnej fólie, nastrihaj pásiky a nalep na rám a stenu akrylom. Prekryješ tým penu a splní to rovnakú funkciu ako pásky... A lacnejšie.Odpoveď na príspevok od roman_:
@damietta dajú sa nalepiť aj na prasáka poto z vo… @roman_ ja hovorim o veciach ktore su stare par rokov, nie par desiatok rokov. Nasi maju okna na penu v roku 2008 a ked sme minuleho roku sprtali do spaliet lebo mali podozrenie ze tam prefukuje a citali o tej degradacii peny, cuduj sa svete bola tam rovnako ako v den, ked ju napenili. Nakoniec dovodom prefukovania bolo unavene tesnenie v rohu kridla.Odpoveď na príspevok od damietta:
Komprimačné nám boli ponúknuté ako "náhrada". Okn… @damietta nebývajú niekedy automaticky v cene, lebo to navýši cenu a veľa ľudí sa rozhoduje podľa výslednej ceny len. Jedna firma to nacenila ale červeným písmom napísala, že to nie je vo výslednej cene a vysvetlenie čo to je atď. Niektorí ľudia to stále nechcú.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@damietta a to ti kto povedal, že podľa STN majú … @megdesign nech sa páči, práve bolo pridané http://www.stavebnakomora.sk/?page_id...Odpoveď na príspevok od eagleowl:
@damietta http://www.stavebnakomora.sk/?page_id=6… @eagleowl ďakujem. Tu je odpoveď na mnohéOdpoveď na príspevok od marsdm:
@damietta nebývajú niekedy automaticky v cene, le… @marsdm keby je na výber.. ale mne to pripadá ako voľba jednoduchšej cesty. A zrejme nesprávnej. Aj v zmluve je spomínaná povinnosť (doslova) stavebníka utesniť páskami podľa STN. Ale musí sa to vyžadovať už v cenovej ponuke (o čom sa neinformuje).Odpoveď na príspevok od damietta:
@marsdm keby je na výber.. ale mne to pripadá ako… @damietta v akej zmluve je to uvedené? Norma nie je zákon a keď to niekto nechce, tak si to nekúpi. Môže to inak vyriešiť alebo dosť ľudí chce ušetriť a si ti plánujú robiť sami, takže predajca sa prispôsobí trhu a iba to v cenovej ponuke pod čiarou dá ako službu za príplatok. A kde je teda chyba? Už sú okná namontované či sa ešte len plánujú? Kým tam nie sú, tak sa to dá vždy vopred dohodnúť.Odpoveď na príspevok od damietta:
@megdesign nech sa páči, práve bolo pridané http:… @damietta furt tomu nechápeš. 😂Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
to je ako vyspravenie otvorov xps ... nedoporucuj… @shadowmilan presne ved v tom clanku je napr okno zle vypenene hned jedna z prvych fotiek- pena evidentne chyba. Jasne ze to smrdi pruserom a ziadna paska to nezachrani 😃Odpoveď na príspevok od marsdm:
@damietta v akej zmluve je to uvedené? Norma nie … @marsdm v kúpnej zmluve, ktorú mám podpísať. A nedá sa dohodnúť.. jednoducho pre nich to pri rekonštrukcii zmysel nemá, je to prácne. Mňa zaujíma, či sú naozaj pásky takou zbytočnou záležitosťou, ako mnohí (aj tu) píšu. Ale zo skúsenosti a odborne.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@damietta furt tomu nechápeš. 😂 @megdesign ďakujem za tvoj čas mi vysvetľovať 😊Odpoveď na príspevok od damietta:
@megdesign ďakujem za tvoj čas mi vysvetľovať 😊 @damietta ak Vám ponúkli ako riešenie komprimačné pásky tak si ich dajte je dobré riešenie.Odpoveď na príspevok od damietta:
@marsdm v kúpnej zmluve, ktorú mám podpísať. A ne… @damietta tak ono tazko povedat, ako chapes, zamuruje sa, nalepi sa eps ... nikto nerobi sondy o stave ... ak neurobite nejaky pruser, tak pena je ok ... pasky su dalsi sposob ochrany, resp je vam zbytocne hrat pri oknach na nejaku "neprevzdusnost" ked to nemate v dome komplexne riesene a nejaky "unik" je doslova prd vo vetre co vam usetri 10c ... ano, pri pasiv dome to asi vyznam ma ako celok, ale tych penazi co tieto riesenia stoja ...Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
@damietta tak ono tazko povedat, ako chapes, zamu… @shadowmilan neprievzdušnosť nie je primárny účel použitia pások.Odpoveď na príspevok od eagleowl:
@damietta ak Vám ponúkli ako riešenie komprimačné… @eagleowl ďakujem za radu, pozrieme sa i na túto možnosťOdpoveď na príspevok od damietta:
@eagleowl ďakujem za radu, pozrieme sa i na túto … @damietta susedia robili rekonštrukciu a aj novú časť stavali. Do starej časti nedali pásky lebo okná sa začali vyberať ráno o 6 a o 9 sa montovali rýchlo nové, lebo bola zima a bývali tam. Do tej novej časti nachystali ostenia vopred a tam sa montovali už okná s páskami, ktoré prekryli penu. Všade išlo zateplenie a ako sa dalo (buď 18 alebo 20cm). Vetrajú a kúria ako treba, vlhko tam nemajú, okná sa nerosia a plesne nie sú. Takže za mňa keď je možnosť, dať si aj pásky. Keď nie, tak nie je to tragédia, len vždy treba brať do úvahy všetky okolnosti (vyriešiť tepelné mosty, zatepliť, vetrať,..)