Kúpili sme rekonštruovaný zateplený dom. Kvôli presvetleniu obývačky z dôvodu existujúcej zastrešenej terasy zo západnej strany by sme chceli v obývačke "prirobiť" ešte jedno okno z južnej strany. Dom je z klasickej tehly. Chcel by som sa opýtať, či je to s realizáciou náročné, hlavne kvôli tomu, že dom je zateplený. Resp., ak by bol niekto ochotný popísať mi postup realizácie v takomto prípade. Ďakujem pekne.
@lesnik88 1. statické posúdenie, 2. stavebné povolenie a zvyšok- no až tak náročné to nie je, chce to opatrnosť a precíznosť aby nebolo potrebné potom opravovať zateplenie na polovičke steny. Každopádne treba myslieť na to, ako opraviť fasádu a zateplenie okolo okna potom a aj to, že ten odtieň fasády aj keby ste kúpili presne ten istý, nebude taký istý ako už nanesená fasáda na dome 🙂
@lesnik88 zacnes na stavebnom urade, lebo potrebujes na to povolenie. Urcite budes musiet dat preklad nad okno, aky zavisi od velkosti okna. Cize vyburat drazku, zalozit preklad, vyburat okenny otvor, zalozit okno, spravit ostenia, vyspravky a dorobit fasadu, ak netrafis odtien fasady, tak asi vymalujes celu stenu az po najblizsie rohy aby to nevyzeralo ako Rumunsky panelak
@lesnik88 neda sa to nejako inak poriesit? Skus pridat nejake fotky toho domu, lebo s tym oknom budes mat dost papierovaciek a aj prace. Nie je to take jednoduche, ako sa na prvy pohlad zda.
@megs8 asi nie, terasa tu miestnosť dosť stmavuje aj napriek tomu, že obývačka je spojená s kuchyňou a v kuchyni sú 2 okná z východu aj z juhu. Slnko tam svieti až ku večeru, keď začína zapadať. Na terase je áčková sedlová strecha. Ešte to zisťujem, ale pravdepodobne na tej južnej strane predtým okno bolo, len ho bývalí majitelia zamurovali. Takže je možné, že tam je existujúci preklad. Strop je ešte znížený sadrokartónom, teda ak by bolo treba vyšší preklad, musel by som dať dole aj sadrokartón.. Išlo by tam klasické dvojkrídlove okno, neviem aké sa dávajú preklady. Určite to dám robiť nejakej firme, len sa chcem informovať, ak má s tým niekto skúsenosti. Aj keď to bude náročnejšie, tak sa to musí urobiť.
Mas 2 moznosti, bude to riesit papierovo co bude trvat dlhsie samozejme. Alebo chod sprav, len opatrne aby ste velmi neposkodili zateplenie a tym si ´´zatobit´´ na opravu 🙂 Drzim palce, vysledok bude urcite dobry a neviem preco tam to okno uz nebolo
To by vam velmi pomohlo, keby to okno bolo len zamurovane. Tym padom by ste nemusela podla mna riesit ani papiere, len by ste vyburali a dali namontovat okno. No som zvedavy, ako dopadnete.