Kamerový systém v rodinnom dome

Ahojte, býval som v rodinnom dome spoločne s rodičmi a starou mamou, pričom vlastník domu je môj otec s mojou mamou a stará matka má doživotné právo dožitia v tomto dome a teda jedna sa o vecné bremeno. Bohužiaľ, následkom neustálych konfliktov medzi rodičmi a starou mamou došlo na to, že sa kvôli nášmu pokoju musíme presťahovať do podnájmu, pričom celý dom ostala obývať stará mama. Tá si po 7 rokov bývania dom úplne privlastnil, avšak s tým som ja nesúhlasil a nasťahoval som sa späť do domu. Preto teraz bývam v tomto dome ja a stará mama, ktorá aj naďalej znepríjemňuje moje bývanie. Nachystal som ju, ako chodí po mojich priestoroch a preto som sa rozhodol, že do spoločných priestorov nanontujem kamery. Jedna sa o výlučne spoločne 2 chodby a teda 2 kamerové systémy. Priestor je viditeľne označený tabuľou, v ktorej sa to píše. Chodí za ňou aj opatrovateľka a tá je v celej veci s kamerovým systémom oboznámená. Chcem sa opýtať, aby som sa vyhol nejakým zbytočným problémom, porušujem nejakú legislatívu? Prosím poraďte. Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miroslav9:

Ahojte, býval som v rodinnom dome spoločne s rod…
@miroslav9 čo ty s tým nesúhlasíš? A to akože z akého titulu? Ten dom nieje tvoj. Je tvojich rodičov. Ty môžeš šúchať nohami... Predpokladám, že ten dom bol tvojej starej mamy a na dobré slovo to prepísala na tvojich rodičov s doživotným právom užívania. Ja byť na jej mieste, zoberiem ten dom späť. A nie, nemôžeš montovať kamery do objektu, ktorý za prvé ani nieje tvoj a za druhé sníma osoby.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@miroslav9 čo ty s tým nesúhlasíš? A to akože z a…
@megdesign Takže po prvé ty mudrlant, dom bol za všetky peniaze riadne vyplatený všetkým otvocim súrodencom a po druhé všetky kroky boli vykonané výlučne so súhlasom rodičov a žiadny krok nebol vykonaný bez ich podnetu/súhlasu. Tvoja arogancia a agresia je maximálne bezpredmetná a namiesto svojich trufalých a bezcenných predsudkov a nejakých označovaní by si radšej mohol pomôcť cennými faktami alebo radšej držať hubu a nekomentoval/ neosočoval niekoho bezpredmetne. Ja byť na tvojom mieste, radšej by som sa rady naučil prijímať ako rozdávať ty budiškničomu. Ďakujem.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Rozmyslal som, ci si k tejto teme len vezmem pukance, alebo aj nieco napisem... Ale preco nie... Sukromne objekty sa neriesia rovnako ako verejne. Nemusis mat po dome tabulky :-) rovnako vlastnik sukrneho majetku nepotrebuje nejake gdpr suhlasy... Ale skor ma zaujima jedna vec. Prides za babkou : "AHA, bola si na mojej chodbe!!!" A ona: "Ano bola." The End. Ci co cakas, ze sa stane?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom. @megdesign Čítal si vôbec správu hore? Pretože sa pýtaš a v nej máš odpoveď. Je vidieť tvoj primitivizmum, s cieľom všetko kritizovať (tak ako ostatné fóra) pravdepodobne z nudy lebo tá nebaví pozerať telku a nulovou snahou rozumne svoje argumenty odôvodniť. Nech sa ti darí v živote s takouto mentalitou to ďaleko nedotiahneš ale to je tvoja vec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Rozmyslal som, ci si k tejto teme len vezmem puka…
@minoo Konečne rozumný argument, ktorý si cením. Áno dobre píšeš, ale nezobral si to z dobrého konca. Nachytal som ju, ako prešla spoločným priestorom tak, aby prešla do mojej izby, kde nemá do hladat. Potom som mal veci na chodbe, lebo som ich prenášal, a videl som, ako sa mi v nich hrabe a prehladava. To si dôvody, prečo tu kameru chcem mat. Ďakujem za spätnú väzbu.
Odpovedať

@minoo Konečne rozumný argument, ktorý si cením.…
@miroslav9 No ved dobre, ale co s nou akoze chces spravit? Nechas ju odviezt v putach? Spravne pouzivanie kluciku a zamku by tento problem nevyriesil? Teda nemyslim, ze mas babku zamknut, aby mi nezvonila policia za navadzanie...
Odpovedať

@miroslav9 No ved dobre, ale co s nou akoze chces…
@minoo Izba sa už zamyka, ale ide o to, že neustále nám strpčuje život a do toho sa mieša otcov brat, ktorý neverí že by to ona niekedy urobila, a tým to vieme dokázať. Okrem toho za ňou chodí opatrovateľka, ktorá je v celej veci samozrejme oboznámená, a tá má kľúče od domu a teda nie je príjemné ani bezpečné ak cudzí ľudia chodia po dome. Človek nikdy v súčasnej dobe nevie. Preto na Tom nevidim nič zle, len skutočne zabezpečenie pre nás.
Odpovedať

@minoo Izba sa už zamyka, ale ide o to, že neustá…
@miroslav9 keď tam bude kamera a babka už nebude nič prehľadávať, tak to nahrá do karát ujovi a tvrdeniu že nič také nerobila ani predtým. Všetko súkromné zamykať a ak sa dá, spraviť si vlastný vchod zatiaľ. A kľudne tam môžu rodičia dať namontovať kamery, ale tiež môže babka tvrdiť že našla tam tašky na spoločnej chodbe a chcela vedieť čo tam je a či tam nie je niečo jej. Proste veľký význam tomu neprikladám a skôr teda zamykať to čo treba.
Odpovedať
Z právneho hľadiska je to celkom zaujímavá situácia. Ako je uvedené v príspevku vyššie, v súkromných objektoch žiadne GDPR ani iné pravidlá neplatia, každý návštevník sa musí podriadiť podmienkam, ktoré fungujú v danej nehnuteľnosti. Aký právny nárok má užívateľ nehnuteľnosti, ktorý síce nie je vlastníkom ale má tam vecné bremeno, to veru neviem. Až to zistíš (prípadne aj z iných zdrojov), daj vedieť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Z právneho hľadiska je to celkom zaujímavá situác…
@ralf364 keby islo o spolocny priestor, tak by sa to mohlo brat inak, ale to sa berie z hladiska vlastnictva si myslim... Napr. chodba v bytovke, kde vlastnici bytov vlastnia aj podiely spolocnych priestorov... Tak ci onak, pravo na sukromie patri medzi zakladne ludske prava, takze to hlavne neprehnat...
Odpovedať

@ralf364 keby islo o spolocny priestor, tak by sa…
@minoo Súhlasím s tebou a osobné si myslím a dáva mi najväčší zmysel, že tým, že ta kamera nie je natočená na jej miestnosť, resp. nijak to neobmedzuje jej súkromie ale iba chodbu by to z tohto pohľadu malo byť v poriadku, ale presne preto vzniklo toto vlákno, aby som sa naučil niečo nové, ak to bude teda pravda. Každopádne skúsim ešte hľadať niekde inde, možno sa mi podarí niečo vyloviť.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Ahojte, býval som v rodinnom dome spoločne s rod…
@miroslav9 zinscenujte predaj domu a pozvite si zopar spoluobcanov na obhladku. Babka sa vystrasi a zalezie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od turbot:

@miroslav9 zinscenujte predaj domu a pozvite si …
@turbot To ma nikdy nenapadlo, ale je to briliantný nápad.
Odpovedať
A čo to vecné bremeno? Prvé, čo vytiahne. A pôjde si ďalej svoje... Uvedomuje si, že ju odtiaľ neviete dostať. Tiež sa prikláňam k dôkladnému zamykaniu. Je to sice otrava, ale prakticky sa to nedá napadnúť a funguje to za pár korún. Keď už, tak by som si za ceny tých kamier dal elektrické zámky na čip, až nemusím stále štrachať kľúčmi. Zas taký problém v tom nevidím.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

A čo to vecné bremeno? Prvé, čo vytiahne. A pôjde…
Nehnuteľnosť sa dá predať aj s vecným bremenom. Majiteľ teda môže predať nehnuteľnosť spoluobčanom s tým, že oni ju tam musia nechať dožiť. Takéto dožívanie by pre oprávneného asi nebolo moc príjemné, takže súhlasím s tým že je to dobrý nápad. Si predstavujem tú situáciu, ako tam príde pozrieť temperamentnejšia početná rodinka a chlap povie starej mame - dig móore neboj nič teta, my ťa nikam vyhadzovať nebudeme :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Nehnuteľnosť sa dá predať aj s vecným bremenom. M…
@ralf364 Haha presne, myslím si, že fungovať to bude, obzvlášť preto, že zakaždým, keď pracujem na dvore alebo pri dome som sledovaný ja starou mamou ako keby ona bola ta kamera. To tiež nie je príjemné z verte mi :D Ten predaj je super nápad, už len stačí nájsť nejakých vhodných kandidátov :D
Odpovedať

@ralf364 Haha presne, myslím si, že fungovať to …
@miroslav9 Inak nechcem byt zly ale vy sa nemate co do toho starat a byt nasilu v dome, ved je to starost rodicov. A ked sa oni rozhodli odstahovat tak pakujte prec alebo si dajte s babku griotku a nechaj nech kuka ako na dvore pracuje jej vnuk a nech je hrda :)
Odpovedať
Tak toto je brutal diskusia. Babka im daruje za života dom, rodičia vyplatia súrodencov a na babku chuderu sa chystá vyhodenie, odpredaj, kamery a šikana vo vlastnom dome. Keď toto čítam tak sa len uistujem, že za života neprepisem ani cm2 na nikoho. Žiadne vecne bremena, žiadne dedenie a delenie za života.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od morgan33:

Tak toto je brutal diskusia. Babka im daruje za ž…
@morgan33 kde sa pise, ze ho darovala ?
Odpovedať
Vyplatili súrodencov píše- teda vyplatili ostatne babkine deti. Predpokladám, že babka za dom nevidela ani korunu.
Odpovedať

@turbot To ma nikdy nenapadlo, ale je to brilian…
@miroslav9 Ty si to predstavuješ nejako veľmi ľahko. Mnohí tu mocu nejaké GDPR, ktoré s tým nemá nič spoločné. Tým, že ide o súkromný priestor, rodinný dom, tak takéto natáčanie kamerami je podľa môjho názoru už dosť za hranou. Neviem Ti povedať, ako by to zhodnotil sudca, no je veľmi veľká pravdepodobnosť, že týmto opatrením by si zasahoval do osobnostných práv tvojej babky. Totiž na ochranu svojho majetku, ktorý máš niekde v izbe je možné pristúpiť iným spôsobom (zamykanie izby) bez toho, aby si do týchto osobnostných práv zasiahol. Uvedom si, že si v súkromí a natáčať si niekoho súkromne len tak bez jeho súhlasu je už na hrane, povedal by som, že za hranou. Rovnaká situácia by bola aj tá, ak (uvediem príklad) by rodičia ako vlastníci dali namontovať kamery dnu a ty ako ich syn, ktorý tam žije by si s tým nesúhlasil. Taktiež by porušovali tvoje osobnostné práva. Pokiaľ s tými kamerami nesúhlasila tvoja babka a dokonca ani nevie, že tam sú ( to sú 2 rozdielne podmienky), tak robíš to v rozpore s jej osobnostnými právami. Uvedom si, že ona taktiež žije v tom dome a aj keď nie je vlastníčkou domu, tak v ňom má takmer rovnaké práva ako vlastník. Prečo takmer? (aby ma tu niekto nechytal za slová) Áno babka nemôže už disponovať majetkom (domom), ale z hľadiska jej bežného života ju tam nemôžeš mať zatvorenú ako zviera v cirkuse pod kamerami. Je to ľudská bytosť a z tohto dôvodu sa vecné bremeno vzťahuje na celú nehnuteľnosť, nie len na jej nejakú jednu izbu, kde má byť zavretá ako nejaké zviera v búde. Čiže aby si tomu rozumel, tak ona sa môže ľubovoľne pohybovať po dome a užívať nehnuteľnosť do svojej smrti, čo má odobrené na katastri dohodou o vecnom bremene. Čiže môže sa pohybovať aj po izbe, aj po chodbe, kde si dal kamery, na čo si podľa mňa nemal bez jej súhlasu právo. Ak máš podozrenie, že Ti prehrabáva veci sprav to, že zamkneš a máš pokoj. Jasné, že nemôže ona napr. kradnúť tvoje osobné veci alebo sa prehrabávať, ale to ako som uviedol, tak dá sa to riešiť inak. Nemôžeš ju obmedzovať v dome, kde ona môže tento dom vlastne užívať do svojej smrti. To ako by si jej zakázal, nech nejde na WC, sprchy alebo spomínanú chodbu lebo sa Ti to nepáči, čo je blud sám o sebe. Vecné bremeno práva dožitia v sebe určite zahŕňa oveľa viac, ako si mnoho ľudí myslí, že stačí ju tam nechať dožiť ako psa niekde v jednej izbe nech mám pokoj. Je za tým omnoho viac práv dôstojného dožitia, preto ak ťa hanba nefackuje doteraz, tak by si mal tie kamery dať preč. Škoda však, že ľudia nad tým, neuvažujú do hĺbky, aké následky má pre druhého ich správanie, hlavne, že je dobre im.
Odpovedať
Chlapci vidím že vy ste ani jeden nepochopil princíp celej situácie a každý z vás sa silou mocou snaží vytvoriť si názor na mňa alebo starú mamu, pritom jediná jedna vec PREČO vznikla táto diskusia je, aby som sa dozvedel či je všetko právne správne, pritom každý jeden z vás rieši to, či babka dostala alebo nedostala nejaké peniaze. Vy si musíte uvedomiť, že vy za žiadnych okolností nevidíte do veci ani povrchovo ani do hĺbky a preto vás vyslovene žiadam zdržať sa nejakých vašich tipov a predsudkov, radšej si choďte podať loto než to, pretože nemáte najmenšiu prehľad vo veci kto čo a kde. Ja som vás nežiadal o vaše názory k tomu čo je morálne alebo nemorálne správne, ja som vás žiadal o pomoc z legislatívneho hľadiska a vidím, že ani jeden z vás tu nedal podložené fakty tak, aby bol o Tom 100 rozhodnutý či to je, alebo nie je a nie hovoriť o Tom, kto komu zakazuje kde chodiť ... Nie mňa, ale VÁS že hanba nefackuje si trúfalo vymýšľať a prekrúcať fakty a nezamýšľať sa nad podstatou tohto príspevku, ale nad jej balastom. A bohužiaľ, nedostal som od Vás žiadnu dôležitú spätnú väzbu a výpovednú hodnotu v posledných správach, pretože čo som aj čakal, nie ste vyštudovaný právnici ale typci, ktorí si myslia že dokážu súdiť niekoho bez toho, aby do situácie riadne videli, ale znova opakujem o to vás nikto nikdy nežiadal, mýlite si pojmy s dojmami. A tvoja správa mala skončiť v momente, keď si napisal že nevieš ako by to zhodnotil sudca a bodka bez nejakých morálnych počúvaní o Tom, že svet je gombička a ľudia sa delia len na dobrých a zlých. Celé zle. Ďakujem za vaše názory, ale ja nehľadám názory, a nejaké "myslím si" alebo "no je velka pravdepoeobnost" ale fakty a to je rozdiel. Hľadám na zlom mieste a preto som sa rozhodol z tohto dôvodu diskusiu ukončiť, pretože nemá význam hľadať právne odpovede medzi nesprávnymi ľuďmi. Na to je potreba sa obrátiť na kompetentných ľudí, čo vy, bohužiaľ nie ste. Takže, hlavne, nech vám je dobre. Ďakujem.
Odpovedať

Chlapci vidím že vy ste ani jeden nepochopil prin…
@miroslav9 Ak uz sa ohanas pravom a chces pravnu odpoved. Tak ako prva spatna vazba je, ze pokial nemas najomnu zmluvu s rodicmi tak nemas v dome co robit. A ked uz budes mat najomnu zmluvu tak staznosti by mali ist cez rodicov a rodicia dohovoria babke alebo namontuju kameru. A pokial babka nesuhlasi mat v spolocnych priestoroch kameru tak rodicia by nemali nic montovat a ani najomnik-rozumej ty. Pre predmet veci si ty nic, maximalne najomnik ak budes mat najomnu zmluvu. Daj si s babku griotku sem tam a nevymyslaj blbosti. Raz za cas ju zober do obchodu nech sa tam hodinu prechadza a nakupi si lacne vajca a maso v akcii.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?