Ahoj susedia 🙂, stavíme domek a hrubá stavba bude prakticky hotová. Teď se musím definitivně rozhodnout, jestli bude v přízemí obývák s kuchyní a jídelnou o velkorysých rozměrech 60 m2 ( 40 m obývák+ 20m kuchyně, stůl může být buď tam nebo tam) anebo bude kuchyň s obývakem a jídelním stolem jeden prostor o 40 m2 a k tomu tak bude v přízemí jeden velký pokoj 20m2, kde by spal manžel ( ráno vstává ve 4 do práce a v noci strašně chrápe, že nemůžu spát) nebo může být pro návštěvy a na stáří/v případě nějakého úrazu by se asi 1 pokoj v přízemí hodil. Asi už blbnu. Přiznávám, že 40 m na spojený prostor mi připadá málo, ale vlastně všichni známí z okolí mají ještě míň a v pohodě. Nevím, jestli 60 m není zbytečných a člověk tím přijde o ten pokoj. Jen dodávám, jsme 4 a spojeny obývák s kuchyní by byl obdélník 8,5×4,5. Druhý pokoj má 4×5. Mezi nimi je nosná zeď, tu bourat nechci. Nevím, jestli kuchyň spojenou nebo oddělenou, vždy jsem měla oddělenou, tak nemám zkušenosti. Prosím pište názory i zkušenosti s vašimi nebo cizími prostory, jsem ráda za každé info!!! Moc díky :mavam:
@sovapalena9 osobne sa mi pozdáva varianta s izbou na prízemí. Ale určite nie takú veľkú :-S
20m²je na spanie moc.... kľudne do 15m²
Ak si zvedavá kukni môj album, mam spálňu na prízemí
@logo22 To máte vymyšlené krásně. A jde vám to od ruky. Gratuluji!!! Manžel to staví sám, už přes rok a letos tam asi ještě nebudeme. Ale už se bude dělat podlahovka atd, takže to musím mít rozmyšlené. Ten pokoj už tam tak je. Jen mi už z toho hrabe, jak pořád čtu nějaké info ohl. interiéru a zjistila jsem, že v dnešní době je trend mít mega obývák a k tomu ucmrdene pokojicky vel. 8-10 m2. Jako pro dospělého ok, ale třeba děcka mají pokojicky taky 20 m, tráví tam spoustu času a je to vzdušné. Nemusí furt o něco zakopávat, když mají návštěvu, v pohodě přespí. Ale takuchyn s obývakem nevím. Já mám celý život kuchyň oddělenou malickou. Nemám zkušenosti s otevřeným prostorem, ale moc se mi to libi třeba u známých. Ale teď přemýšlím, jestli neobětoval ten krásný pokoj dole a neudělat z něj kuchyn. Obývák by byl jak taneční sál. 😁 Ale asi je to zbytečné. Většina oslav je stejně v létě, máme velikou zahradu, tak jsme až do podzimu hlavně venku. A pokoj se může hodit. Ať už pro manžela ( aspoň se vyspime), návštěvy, stáří nebo kdyby měl někdo třeba úraz. Moc díky! Máte to krásné!!! Ať se daří!
@sovapalena9 Pôdorys by pomohol. Ale ak som zo zadnia pochopil dobre, tak budete mať dom s jednou obývačkou a jednou spálňou. Iné izby nebudú? To je na dom so 4 osobami málo. Keby si okrem obývačky mala ešte 3 ďalšie izby, tak môžeš mať veľkú obývačku. Ale mať obrovskú obývačku a okrem nej len 1 izbu - to nie je rozumné.
V takom prípade určite ešte jednu izbu. Ale aj to je málo. Podľa mňa okrem obývačky by si mala mať ešte 4 izby - 1 spálňu, detské izby a jednu hosťovskú.
@sovapalena9 ďakujem za pochvalu
A keby dáš kuchyňu do tej izby čo ma tých, 20m2 a z obývačky odobereš tých 15m² tak máš stále veľkú obývačku.
Len tak pre info... Manželku baví varenie a tak vedčinou sme stále v kuchyni, keď je pekne tak len kuchyňa a terasa.... Sú dni kedy ani do obývačky nejdeme :-p
Spálňa na prízemný je dobra do budúcnosti... Nik nemladne.
Poznáš všetky za a proti.... takže rozhodnúť sa musíš sama (môžeš prizvať aj manžela :-D :-D :-D)
Pekný deň prajem
@chrobak7 síce to explicitne v úvodnom príspevku nepíše, ale je zrejmé, že sa jedná o poschodovy dom. Keby robili jednopodlažný dom, nepísala by, že "na prízemí".
@sovapalena9 určite ponechať izbu na prízemí.
@chrobak7 nene, Nahotre v patře jsou 3 velké 20 metrové pokoje - 2 dětské a jedna ložnice a celý dům je podsklepený ( má 100 m 😁), ale sklep má okna, celý dům je na cca. 1 m vysoké podezdívce. Ta ložnice dole by byla asi hlavně nejspíš pro manžela, protože strašně chrápe, celou noc zapnuta tv a ve 4 ráno vstává do práce,tak mu půl hodiny zvoni budík. 🙄 Takže já s ním nevydržím. Takže jedna velká ložnice je v patře a dole by buď byla jedna velká, nebo třeba 2 malé na stáří nebo pro hosty. Ta nosná zeď by asi šla vybourat, ale leží na obrovském Očku, co je pod podlahou, ve sklepě, takže by tam musel zůstat kus zdi z obou stran, nad to překlad, takže zub i na stropě. A nevím, jestli má smysl to takhle prasit kvůli cca. 8 metrům, které by se přidaly k obýváku. Proto bych Ev. Buď nechala tu místnost vcelku a udělala z ní buď jídelnu (naprosto bez práce) nebo kuchyň (předělat odpady, vodu, elektriku). Půdorys dat můžu, ale nevim, jestli to k něčemu bude. Obývák s kuchyní 40 m je obdélník (8,5x4,5) a ten pokoj vedle už je vedle, jako by do L, ale když by se příčka nebourala, tak je to asi fuk, prostě samostatný pokoj.
@sovapalena9 no podľa vášho popisu tu spodnú izbu aj dosť potrebujete 😄 ale inak ja 10 rokov bývam v byte ktorý má 42 metrov a mame aj dieťa, takze si absolútne neviem predstaviť mat obyvku s kuchyňou 60 m 😄 momentálne ideme stavať aj my a teda ja by som 60 nechcela ... 40 máte podľa mna veľkoryso tiež, poprípade zmenšiť ak sa dá tu manželovu nocľaháreň 😄 v lete je človek aj tak vela vonku a v zime, aby ste to nemali príliš studené take veľké .. ale teda každý to mame inak a ak po tom túžite tam racio nehrá rolu 😄