Odpoveď na príspevok od gadefox:
TLDR: Ako náročné je prečalúniť sedačku? Nie celú… @gadefox Prečalumnenie niekedy vyjde natoľko, že sa Ti to neoplatí... V kadejakých Mobelixoch, alebo poľských nábytkoch, niečo doložíš a máš opäť novú sedačku. Inak, nedá mi nepovedať, že toto je výsledok "koženého" nábytku. Je jedno, či je to EKO, alebo NATURAL, koža podľa mňa na nábytok nepatrí.Odpoveď na príspevok od gadefox:
TLDR: Ako náročné je prečalúniť sedačku? Nie celú… @gadefox pri caluneni musis mat hlavne v rukach co sa tyka napnutia a kde a ako spravne napnut tu latku a zvladnes to v pohode aj s "hrackou" ak ma dost silny nastrelovaci uder. Ale inak ti dobre radi @petersd. Precalunit sa oplati len ked to robis DIY ale to bol ze fakt drahy kus nabytku.Odpoveď na príspevok od gadefox:
TLDR: Ako náročné je prečalúniť sedačku? Nie celú… @gadefox mam taku istu na chalupe. najradsej by som ju podpalil, aky to je nekvalitny sunt. /aj na to pride/ daj na to stretchove potahy a bude dobre, dokial ju nepodpalis aj ty.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@gadefox pri caluneni musis mat hlavne v rukach c… @sousedekovci89 @petersd Ono sa to podľa mňa neoplatí nikdy, ak si to neopravíš sám - je to ako s práčkou, chradničkou atď. Doplatíš pár EUR a máš novú = nový materiál, menšia spotreba. Holt ľudská práca je dnes drahá.. Pomaly sa už neoplatí vymeniť uhlíky. Spejeme do bodu, kde je napr. Nemecko. Tam je cena práce tak vysoká, že maliari keď skončia, pustia valček, štetec z ruky na zem ap. a neumývajú ich. Na druhý deň vyfasujú nový. Pretože umytie štetca, valčeka zamestnancom stojí firmu viac ako ten štetec valček (firma má nízke ceny kvôli množstvu materiálu). Inak mama má kamaráta, ktorý sa živý čalúnením. Robil nám matrace do spálne. A on nechápe tie ceny Mobelix ap. - minule plakal, že keď si spočíta matroš za jeho nákupné ceny a nepočíta si cenu práce, aj tak nemá šancu konkurovať cenám z Moebellix ap.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@sousedekovci89 @petersd Ono sa to podľa mňa neop… @gadefox ako vseobecne pravidlo beriem, neplati to ale generalne. Napr. Nasi maju 1x opravovanu umyvacku riadu (cca 70 eur aj s pracou). Mali aj asi 3x za 15 rokov opravovanu pracku (celkovo za cca 200 eur) a toho roku ju po 15 rokoch vymenili za novu lebo odisiel komplet displej. Bola vsak uz tak moralne zastarala ze to nebolo ani "bolestive". Kedze cena novej je cca 500+ v tej kategorii stale boli opravy este rentabilne. Priznavam vsak ze casto nie su.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox mam taku istu na chalupe. najradsej by s… @rapidek "stretchove potahy" Aha, to som netušil, že aj také existuje. Poradím mame s tou kancelárskou stoličkou, lebo keby mama nebývala na vyššom poschodí, tak by už letela z okna (stolička samozrejme :).Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@gadefox ako vseobecne pravidlo beriem, neplati t… @sousedekovci89 Rozumiem. Lenže ja nikdy neviem posúdiť, či oprava (píšeš cca 70 eur, matroš, práca) nebude znamenať chybku o mesiac neskôr (lebo sa pokazila ďalšia stará súčiastka). S kupovaním nového je problém aj ten, že sa toho starého treba zbaviť a to sú ďalšie náklady (čas, peniaze, nervy, energia) - tiež by som radšej nechal opraviť, povedzme 1 krát a potom povedzme o 3 roky by som kúpil nový spotrebič. Inak na toto nahováram otca. On chce za každú cenu nový kotol, pretože sa mu začala prepalovať špirála a nová stojí skoro ako celý kotol (podľa mňa stojí max. polovicu, ale to je jedno - toto otec tvrdí). A ja mu hovorím "spomal". Nový kotol = nové rozvody (práca, matroš), ďalšie problémy. ..čiže, áno, niekedy opravovať, inokedy nie.Odpoveď na príspevok od shadowmilan:
teraz sa akurat do toho akurat chysta mama :) nak… @shadowmilan Súhlas, treba si to porovnať. A ak nová sedačka stojí 2500-3000 a majster 1600 s matrošom, potom nie je čo riešiť.. Mňa skôr zaujíma jednoduché očalúnenie DIY, napr. na tom ilutrašnom obrázbu by niekto svojpomocne očalúnil IBA tie matrace pri chrbte podobnou krémovou látkou (ten vľavo vyzerá akoby ho niekto ogrcal ,) - či to patrí do kategórie "radšej to neskúšaj, lebo už len rozobrať sedačku je nadľudský výkon" alebo "jeden deň som sa vyhral, natrápil som sa, ponadával som ako pohan, ale plus mínus som spokojný" alebo je to typ "ide to úplne ľahko, ak si zručný, dávaj si pozor na hento a tamto" (či má niekto skúsenosť)Odpoveď na príspevok od gadefox:
@shadowmilan Súhlas, treba si to porovnať. A ak n… @gadefox ako ...co das za vyskusanie :) tak ci tak ci sa podari alebo nie, prehodis cez to deku, alebo kupis novu :) v takomto stave nieje co velmi stratit a hlavne, pri takomto jednoduchom ...keby to bol nejaky presivany zlozity vzor na kozy, tak ...Odpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox mam taku istu na chalupe. najradsej by s… @rapidek Tiez sme ju mali, najhorsia kupa v zivote. Lupala sa vsade, ale ze uplne vsade, nostop bordel. Ani uz neviem, co sa s nou potom udialo, kam sa podela. Asi som to radsej vytesnil 😀Odpoveď na príspevok od pfabry:
@rapidek Tiez sme ju mali, najhorsia kupa v zivot… @pfabry Rovnaká situácia je s kanc. stoličkou u mamy. Nejaký čas bolo všetko super, potom asi tá tenká umelina zostárla a od toho momentu mama len vysáva okolo stoličky. Tiež by najradšej vytesnila, ale nedá sa. :)Odpoveď na príspevok od gadefox:
TLDR: Ako náročné je prečalúniť sedačku? Nie celú… @gadefox neviem, ako ľahko / ťažko a či vôbec sa dá sedačka na fotke rozobrať tak, aby si mal / mala prístup k celému tomu panelu ... V každom prípade, takýto jednoduchý panel nie je podľa mňa prečalúniť vôbec ťažké ... Stačí nastrelovačka, aj ručná za pár jednotiek EUR - odporúčam však elektrickú alebo na komresor, lebo ti odpadne ruka a nová "eko koža" ... Min rok som takto menil koženku na gulatých sedákoch stoličiek ... Žiadna ťažká veda a hoc to bol náročnejší tvar (kruh) podarilo sa mi to bez chyby ... Cena materiálu je pomerne lacná, kupoval som vo veľkosklade (MABIA) takúto ekokožu v najvyššej kategórií čo sa týka odolnosti na oder ... Rolka mala 2 metre a 1 meter vyšiel na niečo málo pod 10 Eur ... Tj 2m2 stáli menej ako 10 ... Tá ekokoža je trocha flexibilná, takže sa dá natiahnuť a kúsok po kúsku prispinkovať - ja som na tom naozaj nevidel nič zložité, hlavne ak tie spinky netreba schovávať nakoľko budú zo zadnej strany pri stene ... Ale ako hovorím, či do toho ísť alebo nie, záleží len na tom, ako to ide / nejde rozobrať ...Odpoveď na príspevok od lubk0:
@gadefox neviem, ako ľahko / ťažko a či vôbec sa … @lubk0 Tak a nebolo by vhodnejsie dat tam teda nieco ine ako eko kozu, ked s nou nie su dobre skusenosti?Odpoveď na príspevok od lubk0:
@gadefox neviem, ako ľahko / ťažko a či vôbec sa … @lubk0 Super! Toto som potreboval počuť (teda čítať): osobnú skúsenosť..Odpoveď na príspevok od kristof_ko:
@lubk0 Tak a nebolo by vhodnejsie dat tam teda ni… @kristof_ko to je otázka ... Látku sme nechceli dávať, kvôli údržbe ... Áno, dajú sa dnes poriešiť akékoľvek druhy, aj ktoré sa pomerne ľahko udržujú, no vždy sa budú udržovať násobne horšie ako ekokoža alebo koža ... Koža by zase bola značne drahšia, naozaj značne a myslím, že by sa s ňou ani zďaleka tak jednoducho nepracovalo ... Ako som písal, najväčšia výhoda tej ekokože bola flexibilita látky ... Tj, krásne sa dala ponaťahovať tak, aby tam neostal žiaden záhyb ... Ak to budem musieť za 5-7 rokov znova prečalúniť kľudne ... Len tu je aj otázka životnosti samotného gauču ... Možno už ani on ďalších 5-7 rokov neprežije a tým pádom je možno zbytočné vrážať do trvácnejšieho materiálu :)Odpoveď na príspevok od kristof_ko:
@lubk0 Tak a nebolo by vhodnejsie dat tam teda ni… @kristof_ko Môj zámer je dať inú látku ako eko kožu, s ktorou sú po čase problémy - keď už by som sa s tým trápil.. o.i. koža sa v lete lepí o telo, ak si bez trička, nohavíc..Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
Mna by len zaujimalo co je tak tazke na udrzbe la… @sousedekovci89 máme látkový gauč, asi najdrahšiu verziu látky ktorú ponúkali BETA sedačky, tj okrem umývateľnosti má aj úpravu pes a mačka, tj proti zadrapnutiu pazúrov ... A teda, miesta ktoré sa viac používajú, sa aj skôr špinia ... Ak tam niekde spravia decká nejaký flak, tak jasné, odstrániť ide ľahko, akurát to miesto je potom "čistejšie" a v podstate kričí - tj, chce to pretepovať alebo vyčistiť celý gauč ... Tepujeme ho zhruba 1x ročne ... A teda, ak tam človek nevidí vyššiu náročnosť, tak ja teda neviem :) O ekokožu som sa nikdy nestaral ... Žiadne vyživovanie alebo iná forma, okrem pretretia handrou ... A teda, nikdy sa mi nestalo, že na ekokoži ostala akékoľvek neodstrániteľná koža ... Naopak, to sa mi stalo práve s tou látkou ...Odpoveď na príspevok od lubk0:
@sousedekovci89 máme látkový gauč, asi najdrahšiu… @lubk0 tak ja som byval par rokov na byte kde bol teda celkom drahy gauc. Biela koza. Nie ekokozenka ale poctiva koza (domaci ponukali ten byt s celym svojim povodnym nabytkom ale zas kazdy mesiac chodili na dost pozornu kontrolu ci sme nieco neponicili 😃) gayc mohol mat tak 10 rokov a ta koza vyzera vyslovene hnusne. Same take tie pamatove zahyby (pre niekoho patina). Skor nez biela bol ten gauc uz taky kremovy. Btw. Neviem co je narocne na pretepovani 1x rocne. Za polhodinu zbuchane. Keby si chcel takto hlbkovo vycistit kozu namakas sa podstatne viac. Videl som kozu v niekolkych autach po par rokoch pouzivania s priemernou starostlivostou a tiez vyzerali ako vyzuvana zuvacka. Od malicka vyrastak na latkovych gaucoch a nikdy nepotrebovali ziadnu extra starostlivost (vytepovat 1x rocne za extra starostlivost nepovazujem).Odpoveď na príspevok od jankazb:
Predpokladám že spomínaš mňa a moju nastrelovačku… @jankazb Predpokladáš správne, šikovná si.. a "chalúpku" si pekne zariadila.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@lubk0 tak ja som byval par rokov na byte kde bol… @sousedekovci89 no, samotnému tepovaniu predchádza zapožičanie tepovača (ja ho kvôli gauču naozaj nevlastním) a hej, do cca hodky hotovo, potom to chvíľu schne ... Problém je práve tá periodicita, tj gauč nevyzerá 11 mesiac tip top čistý a nezašpiní sa až posledný mesiac ... A teda, moja manželka by ten gauč pretepovávala najradšej každý štvrťrok, aby stále vyzeral "ako nový" ... Neviem, možno časom, keď decká odrastú, to nebude až tak treba ... Toto sa nám pri "koženke" alebo ako to nazvať, nedeje ... Ja týmto celým akože nechcem povedať, že ekokoža je "top" - to určite nie, len, že každý materiál má nejaké výhody a nevýhody :)