Zdravim Vas
bol som rozhodnuty na 90% ze idem stavat z lamdy yq 450 pdk nechceli sme zateplovat ze dalsie naklady na zateplovanie a tak ...
ale ako citam tak kazdy svoje chvali,tak teraz sme na pochybach ze z coho stavat kurnik
pred YQ bol HELUZ ale to by bolo vela zbytkov/odrezkov
bude to bungalov s dvojgarazou 200m²
tak sa Vas pytam poradte nam co by bolo naj samozrejme cena rozhoduje a samozejme aj ucinnost ;-)
vdaka
opravedlnujem sa moderatorom ak uz je ta tema tak ju presunte dik
@pumik Rozhodli ste sa na 90% zle. Oproti "sendvicu" (tensi nosny material + zateplenie) si zbytocne zastavate podlahovu plochu sirokymi tvarnicami, bude to vo vysledku drahsie a este to bude aj horsie izolovat. Nieco ako "Vezmeme to zkratkou pánové. Je to sice dál, ale za to horší cesta." :-D
@danculd ako moze niekto napisat, ze zbytocne zastavia podlahovu plochu, ked da sirsie tvarnice???
Ak je tvarnica 30cm + 20cm eps je to 50 cm hruby mur.
Ak je tvarnica 50 cm takisto je hruby mur.
Vzdy bude rovnako zastavana plocha, to len niekto nevie pocitat a pripocitat zateplenie.
Kamos ma novy bungalov 30 tehla + 15cm zateplenie a keby staval dalsi dom tak by ho nikdy nezateploval.
@originalx vonkajsi rozmer stavby mam 13x10, na projekte je tehla 375mm ale ja som dal 300mm porobeton. Takze kazdu izbu po obvode mam o 7,5 cm sirsiu. Stavba uz je zamerana a zakreslena na LV. To ze budem zateplovat 200mm EPS namiesto projektovych 100mm uz teba trapit nemusi :-p
@originalx
Ked mas len podkladny beton (deku) o rozmeroch 10x10 metrov a das na nu:
a) Tvarnicu siroku 25cm + Zateplenie
b) Tvarnicu siroku 50cm
V ktorom dome bude viac vnutorneho priestoru?
@pumik stale to bude hybrid dom. bez izolacie nepostavis dobry, a cenovo dostupny, musis zateplovat aj ine konstrukcie ako su steny, stecha podlaha veniec, takze ked uz raz ides zateplovat (izolovat) tak rozhodne nie murom ale nato urcenym materialom
@originalx si sa zase zhovadil... tiez mam v projekte pisany ytong 30, dal som termalicu 24, rozmery 15mx10m a ako pise @tarbavalaba, takto som kazdu miestnost v styku s obvodovym murom zosiril o 6 cm...
@originalx Uplne jednoducho, zateplenie "nestoji" na zakladovej doske ale je vysunute mimo zakladovu dosku, takze ti neubera na vnutornom priestore. Naopak siroka tvarnica musi stat na zakladovej doske celou sirkou. A ked to hodis do kalkulacky, tak zistis, ze rozdiel medzi 30cm tvarnicou a 45cm tvarnicou ti pri dome 10x15m urobi rozdiel peknych cca. 7,5m2. A este ta to bude stat viac a bude to horsie izolovat. A to sa vyplati :-).
Dakujem pekne za odpovede
akoze precital som toho dost ale....
takze naj riesenie je ytong 30 + zateplenie?
tak z coho tahat mury Sendwix ci ytong a z coho zateplovat? polistiren vata?
real skusenosti pomozu
a som chcel ci ma niekto relne skusenosti z YQ lamdou 450
dakujem pekne
@pumik Tu som daval porovnanie Ytong YQ 375 bez zateplenia vs Porfix 250 + 200 eps.
https://www.modrastrecha.sk/forum/obv...
V pripade Ytong YQ 450 to vyjde este lepsie v prospech zateplenej steny najma co sa tyka ceny.
1m2 Ytong YQ 450 stoji 36.60e - R=5.84
1m2 Porfix plus zateplenie -28e, R=9.2
A na 200m2 ziskas okolo 12m2 vnutornej plochy vdaka mensej ploche tvarnic.
@originalx Predstav si, ze v projekte mam vo vykresoch vsetky koty uvadzane pre hrubu stavbu bez zateplenia. Tie cisla su prebrate aj do stavebneho povolenia. To kolko izolacie tam das nikoho nezaujima ak splnis A1.
@pumikhttps://1drv.ms/x/s!AuolqOJ8zAvvgiFW1...
Tu som spravil par tabuliek z prikladmi prepoctov ceny, tepelneho odporu.
Ceny su z isteho eshopu, pol roka stare takze urcite treba este ratat so zlavami.
Mam kamosa co ide tento rok stavat a tiez chcel 450 - 500 stenu bez zateplenia.
Uz ho to preslo.
@originalx Zastavanou plochou stavby sa rozumie plocha ohraničená ortogonálnymi (pravouhlými) priemetmi vonkajšieho líca zvislých konštrukcií všetkých nadzemných a podzemných podlaží do vodorovnej roviny. Izolačné prímurovky sa nezapočítavajú.
Definíciu pojmu zastavná plocha obsahuje aj slovenská technická norma STN 73 4055:
Zastavaná plocha – plocha pôdorysného rezu vymedzená vonkajším obvodom zvislých konštrukcií uvažovaného celku (budovy, podlažia alebo ich častí); v I. podlaží sa meria nad podnožou alebo podmurovkou, pričom sa izolačné primurovky nazapočítavajú.
Preto mozes na kataster zapisat hrubu stavbu, pri ktorej sa robi aj geometricky plan a neskorsie zateplenie uz na tom nic nezmeni.
Ja mam tiez v projekte okotovany zvlast dom (obvodove mury) a zvlast zateplenie. Pri osadeni domu bol odstup od suseda samozrejme pocitany od zateplenia. Ano, keby som nepouzil zateplenie, tak mozem dat dom o 20cm blizsie ku susedovi :-D.
PS: Predpokladam, ze mas aj nejaky presah strechy a ten sa ti tiez nezapocitava do rozmeru 10x15. :-)
@originalx No ak si ten material neplatil, tak ano, inak nie. Inak, predstav si, ze z Ytongu 300mm sa stavaju aj 3-4 poschodove budovy a nikomu na hlavu nepadaju :-).