Zdravim.Potrebujem poradit ci stavat obvodove murivo z ytong lambda 450 bez zateplenia alebo pouzit tehlu heluz 300 brusenu zo zateplenim 8 az 10 cm vatou s paropriepustnou omietkou.Potrebujem dom ktory dycha netvoria sa vnutry plesne.Zateplenie polystyrenom vylucujem.Dakujem za odpovede.
Plesne sa tvoria preto, lebo nie sú dobre navrhnuté hrúbky izolácií a je rosný bod tam kde nemá byť. Aj ja idem akurát stavať a určite je dobré si o tom prečítať a naštudovať viacej. Našťastie mám projektanta, ktorý nemá problém so silnejším pórobetónom hrúbky 250 + 200 až 250 šedý polystyrén.. Ale je pravda že mám len bungáč s veľmi ľahkou strechou...
Polystyrén si správne vylúčil, ten nepatrí na ľahké murivo, ako je pórobetón a dutá tehla, lebo táto kombinácia má zlý útlm zvuku. Ja osobne som zástanca VPC a drevostavieb, takže k tehle a pórobetónu sa vyjadrovať nebudem. Možno len jedna poznámka k vzduchotesnosti: ak budeš mať rekuperáciu, ľahšie sa potrebná vzduchotesnosť dosahuje plným materiálom, teda pórobetónom. P.S. V dome, ktorý dýcha, sa zle spí, lebo to dýchanie dosť počuť ;-)
dom nedýcha ani cez tehlu ani vatu, ale oknami alebo rekuperáciou. Plesne sa tvoria v každom nevetranom a zle izolovanom dome.
Odporúčam zateplenie. Materiály si zvoľ podľa vlastného vierovyznania, nechce sa mi polemizovať s tvojou voľbou, je tvoja :-)
Ja odporucam tuto temu zamknut a do kosa. Kazdy jeden bozi tyzden je tu rovnaka tema. Myslim, ze niekto si tu robi dobry den z prispievatelov a naramne sa pri tom bavi.