Ytong 375 alebo 300 na obvodové murivo?

Ahojte stavbári, Asi to tu už bolo veľakrát preberané, no opýtam sa ešte raz, čo použiť ako obvodové murivo, ytong 375 alebo 300?? Ide o menší bungalov do 100 m2. Z hľadiska ceny je lepšia 300vka, no po statickej stránke určite 375..hmm A teraz som zvedavý aké bude skóre :) ďakujem
Odpovedať
@igrak ..ide o skóre...ale aj niečo seriózne? :-)
Odpovedať
Tým "skóre " čakám, koľko stavbárov tu bude za 375 a koľko za 300vku :) Inak je to seriózne, neviem sa rozhodnúť nakoľko je tam celkom slušný cenový rozdiel pre celý dom, ale zas je aj lepšie mať pocit, že je všetko staticky podľa projektu a teda byť kľudný..
Odpovedať
o aký bungalow ide? katalóg či niečo na zákazku?
Odpovedať
Bugalov 567 od Euroline-u čiže katalóg.
Odpovedať
takže...stači 300, a dokonca by aj 250 stačila..dať tam kopu izolácie a namiesto betónového stropu priehradové nosníky
Odpovedať
No to by som rád keby mohly byť len 300, ale ale..moj stavebny dozor ma od toho odhovara..presvedcite ma? A strop urcite chcem dreveny.
Odpovedať
@igrak Statik je Váš ochranca a garant. Navrhuje a počíta. Dozor dohliada na to, aby sa všetko urobilo, ako statik odobril.
Odpovedať
nemám ako presvedćiť..po prvé..stavebný dozor nie je na to kompetentný aby niečo také riešil, jedine projektant, alebo statik. pri priehradových nosníkoch je oproti klasickému krovu zaťaženie síl od krytiny , snehu a vetra v úplne inom smere ako klasický krov.Takže na obvodové murivo pôsobia iba zvyslé sily..treba to dať posúdiť statikovi
Odpovedať
Tak, a teraz tu mam dvoch odbornikov naraz, taaaakze?? :) dajte mi pls konecnu odpoved :)
Odpovedať
vged som povedal..v pohode 300mm
Odpovedať
Ja som dal tiez 300ku a uz by som asi inu nedal-a maju to aj znamy a tiez odporucaju-uz niekolko rokov byvaju-das hrubu izolaciu a mas vystarane :)
Odpovedať
Profilova fotka
@igrak my mame tiez katalogovy projekt. V projekte mame 380 mm Porotherm, ale my sme dali 300 mm Ytong. Ani projektant, ani stavbyveduci, ani stavebny dozor nemali absolutne nic proti. Vy ste investor, vy rozhodujete.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzka78 ..bohuzial ta opravím, to nie je holubník...o zmene materialu, jeho vlastnostiach , statike musi rozhodovat projektant alebo statik..skuste nieco take spraviť v Rakúsku..by ste sa cudovali..tu na slovensku je bordel, a každy do vśetkého kafre a vśetkému rozumie..preto to u nás tak vypadá
Odpovedať
Profilova fotka
@pr jasne, ja som to myslela tak, ze po konzultacii s odbornikom na danu temu - k statike by sa mal vyjadrit statik a pod., sa rozhoduje investor. Nie ako pises aj ty, ze kazdy vie vsetko. My sme si to odkonzultovali len s projektantom, tvrdil, ze na takuto zmenu netreba zmenu statiky...Ale cakala som, ze niekto mi taketo nieco napise, dalo sa to pochopit aj tak, ze nech si investor robi co chce... :-p
Odpovedať
@zuzka78 ..za pripadne chapanu neadekvatnu reakciu sa omluvam..ale je fakt pravda ze velmi vela investorov si robi co chce, a technicke povedomie je dost nizke
Odpovedať
Profilova fotka
@pr tiež by sme chceli dať 300mm a vatu, aká hrubá by mala byť aby sme mali nízkoenergetický domček, architekt nás nahovára na 250mm a 250mm sivý polystyrén?? Čo si myslíte?? Ďakujem
Odpovedať
@jarka62 ..aby ste mali NED to závisí od hrúbky izolácie obvodu, izolácie v podlahe, v strope a od izolačných skiel okien.Môže sa stať,že keď okrem obvodu ostatné zanedbáte nebudete mať NED.Ten je vtedy keď máte spotrebu pod 50 kwh/m2plochy domu/rok.Najlepšie je dať si spraviť za pár eur výpočet tepelných strát domu a tam budete mať vyrátané kolko ćoho dať.A nebudete vtedy tápať čo je najlepšie a koľko to bude stáť.
Odpovedať
Profilova fotka
@pr oki tak to pohľadám niekoho kto sa tomu venuje, ale aj keby to nebol NED tak akú by ste vy doporučili?? na taký bežný domček??
Odpovedať
@igrak Ytong 300 + 20 EPS @jarka62 ak je staticky tych 250mm na obvodove steny dostacujuce, tak tych 250mm + 250mm sivy EPS by malo stacit na NED kategoriu. Ako vsak poznamenal pr, treba mat dostacujuce izolacie aj inde v dome.
Odpovedať
Dobrý den. Ytong 30 cm je naprosto jasně schopný staticky vyhovět i na patrový dům s betonovými stropy a klasickou sedlovou střechou. Takových domů je na území Česka a Slovenska postavených několik desítek tisíc. Zhruba před 30 roky se začalo stavět z plynosilikátů ( dneska je to Ytong ) . Na Slovensku Šaštínské Stráže a na Moravě Hrušovany u Brna. A skoro každý stavebník chtěl sehnat bílé plynoše, protože o popílkových se tvrdilo, že jsou rádioaktivní. Ale zpět k Ytongu. Jedna věc je statická únosnost a druhá věc je jejich tepelněizolační schopnost a nejdůležitější je vědět, jaký dům z hlediska tepelných ztrát chcete postavit. A v dnešní době je asi blbost stavět energetické bomby, protože i dřeva začíná být nedostatek a jeho cena půjde rychle a brzo nahoru. Zde bych jednoznačně doporučil stavět dům na úrovni pasivu, i když nebudete přesně ty podmínky splňovat. Obecně platí, že tepelné izolace jsou nejlacinější stavební materiál. Z tohoto pohledu jednoznačně vyplývá, že jednovrstvé konstrukce nejsou ekonomicky výhodné na stavbu nízkoenergetických a pasivních domů. Jakýkoliv sendvič prostě vyjde levněji. Je celkem pravda, že z Ytongu, nebo jiných pórobetonů se staví pohodlně a beze zbytku. Jedinná věc, která se musí hlídat, je pásmo rosného bodu v tom sendviči, protože zkondenzovaná voda, která se nemůže zpětně odpařit za pár roků může totálně zdegradovat obvodové zdivo. Ono to sice nespadne, ale plísně Vás budou provázet všude. Dále je potřeba vědět a navíc to dodržet, že všechny ostatní konstrukce ( podlaha, stropy, nebo střecha, okna a potom i větrání ) musí být v souladu s tepelněizolačními parametry stěny, jinak ten dům nebude dobře fungovat. A aby dobře fungoval, tak se stačí podívat do nějakých tabulek na doporučené hodnoty U, což je součinitel prostupu tepla. Když se Vám podaří dostat na 0,2 ( odpovídá cca 20 cm EPS ), tak budete mít velmi dobrý dům a při 0,1( zde je to ekvivalent cca 40 cm EPS ) máte ambici na pasivní dům. Ale tam už musíte počítat s řízeným větráním a rekuperací tepla. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@petogen rátame s tým že izolácie budú musieť byť všade dosť dobré, Okná by mali byť Internorm trojsko plas-hliník, zatial náš sen :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?