Ytong 300 a zatepliť alebo ytong 500 bez zateplenia

Zdravím vás, Chystáme sa s priateľkou stavať a rozhodujeme sa či na obvod použiť ytong 300 pripadne 375 a zatepliť cca 20cm polystyrén alebo použiť ytong 500 a nezateplovat co sa ceny týka tak to nieje až taky veľký rozdiel moja otázka teda znie co bude lepšie. Dom bude bungalov tvaru L vnútorná strana elka bude zasklená terasa teda aspoň počas zimy, kúrenie bude tepelným čerpadlom vzduch voda do podlahovky plus krb použiť chceme aj rekuperaciu samozrejme okna z 3 sklom plocha domu bude cca 165m
Odpovedať
1
2
7
300 alebo teda 375 a zateplit. Vsak vies si porovnat hodnoty. Predpokladam, ze toto vyjde lepsie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od koprnlu:

Zdravím vás, Chystáme sa s priateľkou stavať a …
@koprnlu Koľko ľudí - toľko názorov, každý si bude obhajovať svoju variantu. Napr. blízki príbuzní pred cca 2 rokmi začali stávať dom a radšej zvolili hrubšie tvárnice - YTONG IQ 450 mm a už žiadne zateplenie. K tomu sa priklaniam aj ja, ibaže treba mať dobrých murárov, aby vedeli správne viazať rohy (nie takých debilov, akých sme mali napr. my). Zhodou okolnosti som aj včera rozprával s jedným chlapíkom, ktorý vravel, že už by si zateplenie nikdy nedal, ale radšej hrubší múr. Pokiaľ zateplenie nie je oddelené od nosného mura riadnou niekoľko cm odvetrávacou špárou, tak znemožní dýchanie múra a časom určite prídu problémy. Môže si vravieť kto-čo chce, ale je to tak.
Odpovedať

Zdravím vás, Chystáme sa s priateľkou stavať a …
@koprnlu najekonomickejsie je zateplit co najuzsie mury, ktore este staticky vyhovuju. Ziadne problemy casom kvoli tomu nepridu, neviem kde na to niektori ludia chodia, len sa to musi urobit poriadne - to ale plati pre obidva varianty.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martns:

300 alebo teda 375 a zateplit. Vsak vies si porov…
@martns áno cenový rozdiel tam je ale je pre mňa zanedbateľný v porovnaní z celkovými nákladmi
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@koprnlu Koľko ľudí - toľko názorov, každý si bud…
@petersd samotného murovania sa neobávam keďže tam budem mat nonstop stavebný dozor keďže hrubú stavbu si chceme nechať postaviť firmou a zvyšok robiť svojpomocne
Odpovedať

@koprnlu Koľko ľudí - toľko názorov, každý si bud…
@petersd prosim Ta to s tou niekolko cm odvetravacou sparou ktora zmenozni dychanie muriva... uz som si myslel ze sme za tym, ze to uz nikto nenapise taku totalnu blbost. Pre vsetkych - ked sa niekto snazi mudrovat a spomenie "dychanie muriva" prestante pocuvat...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gashtaan:

@koprnlu najekonomickejsie je zateplit co najuzsi…
@gashtaan tak v tom prípade by asi stalo za zváženie aj vapenco pieskovcovi ytong 240mm a zateplenie môže ísť až do 300mm celková hrúbka múru sa takmer nezmeni a s nosnosťou by tiež nebol problém cena je stále dosť podobná keďže dom stáva každý väčšinou raz za život šetriť za kazdu cenu sa zamna moc neoplatí najme nie na najdôležitejších častiach domu
Odpovedať
Vyhoda muru bez zateplenia je, ze znesie nejaky ten stuch papekom, narazy lopty, atd... Ak neriesis tepelnoizolacne vlastnosti, tak by som len koli tomuto muroval bez zateplenia... Inak k tomu dychaniu, ako to dychanie pri klasickej stene realne funguje? Lebo paronepriepustna farba z vnutra, paronepriepustna (casto aj vodonepriepustna) omietka z vonku...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Vyhoda muru bez zateplenia je, ze znesie nejaky t…
@minoo Keďže som odkázaný čisto na el.energiu a kúriť budem tepelným čerpadlom tak to relatívne riešim preto ak by to šlo bez zateplenia tak by bola hrúbka 500mm to by hádam malo stačiť aby som nemusel kúriť ako blázon:D
Odpovedať
Profilova fotka

@minoo Keďže som odkázaný čisto na el.energiu a …
@koprnlu Teraz som narychlo len pozrel ceny v eshopoch a porovnal parametre. Takze: Ytong lambda YQ 500 - 73€/m2 -> tepelny odpor 7,04 m2K/W Ytong standard 300PDK - 42€/m2 + Polystyren isover EPS 70F 16cm - 11,66€/m2 => Tepelny odpor 7,06m2K/W a cena za m2 53,66€ Pri podobnych vyslednych odporoch je rozdiel v cene 73-53,66 = 19,34€ Dobre este odratam cenu za extra lepidlo na lepenie polystyrenu a cenu za startovacie listy nech je vysledny rozdiel 13€ za m2. To sa ti zda ako zanedbatelny rozdiel? P.s. tie ceny som nasiel v jednom nemenovanom eshope a snazil som sa najst co najnizsie (aby tu niekoho nenapadlo ze som hladal tie najvyssie).
Odpovedať

@koprnlu bez zateplenia byva problem rosny bod, ktory vznikne v konštrukcii muru. tzn, ze stavba by mala byt uplne difuzne zatvorena uz na urovni interieru, aby vam do muru neprestupovali pary, ktore v nom skondenzuju a zarabate si na zivnu podu plesni a more steny. Tento problem odpada pri dobre navrhnutom zatepleni polystyrenom - rosny bod bymal byt vzdy naprojektovany do polystyrenu. O tejto problematike by Vas mal poucit kvalitny projektant. O dychani sa tu vobec nebavme, stavba ma dychat riadene - rekuperacia, alebo iny sposob riadeneho vetrania, trebars aj otvorene okna, ale nie cez mury.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_durfina:

@koprnlu Teraz som narychlo len pozrel ceny v es…
@peter_durfina jo z celkového hľadiska je rozdiel na materiale cca 2000e keď prirátame ze fasádu budem robiť sam tak rátam aj čas ktorý miniem na samotnú prácu navyše viem ze to lepenie polystyrénu nezaberie tak moc času ale aj tak vo výsledku tým ušetrím max tých 2000e ani to nie.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od jakubd:

@koprnlu bez zateplenia byva problem rosny bod, …
@jakubd ďakujem za odpoveď akú som asi očakával keďže samotnú cenu úplne neriešim ide mi teda skôr o kvalitu a vhodnejšie prevedenie čož asi teda znamená použiť zateplenie a samotnú hrúbku už teda riešiť s projektantom ... ale čo som tak čítal a zisťoval 300mm múr a 240mm zateplenie by malo byt OK
Odpovedať

@koprnlu No ak ides okrem fasady aj daco murovat svojpomocne, tak nad 500 ytongom (alebo hocicim inym) by som ani neuvazoval, jedine, ze mas nekonecnu permanentku k chyropraktikovi...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@petersd prosim Ta to s tou niekolko cm odvetrava…
@igor256 Vráť sa naspäť do špeciálky, z ktorej si vyšiel, lebo stále nevieš čítať s porozumením... !
Odpovedať

@igor256 Vráť sa naspäť do špeciálky, z ktorej si…
@petersd dakujem za hodnotny prispevok do diskusie. Skusim este raz. "Zhodou okolnosti som aj včera rozprával s jedným chlapíkom, ktorý vravel, že už by si zateplenie nikdy nedal, ale radšej hrubší múr. Pokiaľ zateplenie nie je oddelené od nosného mura riadnou niekoľko cm odvetrávacou špárou, tak znemožní dýchanie múra a časom určite prídu problémy. Môže si vravieť kto-čo chce, ale je to tak." Takze podla teba ked si necham par cm skaru medzi murom a tepelnou izolaciou (ktora bude chladit mur) tak je to akoze dobre, hej. Potom bude mur dychat a nebude dom plesniet??? Fakt sa mi nechce pisat co tu bolo uz 100 krat pisane... Skus mi to teda do tej mojej specialky vysvetlit ci som nieco pochopil inak alebo ako to myslis.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@petersd dakujem za hodnotny prispevok do diskusi…
@igor256 Presne tak! Odvetrávacia škára je v záležitostiach dodatočného zateplenia múru nenahraditeľná. Jej veľkosť a spôsob inštalácie nie je univerzálna, tak isto ako nie je ani univerzálny rozmer hrúbky tepelnej izolácie. Samozrejme, pri niektorých podmienkach môže aj nastaťsituácia, že škára tam nemusí byť, ale to je už iná debata. Ale fakt je zbytočne sa ďalej baviť, navyše, ak to tu už bolo 100-krát rozoberané... Ty máš svoje skúsenosti, ja mám svoje... Ja by som si dom napriamo oblepiť izoláciou nedal.
Odpovedať

@igor256 Presne tak! Odvetrávacia škára je v zále…
@petersd praveze povazujem za dolezite to tu zdoraznit, nakolko sa nejedna o skusenosti a pocity ale fakty najma kvoli dalsim citatelom, ktori sa mozu nechat nespravne ovplyvnit. Fakt je, ze murivo nevie dychat a je potrebne ho praveze naopak utesnit. "dychat" v dome moze rekuperacia. Odvetravana fasada je tiez nieco ine - tam je vetracia skara az za izolaciou. V pripade takejto skary ktora ochladzuje muriv by praveze vznikali plesne kvoli tepelnym mostom. Teda pre vsetkych dom so zateplenim alebo bez zateplenia "nedycha" a rozhodovat sa na zaklade "pocitov a dojmov" nie je vhodne. Domy ktore plesneju a su zateplene, neplesneju kvoli zatepleniu ale kvoli zlemu zatepleniu a/alebo nespravnej konstrukcii. Ak sa niekto chce rozhodovat napr. medzi A murivom hr. 500mm bez zateplenia a B murivom 300mm so zateplenim 200mm tak: A: vyhoda - pevna stena, neposkodi sa len tak lahko ako ked clovek drcne s furikom do zateplenia z polystyrenu, eventualne mierne lepsie tlmenie hluku, uprimne dalsie vyhody nepoznam - kludne sa podelte (sam som zvedavy) nevyhody - vyssia fyzicka narocnost, vyssia cena, vyssie riziko nespravnej realizacie a vzniku tepelnych mostov. B: vyhody: mierne lepsie tepelnoizolacne vlastnosti, sice viac pracovnych krokov, no takato konstrukcia je menej hakliva na chyby - predsalen sa nabucha polystyren na steny a ak sa urobi dobre okolo okien, venca tak tam nevzniknu len tak lahko tepelne mosty. nevyhody: nizsia izolacia hluku pri pouziti polystyrenu (pri pouziti vaty toto odpada na ukor vyssej ceny), menej odolne steny (priklad s furikom), viac pracovnych krokov. najma lepenie eps, co zas nie je taka veda (farba je cca podobne) Pokojne sa podelte s dalsimi, no snazte sa vyhnut dojmom a pocitom.
Odpovedať
Táto hrubá tvárnica sa vyrába už takmer 15 rokov, my sme si dávali podobnú otázku ako ty pred 12 rokmi, keď sme začínali stavať, nakoniec sme sa rozhodli pre Ytong hrúbky 250 mm a k tomu izolácia hrúbky 250 mm. V dome bývame vyše 10 rokov a aj dnes by sme sa rozhodli úplne rovnako. Je to najlepší pomer cena / vlastnosti.
Odpovedať

@igor256 Presne tak! Odvetrávacia škára je v zále…
@petersd to je sprostost jak stierac na ponorke, pozna ten akozestavebnik pojem kominovy efekt? Zjavne nie, takemu by som ani sopu nedal postavit.
Odpovedať
ytong 250 a co najviac zateplit
Odpovedať
Ja by som sa nebal s rekuperaciou a TC ani lambdy 500, ale vseobecne odporucane riesenie je 30+20 zateplenie. To ti potvrdi 95 percent ludi.
Odpovedať
Ja by som sa nebal s rekuperaciou a TC ani lambdy 500, ale vseobecne odporucane riesenie je 30+20 zateplenie. To ti potvrdi 95 percent ludi.A aj ked sa logicky zamyslis, z hladiska celistvosti a tepelnych prestupov to bude lepsie riesenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

ytong 250 a co najviac zateplit
@kejsix čo najviac znamená koľko.? 25cm?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gashtaan:

@koprnlu najekonomickejsie je zateplit co najuzsi…
@gashtaan a co tak zvoliť optimálnu hrúbku muriva v kombinácii s optimálnou hrúbkou izolácie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@kejsix čo najviac znamená koľko.? 25cm?
@st89 Podľa výpočtu pre danú lokalitu a samozrejme predstáv investora a jeho rozpočtu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jakubd:

@koprnlu bez zateplenia byva problem rosny bod, …
@jakubd a o odvetranej fasáde si nepočul? To je oveľa lepšie ako kontaktné zateplenie
Odpovedať
Profilova fotka

@gashtaan tak v tom prípade by asi stalo za zváže…
@koprnlu Myslím že si sám prišiel na optimálne riešenie akurát treba doriešiť detaily s projektantom, hrúbku muriva podľa dispozície a hrúbku izolantu a prosím radšej nečítaj tie bludy čo tu niektorý píšu lebo to je naozaj otras ako chce niekto radiť bez toho aby mali čo i len základné vedomosti o problematyke, kontaktný zatepľovací systém s prevetrávanou medzerou medzi izolantom a stenou to som ešte asi ani nepočul 🤣.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martosko:

@koprnlu Myslím že si sám prišiel na optimálne ri…
@martosko predstav si ze @petersd napísal dobre.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od st89:

@martosko predstav si ze @petersd napísal dobre.
@st89 Ty si robíš hanbu v každej diskusii alebo čo. OK pošlem ti 100 euro na účet ak mi niekde nájdeš existujúci nákres toho ako to funguje, že medzi izolantom a izolovanou stenou je prevetránaná medzera. Kľudne potvrď sovje tvrdenie počkám 🙃.
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?