Pozdravujem Vás. Plánujeme sa pustiť do výstavby pas.domu. Má už niekto také dielo za sebou ? Zaujíma nás mnoho záležitostí , ale asi najviac skladba obvod. múrov... Chceme tehu + izol. Otázkou je min.vata alebo polystyrén ? A v akej hrúbke pri 25 - 30 cm tehle? Ďakujem za všetky postrehy..dobré,zlé aj posmešné... verím , že sa zídu nie len mne :)
Skor ako skladba steny budu rozhodovat detaily, posunut od bezneho domu k pasivu je potom skor v eliminacii vsetkych kritickych prechodov a v technologiach zabezpecovania vetrania a kurenia...Dobry projekt je alfa omega, kompaktny tvar budovy s dobry faktor tvaru stavby...
@marekdanton za mna tehla nie, pri pasivnom dome potrebujes co najtesnejsi dom co sa tyka vzduchotesnosti a toto pri dutej tehle dosiahnes ovela tazsie ako pri porobetone...
@marekdanton Ideš na to zo zlého konca, pasývny dom nie je obyčajný dom s hrubšou izoláciou. Tam na to treba myslieť už pri návrhu, čo najväčší objem napchať do čo najmenšej obálky, treba využiť slnečné zisky a vhodný spôsob vykurovania a ohrev TUV a myslím že rekuperácia je samozrejmosť, práve kvôli tej sa vyžaduje aj vzduchotesnosť.
@maxogo Síce som nečítal ten odkaz čo si pridal ale podľa mňa materiál nosného systému nemá veľký vpliv na spotrebu domu.
@martosko nic take netvrdim, pasiv sa robi z roznych materialov a roznych postupov pri realizacii zateplenia...architekt tacheci ma betonove tvarnice a zateplenie zvnutra.
tito zase betonovy sendvic https://www.youtube.com/watch?v=aKfUM...
odkaz pred tymto zas zateplena tehla
Ďakujem za odpovede. Zabudol som dodať, že mi je uplne jasné čo je pasívny dom a čo všetko realizácia obnáša. A že stena nie je jediný rozhodujúci faktor. Ostatnné zálezitosti ako rekuperácia, vysokokvalitné trojská, dokonalé zaizolovanie strechy,zaklad.dosky, vzduchotesnosť je samozrejmostou. Mňa v prvom rade zaujímala skúsenost vlastníka domu , pripadne realizátora ktorý sa na tom podielal... študujem fora dennodenne a všade iný názor, tak by ma zaujímali reálne skúsenosti než len hypotéza... Každopádne dakujem za každý prispevok nech už je akýkoľvek :)
@andreus Staci ze budes do steny vrtat uchytenia na linku alebo nejaky hacik do steny a uz mas omietkovu vzduchotesnu rovinu deravu. Pri porobetone to je predsa len bezpecnejsie. Dalsia vec je ochladzovanie zo zakladovej dosky, kedze tehla izoluje iba v jednom smere.
Praveze by som povedal, ze pasivny dom nie je ziadna veda. Staci rozumny tvar domu - poschodova kocka, spravna orientacia na sv. strany, nadpriemerne hrube izolacie a vhodne materialy + rekuperacia a uz sme skoro tam. Je dobre sa vyhrat s detailami pri stavbe.
@marekdanton ja mám dom na podobných princípoch z r.1988. nedokážem povedať porovnanie ,pretože každý tvrdí niečo iné.ja som to riešil s maximálnymi oknami na juh,maximálnu hmotu do vnútra domu (priečky z plných tehál,obmurovka zvnútra plnými tehlami,stropy monolitické,v strede dispozície masívny krb,masívne podlahy.Nemam žiadnu rekuperaciu (vtedy to bola utopia).jedine čo viem že mám vnútri vyrovnanú klímu v horúčavách, stabilnú teplotu a keďže kurim na tuhé palivo bez akumulačnéj nádrže mám aj v zime minimálne výkyvy.Nemam to s čím porovnať,neviem ako to majú iní.
@shadowmilan ak to prepocitame potom koruna euro v 2015 27 kcs za euro, potom vyvsiel m2 505 eur, co zas moze byt rozpocet poschodoveho holodomu svojpomocou, co je realne...
Poradím ti firma semargl pán krivosik ak chces stavať cez nich okolo 1100e/M2 holobyt. Ak svojpomocne tak potrebuješ dobrý projekt s detailami, pán krivosik ponúka službu na spôsob dozoru a pomoci.
@marekdanton
@marekdanton Ak planujes svojpomocne urcite dobry projekt a mozno aj realizacny projekt. Nebyvam este v takom a asi ani nebudem uvidim ci sa dostanem na dane cisla, ale tvar domu aj to ze mam bungalov uz hra proti mne. Skus s projektom oslovit @janvirostko mozno sa dohodnete na spolupraci a urcite pasivny dom postavis :-)