Ahojte. Chcel by som poprosiť radu, keďže prerábam dom a narazil som na tri problémy, ktoré si potrebujem ujasniť.
1. Na obrázku je pôdorys domu, v ktorom chcem vybrať všetky priečky a spraviť ich nanovo. Musím spraviť aj veniec. Statik mi odporučil spevniť steny domu dva krát po šírke, ako je na obrázku. Čiže tie dve steny budú nosné. Otázkou je aký základ dať pod tie steny. Bolo mi odporučené variantu 2, no v rámci šetrenia sa chcem opýtať, či by sa to nedalo spraviť aj tak ako je na obrázku 1 Isto chápem, súvislý betón s roxormi je pevnejší, ale načo to takto predimenzovať? Dom mal základ v hĺbke cca 40 cm, teraz dokončujem podbetónovanie základov, takže majú 70 cm. Nové základy sa previažu s pôvodnými roxormi. Pôda je černozem, južné Slovensko.
2.Pod tie nenosné priečky dat aký základ? Môžem rovno pokladať tehly (pálená tehla, alebo ytong) na deku (10 cm s karí sieťou), či treba rovnaký základ ako na nosné steny ?
3. Z celého domu bolo vyvezené mrte piesku, neviem čo sním, rozmýšľal som navoziť časť z neho naspäť, keď je teraz už dom podbetonovany a budú sa zalievať nové základy, len či nebude zadržovat vlhko, alebo nie je moc mäkký, aj keď by som ho udusal navlhcený. Naň by šiel ešte makadam 10 - 15 cm. Alebo máte nejaký iný nápad ako využiť ten piesok na stavbe?
4. Na obrázku 1 je aj skladba podlahy, je to tak v poriadku?
Ďakujem za rady a prajem pekný víkend. 🙂👍