Múry-pórobetón, priečky-tehla - problémy?

Zobraz úvodný príspevok
Mám hrubú stavbu vymurovanú z Porfixu. Z dôvodu lepšej zvukovej izolácie chcem priečky murovať z tehly. Aké komplikácie resp. nevýhody môžem očakávať a ako ich riešiť? Zvažoval som aj VPC, ale tie sú podstatne drahšie ako tehla, práca je s nimi asi náročnejšia a majú horšie zvukovoizolačné vlastnosti ako tehla. Zvažoval som tiež vibrolisované betónové priečkové tvárnice, ale rozvody chcem mať zabudované v stenách, takže s nimi by to bolo asi náročnejšie realizovať.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@marian_8 Mám všetko z 20cm tvárnice. Údaje rôznych výrobcov sú rôzne ale povedzme 53(56)dB pre 15(20)cm tvárnicu. príklad: https://docplayer.cz/125625-Komplexni...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Tiez ideme stavat a ideme robit projekt. Projektant vravi ze staci porobeton 125. Ja by som chcel 150. Vy co ste dali 100, menili by ste za hrubsie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od majly85:

Tiez ideme stavat a ideme robit projekt. Projekta…
@majly85 Je to vecou projektanta, podľa situácie kôli rozvodom. Ja budem mať väčšinu vnútorných priečok z SDK.
Odpovedať

@majly85 Ja som určite za hrubšie. Nie len kvôli mechanickej pevnosti, ale kvôli zvukovej izolácii... Predsa nechceš, aby sa na zvukoch z Tvojej spálne zabávali decká, príp. náhodná návšteva, ktorá u Tebe prespí. 😉😁
Odpovedať
No jak som teraz zistil zabavat sa budu kvoli 1cm sirokej medzere pod dverami kvoli rekuperacii :)
Odpovedať

@majly85 uz 150 cm priecky sa Vam budu pri stavani zdat vratke, my mame len jednu priecku 100-ku a manzel by uz taku nenavrhol do domu...murovalo sa to vraj nafigu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@majly85 Ja som určite za hrubšie. Nie len kvôli …
@petersd Na to vplyva ale viacero veci a nie len to, z coho a aka hruba je postavena priecka medzi izbami, nie? Teda vychadzam z toho, co som citala v inej diskusii, kde niekto pisal, ze vela zalezi aj od dveri napriklad.
Odpovedať
Profilova fotka

@majly85 porobeton je na priečky najhorší materiál.....125mm (150mm) P2-500 má útlm 40 (42dB)..... Pre normálnu reč je písaných 60dB..... Ak to má byť 10cm tak VPC alebo akutehla alebo SDK s izoláciou.....
Odpovedať
Mám 150 ytong priecky vsetky a lutujem to, dnes by som dal vpc. Aj kvoli hluku, ak kvoli akumulacii.
Odpovedať
Priečky máme z VPC hrúbky 115mm a sú dobré, zvuková izolácia OK.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Mám 150 ytong priecky vsetky a lutujem to, dnes b…
@kejsix a len priecky by si dsl vpc alebo aj obvodove? Problem je ze sa do toho vraj nemoze velmi frezovat elektrika a voda.
Odpovedať

@kejsix a len priecky by si dsl vpc alebo aj obvo…
@majly85 Existujú VPC tvárnice z elektrokanálikmi čiže v každej 250mm dlhej tehle máš 2 diery cez ktoré taháš zvislé rozvody elektriny. Pre zvislé rozvody vody je potrebné rezať a sekať alebo urobiť inštalačnú predstenu trebárz z SDK. Ja som sekal a je to pakáreň tá tehla je tvrdá ako betón. Tak isto aj vykružovať diery na krabičky na zásuvky a vypínače. Vodorovné rozvody som ťahal večšinou podlahou v EPS akurát prívod k svetlám cez strop. Ak uvažuješ o VPC je dobré to mať premyslené už pri projekte a snažiť sa to navrhnúť modulovo (násobky 250mm) aby bolo menej rezania. Je to trocha náročnejšie pri výstavbe no stavba trvá krátko s porovnaním s užívaním stavby.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@kejsix a len priecky by si dsl vpc alebo aj obvo…
@majly85 čo máš ako obvodové murivo navrhnuté teraz?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od treborztv:

@majly85 Existujú VPC tvárnice z elektrokanálikmi…
@treborztv No je to vo faze riesenia. Ale 30cm YTONG. A chcel som ytong aj priecky ale vyplasil som sa ce cez tonpocut aj ludsku rec. Lenze potom som zistil ze kvoli rekuperacii musim mat pod dverami 1cm fugu, tak ci to uz nie je jedno .
Odpovedať

@treborztv No je to vo faze riesenia. Ale 30cm YT…
@majly85 Mám rekuperáciu a pod dverami je medzera či 1cm neviem ale myslím že menej. Tak ako dvere namontovali tak sú. Pri objednávke interiérových dverí som dodávateľovi vravel o rekuperácii a o tom že by tam mala byť medzera. Dohodli sme sa nakoniec že dodajú klasickú výšku a ak bude treba tak ich dodatočne bezplatne zrežú. Nepociťujem žiaden diskonfort ani pri otváraní dverí že by bol v miestnosti pretlak alebo podtlak. Takže nakoniec sa dvere nezrezávali.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?