Koľko radov Ytongu

Dobrý večer, akurát sme v etape kedy murujeme obvodové a nosné murivo. Pôvodný plán je 11 radov a 12-ty bude veniec. No podľa tohoto nie je možné dosiahnuť rozmery okien a výšky parapetov aké by sme chceli. Chcem sa spýtať či možme na posledný 11 rad spraviť ešte z 1/2 Ytongu jeden rad a tým pádom sa dostať na 11,5 čo by vyriešilo náš problém.
Odpovedať
@mata9876 11 radov ti je málo? To aké okná chceš mať? Tak daj rovno 12 radov. Načo budeš rezať z celého obvodu na polovicu. Alebo daj veniec o 10 cm vyšší. Ale ak majstrom nevadí rezať, tak daj 11,5 radov. Nie je to problém. Ja mám 11 radov a potom veniec a potom ešte 3 rady na povale.
Odpovedať
@mata9876 kludne si dajte 11,5 ytongu robotnikom to nebude vadiť..aspon viac zarobia a aj vyrobca okien aspon viac zarobi my mame 11 radov a okna vysky 2300mm, a ked som davala nacenovat okna...tak to bola u vacsiny vyrobcov maximalna vyska bezneho okna ale všetko sa dá..len je to otázka financií prajem dobré rozhodnutie
Odpovedať
@mata9876 neviem ako vysoké chceš okná, no my máme 11,5 radu a okná vysoké cca 2400 (viď. obrázok v prílohe) a nebol s ničím problém.
Odpovedať
Keby som ešte raz staval, dám 12. Dodnes ľutujem, že som dal podľa projektu 11
Odpovedať
@mata9876 Ja mám 11,5 rady. Chceli sme mať okná výšky 2400+. Prvý rád je "polovičný" pomocou Ytong Start tvárnic. Majú výšku 124mm. Sú určené na zakladanie stavby - majú v sebe hydrofóbne prísady, ktoré odpudzujú vodu. V tvojom prípade, by som namiesto rezania posledného radu (pokiaľ majstri nemajú pásovú pílu) použil priečkovky hrúbky 125mm, osadil ich vodorovne a v mieste kde bude chýbať 50mm nakoľko sú výšky 250mm použil XPS, ktoré pôjde až do venca.
Odpovedať
@mellie111 robotníkom to prekážať nebude, pretože žiadny nie sú. Murujeme si sami a máme pásovú pílu takže narezať paletu Ytongu na polovicu je otázka 20 min. Okná chceme 2400 mm vysoké s výrobou problém nie je (konzultované s dodávateľom okien).
Odpovedať
@purplesticks presne aj my chceme okná výšky 2400 mm. Majstrov nemáme robíme si svojpomocne ale máme pasovú pílu takze otázka 20 min. Išlo my len o to že či nevadí tomu Ytongu keď ho narežeme na polovicu a uložíme po celom obvode. S prieckovkami tiež dobrý nápad len radi by sme použili materiál čo máme už nakúpený.
Odpovedať
@mata9876 Spokojne môžeš rezať. Výhoda pórobetonových tvárnic je, že je to homogénny materiál. Môžeš rezať a otáčať v ľubovoľnom smere.
Odpovedať
dajte 12 a potom dáte nižšie sadrokarton a izoláciu. Ale vyššie stropy sú krajšie 🙂
Odpovedať
@mata9876 nerez, daj 12. Ja mam 12 + 30cm veniec. Izolaciacia, instalacna medzera a este aj vyska stropu v izbach 265cm. Okna mame tiez 240cm.
Odpovedať
Ak máš pílu tak rež. Cítiš to tak, tak ver, že ten pocit je správny a drž sa ho. Vždy lepšie vyššie, ako potom ľutovať
Odpovedať
Ďakujem všetkým za postrehy. Ideme na 12 + veniec tých 12 cm naviac už nás nezabije a máme o to viac priestoru sa pohrať s výškou stropu .Už teraz viem, že keby do toho nejdeme a necháme sa ukecať aj známymi, že 11 bohatí stačí tak by sme to ľutovali…
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mata9876 Správne, vyšší strop nieje na škodu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?