Odpoveď na príspevok od zita19:
Moj skromny nazor je, ze na Slovenskj su pravdepo… @zita19 o tom zemetraseni asi budes musiet zmenit nazor :-) inak si myslim, ze slabsie zemetrasenie znesie skor montovany dom ako murovany, alebo sa mylim?🤔Odpoveď na príspevok od dzonyby:
@zita19 o tom zemetraseni asi budes musiet zmenit… @dzonyby chod sa pozriet do tych troch obci, ako obstali murovane domy a ako skola so zelezobeonovym skeletom. A ano, napriek tomu, ze sme takmer po sto rokoch zazili zemetrasenie trvam na tom, ze zemetrasenia su menej caste ako zosuvy pody, vichrice, povodne a bleskove povodne z privalovych dazdov. A ano, so zmenou klimy nam vstupuje do rizik aj tornado, ale zemetrasenie je aj tak najmenej pravdepodobne.Odpoveď na príspevok od wanidan:
Dobrý deň, ideme stavať dom a v projekte máme 30t… @wanidan . Pozeral som si dajeké nemecké videá k téme. V prvom rade pri zemetrasení môžu byť tri druhy pohybu tektonických platní. Môže sa posunúť do strán, od seba (vznikne jama) a nasunúť sa na seba. Takže stavba musí byť navrhnutá tak, aby odolala všetkým možnostiam. Vplyv má na to aj to, aké je podložie - pevné, na piesku atď. Takže len pevné tehly alebo kvádre nepomôžu, ak je medzi nimi spojivo. Videl som video - dvojpodlažný dom z kvádrov a pri zemetrasení s amplitúdou 6 sa rozpadol. Potom testovali dod zo SIP panelov- 5 poschodí a ten odolal, ale bolo vidieť ako sa celý hore ohýba. Už samotná sieťka priamo na stene zvyšuje odolnosť. Japonci postavili 101 m vysokú vežu na území so zemetraseniami. Na vrchu v nej sa nachádza 65 tonové závažie na lanách, ktoré sa rozkmitá proti snmeru zemetrasenia. Všetky takéto stavby - aj domu sú samozrejme oveľa drahšie.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@wanidan . Pozeral som si dajeké nemecké videá k … @zdenkonr Nad 6. stupeň Richterovej stupnice sú vážne poškodené všetky domy so štandardných stavebných materiálov. Ešte donedávna som iba tak myšlienkami premýšľal, no keby že som teraz išiel stavať svoj RD, určite by som asi nerobil základy, ale zhotovil pod dom základovú dosku. Myslím, že stavba na ZD je staticky odolnejšia v prípade zemetrasenia...Odpoveď na príspevok od petersd:
@zdenkonr Nad 6. stupeň Richterovej stupnice sú v… @petersd V seizmických oblastiach sa dáva podkladová doska, potom špeciálne gumene nociče a potom základová doska.Odpoveď na príspevok od zemie:
Podla mna mozes postavit dom z coho chces, ked to… @zemie Nie je drevodom z hladiska zemetrasenia na tom najlepsie? Drevo je pruzne, malo by to ustat, ci nie?Odpoveď na príspevok od epto:
@zemie Nie je drevodom z hladiska zemetrasenia n… @epto Drevodom nebude na tom lepšie. Na ňom však tak rýchlo nezbadáš praskliny, lebo drevodom má kopec spojov z kategórie priznaných špár.Odpoveď na príspevok od michaelarecht:
Viete, čo robiť pri zemetrasení a kam sa ukryť?🤔 … @michaelarecht Nechce sa mi teraz študovať podmienky poistných zmluv, ale poznám skúsenosti niektorých ľudí, že po škodách spôsobených zemetrasením chceli od poisťovne plnenie a zrazu boli zaskočení vyjadrením poisťovne: - NIE!... (lebo že pri postení domu proti živelným pohromám musí byť jednoznačne napísané, že "zemetrasenie") - NIE!... (mali síce poistené krytie proti zemetraseniu, ale poisťovňa v jej smerniciach niekde mala uvedené, že musí byť silnejšie než 5. st. Richterovej stupnice) Ten druhý prípad mi dáva tak trochu aj vysvetlenie toho, že v prvých hodinách a dňoch sa všade uvádzalo, že Východ bol postihnutý zemetrasením o sile 5,1 - 5,2 st. RS. A zrazu sa to nakoniec "ustálilo na 4,9 st. RS. ... Moc zaujímavé!... 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@michaelarecht Nechce sa mi teraz študovať podmi… @petersd Aby to nebolo izi, tak to majú ošefované takým spôsobom, že tých 5 a viac musí byť priamo na tom mieste, nie niekde ... Snáď iba 2 poisťovne nemajú také (neferové?) podmienky poistného plnenia. Novinári do toho už viac nešprtajú, také veci sa predsa nehovoria nahlas. Nik sa už nevenuje tomu, ako poisťovne naložili s plnením na tom východe. Zaujímavé je čítanie aj podmienok plnenia v prípade iných živelných udalosti.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@petersd Aby to nebolo izi, tak to majú ošefovan… @frantisekca To hej, to máš pravdu...