Vie mi niekto poradit? Nastahovali sme sa do novostavby domu. Hned v prvu noc nas ale nemilo prekvapil nevitany najomnik. V obývacke máme vyssie v stene dlhe okno (vyska x sirka 30x230cm), spod parapety ktoreho sme poculi hryzenie polystyrenu. Ide pravdepodobne o mys alebo ineho hlodavca. Zvuky vychadzali aj z pod parapety okna, aj z oblasti nad oknom. Hlodavca sme ale nevideli. Vieme iba to, ze sa na miesto stale vracia. Ked sme ziadali developera, aby odstranil parapetnu dosku zvonku aj zvnutra, aby sme zistili, ake zle to je, tak na nas len pozrel a nebol velmi nadseny nasou poziadavkou.
Mys sa stale hosti na polystyrene a my nevieme, co robit. Zo zvukov nie je jasne, ci je z vnutornej, alebo vonkajsej strany.
Vie nam niekto poradit, co robit? vdaka
@tomas_st tak isto prežije ako aj v nore, ktoré si mysi hrabú a toto ma 10krat ľahšie si vyhrabať ako do zeme, nepoznáš možno nikoho preto pretože väčšina ľudí používa stále zakladaciu listu a kto si ju nedal tak to aspoň nejak zabezpečil kvôli tomu, ja keď som jednal s fasadnikmi a spomenul som im toto či ešte dávajú listu tak povedali všetci nezávisle od seba že kľudne mi ju nedajú ale pôjdu mi tam hlodavce...
@jozeff32 No áno, ale keď máš okolo polystyrénu zem, akože natesno, tak kam dá ten polystyrén? On zaberá roztrúsený väčší objem ako v celku. Jesť ho nemôžu, pokiaľ viem. Aj keby sa na to tá myš dala, podľa mňa to bude prehratý boj. Veľa ľudí aj tu na ms nedáva lištu a žeby všetci riešili myši sa mi nezdá.
@tomas_st tak ono už stačí len fakt, že málokto má EPS absolútne dokonale nalepený celoplošne na murive ... Malá poľná myš sa ti prepchá aj cez dierku veľkú ako priemer ceruzky ... My sme zakladaciu lištu nedávali a tiež som to prvú zimu oľutoval.
Nám ale problém vyriešili mačky ... Už prešli ďalšie 3 zimy a ťuk ťuk ... Tým, že mačky si zaobstarali aj susedia, tak to očividne celkom funguje.
Kamoš mal tiež myš a mačka mu nepomohla ... Riešil všetko možné, nič mu nepomohlo ... Nakoniec odkopal okolo domu a niečo ako zakladaciu lištu tam dával dodatočne ...
@lubk0 Ja som lepil PUR penou. Neviem si predstaviť, ako by sa tam tá myš dostala a ako by tam prežila. Snáď nebudem ľutovať, že som nedal lištu. Ak sa mi tam predsa dostanú, aspoň na to prídem a podelím sa o skúsenosť. Už som tu aj čítal, že myš sa do neho vie dostať aj z povaly, v tom prípade by ani tá lišta nepomohla.
Ahojte celkom by ma zaujimalo ako to cele dopadlo 😁 a zaroven si idem po radu. My mame prerobeny dom, podkrovie obytne, strecha na kompletku nova, zateplene, mame aj listy zakladacie (nad soklom - tam mame obklad) a myska sa dostala na jesen. Zistila som to nastastie hned, zavolala deratizera co s nou, usudil ze najlepsie riesenie je dat von deratizacne skatulky, mys kazdych 7 dni vyjde von napit sa, po ceste neodola, nakrmi sa a uschne do 5-7 dni. Aj tak bolo, do par dni bol pokoj, postupne bola menej a menej akcna, smrad ziadny, vsetko super. Hold ale nasla si k nam cestu tesne pred zimou dalsia, dva dni sramotila a ustalo to. Volala som deratizerovi ci je realne nieco urobit pre to, aby sa nam tam nedostal ziadny hlodavec, vravi ze je to nemozne lebo mys si najde malinku skulinku o velkosti ceruzky a proste uz sa prepcha a ze pravdepodobne chodia spodkom poza fasadu, napriek liste lebo sa dokazu prekusat az po styrodur a pekne vyjdu az hore do tepla. Ale ze pohoda, ze bud sa nazrala alebo uz pojde na zimny spanok a na jar vylezie. Lenze ked si nasla cestu, na jesen si najde aj dalsia coz sa mi protivi 😁 a teda uz vstala zjavne ako sa oteplilo lebo vcera som ju pocula prebehnut (nastastie to zacul aj muz inak by si myslel ze mi sibe z mysi 😂) tak pravdepodobne sa vratila ako sa zozimilo. Takze skusam sa aj tu spytat, ved musi existovat realne riesenie ako tomuto zabranit 😳 nasla som nejaku ocelovu vatu, ze to zvyknu napchat na spodok domu do medzier medzi chodnikom a fasadou ale bolo by to drahsie riesenie a muz hovori ze to je blbost, deratizer tiez (inak tie deratizacne skatulky aj s otravou stali 30€ a kazde 4 roky sa menia takze nemyslim ze deratizer chce len zarobit 😂)
Treba zistit kade chodia. U mna si nasli cestu okolo plynoveho potrubia. Napchal som otravu na mysi vsade kam sa dalo a je pokoj. Zakladaciu listu nemam, najviac mysi som mal na povale a odtial keby sa chceli dostat do fasady tak im nic nebrani. Sice nie som zastancom likvidovania zivych tvorov, no napriek tomu ze nemam na povale nic co by sa dalo jest, uz by mysi zjedli mna. Behali po stresnej plachte, v mineralnej vate, pocul som ako skrabocu nad hlavou na sadrokartone. Nic prijemne. Musel som razne zakrocit, okrem macky som musel nastrazit pasce a uz sa chyti len sem- tam nejaka sporadicky a dlhsiu dobu je klud.