Mame moznost kupit byt v rodinnom dome, su tam len 3 bytove jednotky a k tomu prislucha aj pozemok za domom, orientovany na JV.
Mam dilemu s izbami - spalna, detska a obyvacka, vsetky orientovane na SZ, kuchyna a jedalen na JV, ktora je mierne prepojena s obyvackou, su tam velke posuvne dvere. Myslite, ze budu izby tmave a chladne?
A podotazka - vyuzijeme vybetonovany JV pozemok za domom? V lete asi az vecer, kedze je bez stromov, markizy alebo ineho tienenia... na jesen a jar asi fajn.
Neviem, ci tie svetove strany nie su od veci... :-|
Vsak mas to iste v blogoch.
Orientacia na sever neni dobra. Ale da sa aj tak zit. Aspon tam tak cez leto neprazi. Moja mama ma tak byt a ma tam prijemne. Cez zimu tam ma dobre, dalsich 10 poschodi pod nou jej byt pekne vyhreje...A ci vyuzijes terasu? To je hadam na tebe aby si to vedela... My ta nepozname, tvoje zvyky atd. Tien si mozes predsa lahko vytvorit takze nevidim dovod preco by ste tu terasu nevyuzivali. To je cely pozemok zabetonovany? Ani kusok zelene ?
No ja by som taky byt nechcel. Malo najomnikov na pripadne opravy, zla orientacia, betonovy pozemok.
Bibi neda sa odpovedat jednoznacne. Niekto ma okna na juh, alebo zapad a ma izby tak prehriate, ze mu to prekaza. Okna na juh su zaujimave v prechodnom obdobi jar/jesen. Ci budes mat tien alebo nie, to musis predsa vediet najlepsie sama, ci su tam stromy, ine budovy a podobne. Mne osobne sa paci mat slnko rano v kuchyni, teda orientacia vychod / juh. Zase podvecerne zapadne slnko je fajn pre deti, ked si maju robit ulohy, alebo sa este hraju v izbe. A pojem vybetonovany pozemok nepoznam. Bud je to vybetonovana spevnena plocha, ale o pozemku by som potom nehovoril. Tiez musis sama vediet zhodnotit, ci sa to da rozbit a prerobit napr. na zahradne sedenie.
@madein1974@stowasser , vdaka obom za odpovede. Vpodstate som si len utvrdila, o com pochybujem uz teraz. No je to totiz v centre Bratislavy, takze ten pozemok za domom je len velky bonus, kde by decka aspon mohli trenovat na bicyklikoch alebo nejakych chodakoch...pripadne vecer tam posediet na lehatkach, zelene tam naozaj nie je, predpokladalo sa, ze tam budu parkovat auta. A do izieb teda prazi, ale len vo vecernych hodinach, kedze slnko zapada pred oknami. Je to totiz dokonaly SZ, takze zo zapadnej strany tam slnko "dociahne". Izby ma az tak netrapia, ako ta obyvacka, je sice prepojena s kuchynou, ktora ma dobru orientaciu, ale ci to presvieti az do obyvacky... Kazdopadne dakujem za nazory!
Este som chcela podotknut, ze sa jedna o byt, nie dom, takze situacia je trosku ina. Uz len to bezpecne a pohodlne parkovanie je bonus.
A s tou orientaciou, poznam, ze sever je o nicom, len som nevedela, ako zaradit SZ, kedze pri vcerajsej vecernej obhliadke boli vsetky izby zaliate slnkom...
@duzu lenze toto je SZ, nie uplny sever. navyse obyvacka je prepojena s jedalnou a kuchynou, ktore maju okno na JV, odkial by slnko asi aspon trochu dopadalo aj do obyvky, ci nie?
@bibi78 v zime tam zmrznete..... slnko celu zimu neuvidis.... naozaj... nekupovala by som, najhorsia orientacia aka moze byt ... :-(
slnko tam budes mat 2 mesiace v roku aj to len vecer.
@katrin21 no to som presne chcela pocut, ci aj pri SZ orientacii to bude tmave a studene. slnko v lete bude prazit urcite minimalne od 4-5 az do zapadu, vcera sme to videli. byt sa nachadza na poschodi, a kedze ide o cast s rodinnymi domami, tak nic tam netieni.
@bibi78 no ale v zime slnko zapada aj vychadza pod mensim uhlom, nasi maju spalnu na SZ a nic moc.. je to pomerne tmava izba cely rok, v zime ani nehovorim, to zapada slnko uz na juhu....
Keby ten byt mal opacne tie izby, a ta jedalen a kuchyna by boli na SZ tak ho ber, ale takto asi skor nie....
@bibi78 my mame obyvacku na S-SZ a v lete je v nej poobede viac slnka ako v detskej a pracovni, ktore su J-JV. mne napriklad na detskej vadi, ze tam v lete maju deti vkuse slnko, musime mat zatiahnute zaluzie a v pracovni kamkolvek dam stol, tak prazi na pocitac a zle sa do neho pozera.
v zime ale nakolko slnko je nizsie, tak ti aj dalej kuka do izieb ako v lete, takze ked nam svieti do kuchyne / j - jv / tak mam slnko az po koniec kuch linky, kdezto v lete iba trosku za balkonove dvere.
v zime aj tak snko po 16tej nemas, nie je co riesit a v lete sa nebudete v obyvacke prazit. mali sme obyvacku na zapad a bolo to .... horuco, takto mame v letnych horucavach chladnejsiu obyvacku, ked svieti slnko, tak do jedneho roha / sme viac na S ako SZ / , cize slnko a svetlo to prinesie.
skor by som pozerala na ine parametre, ako je poloha v meste, ci ti vyhovuje lokalita, parkovanie, a ten dvorcek, to sa da doriesit po dohode so susedmi, v lete podvecer tam mozete so znamymi posediet vonku, zelen viete poriesit po dohode so susedmi velkymi kvetinacmi. vybeh na dvorcek v meste by som brala ako velke plus. a mozno si zvyknete travit cas v jedalni , u nas odkedy mame vacsiu kuchynu, tak su navstevy aj tak zvacsa v kuchyni, az potom ich vyhaname do obyvacky, ci nejdu sadnut a z kuchyne vidis neskor na deti.
@katka888 Tvoj nazor ako cez kopirak s mojim muzom, on je z bytu nadseny. ja som o nieco menej, ale aj tak to dava pozitivny vysledok, takze asi do toho pojdeme :-)
a nakoniec som zistila, ze tie izby su viac na sever, nez SZ, ale ako sa hovori, najdolezitejsie su 3 veci a to je lokalita, lokalita a lokalita. a tato je uzasna.
@katrin21 vdaka katrin! keby som si mohla vyberat, tak urcite si vyberiem opacnu kombinaciu, ale to nejde a kedze sa jedna o byt, ktory hladame uz rok a doteraz neuspesne, tak nieco musime ozeliet. tych kriterii je vela a vzdy to bude kompromis. keby sme stavali dom, tak je to nieco ine, pri uz postavenom musime pracovat s tym, co mame k dispozicii... :-)
fuha, ale ak je viac na sever ako na zapad... no, neviem..... tam toho slnka bude este menej....
osobne mam slnko rada, takze mne by velmi velmi chybalo....nuz, ale je to na vas... :) tak prajem dobre rozhodnutie
@katrin21 ja slnko tiez milujem, ale zase v tych spalnach az tak chybat nebude. A obyvacka je prepojena s kuchynou, odkial prechadza JV slnko, tak snad to nebude take zle... dnes sme tam boli v tomto hnusnom pocasi, kedy slnko ani nezasvietilo a tmave to nebolo vobec, praveze svetle. no a manzel sa vytesuje, ze mu nebude prazit do spalne :-D
navyse je to hruba tehla z minulych cias a aj zatepleny, tak snad nezmrzneme :-D
@bibi78 ano, ak znova kupujem byt, kukam na tri veci, lokalita, lokalita, lokalita :) my sme povodne kupili tam, kde sme neplanovali a neviem si zvyknut ani po 2 rokoch
@bibi78 Podla popisu - byt v centre BA, par bytov v dome plus pozemok - aj na betonovom vies rozmiestnit kvetinace, posedenie, slnecnik... Pri tychto letach len ocenis, ze ti neprazi do izieb slnko, presvetlis ho farbami... Ak sa ti paci podorys bytu, stav a cena - nevahaj, takyto byt nestrati na hodnote, aj pri svojej orientacii :-).Drzim palce!
@zuzka4444 uplne s tymto suhlasim, az na jedno. cena sa mi nepaci :-D , ale v BA sa asi az tak vyhodne neda nic schopneho kupit. presne to planujem, blede farby s pestrymi dekoraciami , no hlavne hrackami, kedze decka budu urcite vytahovat hracky z detskej do obyvacky, ako to uz byva, takze o farbach ani nemusim meditovat... ;-) :-D