ahoj, chyba mi tu tema kde by sme si rozoberali vlastne napady, vlastne projekty...
moj album: http://www.modrastrecha.sk/album/albu...
cesta bude dolu, tam je zapad... juh vpravo, hore vychodna a vlavo severna strana...
chcela by som ten navrh prerobit - dolu prilepit garaz alebo dvojgaraz a hore aby nad garazou bola pracovna... moze sa aj vchod zmenit, moze byt zo strany, ale nie zvrchu... izby by som rada aby boli orientovane na juh a zapad...
napada Vas nieco, ako to spravit? co s priestorom, ktory mi dolu ostane? ako ho vyuzit?
dakujem
Projekt jsme řešili loni a letos stavíme, projekt jsem si také dělala sama, projektant ho pouze trochu poupravil. Pokusím se pouze shrnout naše priority a poznatky:
- dneska bych udělala o trochu větší obýv.pokoj než máme (máme cca 24m2 a musí se tam ještě umístit jídelní stůl) - vše se tam vejde, ale prostorově je to natěsno, což mě trošku mrzí
- dvojgaráž je super, bohužel každý m2 něco stojí a pokud šetříte každé místo v domě, zdá se mi zbytečné mít obrovskou garáž a nad tím obrovskou pracovnu a na dalším místě šetřit
- spodní pokoj není tak nezbytný, ale pokud bych se měla rozhodnout mezi spodním pokojem a dvougaráží, u mě vyhraje pokoj a jednogaráž u manžela dvojgaráž :-D (ale u našeho domu jsem vyhrála já) a uděláme jenom stání pro 2.auto
- koupelna v ložnici je super a moc by se mi líbila, ale bez WC se mi zdá zbytečná, protože v noci se stejně chodí více na WC než sprchovat, popř. oboje dohromady
- balkon je dle mého u zahrady věc zbytečně drahá, ale pokud se na něj někdo těší, tak to nijak nezavrhuju, sama bych si ho nedělala a peníze investovala jinam (jinak můj brácha stavař říká - jsou 2 druhy balkónů - ty co prosakujou a ty co začnou, takže určitě ohlídat provedení)
- technickou místnost (komoru) považuju v domě za naprosto nezbytnou - na kýble, hadry, schůdky, čistící prostředky, kolel atd. je toho spousta a nejde jen o "bordel", my tam budeme mít i rekuperaci, místo na montérky ......
- určitě jsem zastáncem co nejmenších chodeb a co nejmenší zastavěné plochy
- no a průchod na zahradu - zdá se mi trochu nešťastné přebíhat s tácem jídla, pití apod. na terasu přes 3 dveře, my to tak máme na chatě a hodně mě to otravuje a 100% kdyby to šlo, klidně bysme dali franc.dveře vedle vchodových jenom abysme nemusili všechno obíhat
- a ještě jedno doporučení - vše si pořádně promyslete, klidně 100x nakreslete, nechte 100x zkouknout kohokoliv a až potom jednejte - nechce to opravdu uspěchat, každá věc na které trváte se vždycky dá udělat a vyřešit a je lepší už to mít zahrnuté v projektu než to pak dodělávat za běhu při stavbě a určitě je dobré i to, že si si umístila už i nábytek, to také hodně pomůže - my to neudělali a pak jsem posouvala fr.dveře, aby byla kam dát sedačka :-S :-D
Přeju hodně štěstí a aby ten výsledný projekt a poté i domeček byl podle Vašich představ a splňoval vše, co od něj očekáváte ;-)
dakujem vsetkym za postrehy, tvrdo som makala a v albume je vysledok...
3D pohľad bez strechy, tá bude minimálne špicatá, len taký náznak, potom prudko zlomená, aby prekrývala celé poschodie... vyzerá to ako kukla :o)
Prízemie:
vnorena dvojgaraz s priestorom na dielňu a bicykle, pristala som na spojenie dverami s domom... zádverie s vstavanými skriňami, pod schodami moje obľúbené skrinky... kúpeľňu som oddelila od tech. miestnosti, neviem či tu nechať práčku, lebo mám priestor aj v hornej kúpeľni... kuchyňa ako na obrázku v albume: "3-dielna", prepojená s obývačkou veľkými posuvnými dverami... v obývačke spredu domu francúzske okno... kozub so zabudovaným sedením ako na obrázku v albume...
Poschodie:
na chodbe mozu byt prechodne nejaké kresielka a stolík ktore v lete budu vonku... ked bude viac malych deti naraz, mozu byt spolu vo väcsej detskej, mensia sa moze vyuzivat ako hostovska... mam rada vyssie postele s vyuzitym priestorom, ako na fialovom obrazku v albume... v spálni pred posteľou komoda alebo este lepsie - nejaké sedenie... mini kúpeľňa na moje líčenie a rýchlu sprchu... minišatník stačí, ak nie, namiesto nocnych stolikov sa zmestia velke skrine... vo vecku malé umývadlo, poriadne velke bude v kupelni, takisto pohodlna vana...
takze, co Vy na to? :o)
nova verzia je vcelku zaujimava...
predpokladam, ze tie suflicky pod schodami maju nahradit chybajucu spajzu...
len jedna pripomienka, kt. ale u vas zrejme inak riesit nejde... a to kuchyna je na juhu a kvoli tomu, ze v nej samotnej byva teplo sa zvykne umiestnit na sever alebo vychod... ale to nie je take podstatne...
k streche... nemas daky obrazok ako to vyzera? lebo dako si neviem predstavit kuklovu strechu ;-)
skus si vyguglit projekt rd: "horizont 64", ten ma taku strechu, neviem ako sa to nazyva...
dom bude stavany trochu do svahu, cize keby bola inde, nemam tam okna... na poschodi to uz nie je problem...
kuchyna :D vela ludom chyba svetlo, slnko v kuchyni... ja keby som dala na vychod kuchynu, nemam tam okna, bude to do svahu... a na severe - zase daleko... takto to chceme, tak nam vyhovuje...
Pekny navrh co je v albume, ale fakt nevidim zmysel balkona v dome. Radsej som mohla zvacsit izbu o ten balkon, nechodime na neho vobec a to byvame 15 rokov,akurat tam kadia vrabce ]-( Uplne nevyuzity priestor, vyvetrat mozes a nedas okno ale francuzske okno rovnako ako z balkonovymi dverami.
Paci sami tvoja naivita ako nenechas decka same na poschodi :-) myslis si ze budu stale s tebou? a ze bude happy popri roztahanych hrackach dolu? U nas je pravidla deti od 3 rokov hore vo svojich izbach a pubertaka anilen nenapadne zeby mal veceri travit s rodicmi a ani to od neho nevyzadujeme.
nenazyvaj ma naivnou... len preto, ze chcem deti vychovat slusne, aby sa mi v puberte nezbesneli... mne otec nedovolil si vodit nikoho domov, az staleho partnera v dospelosti, aj to museli byt dvere otvorene... nezazlievam mu to, aj ked vtedy sa mi to nepacilo, teraz som rada... ktovie ako by som dopadla... ako chudery, co otehotneju, alebo sa zabiju kvoli nehodnemu chalanovi, co ich vyuzije a odkopne... neprehanam, osobne poznam take pripady... ako chcem zit, ake mam zvyky, ako chcem vychovavat decka je len moja vec a nik to nezmeni, cize zbytocne to tu budete rozoberat...
naspät k domu, lebo o tom to tu je... moj drahy si poprosil balkon k pracovni, mozno pre fajciacich kolegov, zakaznikov, ludi ktori k nemu pojdu... chce ho, dohliadne na to aby to spravili poriadne (rodicovsky dom komplet on zrekonstruoval, prirobil podkrovie... sikovny je...), tak nech si ho ma...
liliatko pekny projekt, celkom dobre to mas usporiadane...........ja by som mozno trosku zmenila vrch domceka kde by som pracovnu vymenila s detskou izbou. To je len moj nazor myslim si ze je lepsie ak je spalna oddelena od detskej ;-)
aj ja by som bola rada, aby deti nemuseli pocuvat ako v spalni hrkoceme, na niektorom z minulych projektov som mala aspon vstavanu skrinu v detskej na spajacej stene, ale tu to nejako nevyslo... a pracovňa bude trochu chladnejsia, na severnej strane... tam by som izbu na byvanie nechcela...
a dakujem ;-)
ahoj: me by se libilo zvetsit v prizemi zadveri a vstup do garaze prave pres to zadveri ;-)
jinak prizemi se mi zda byt ok... jen bych otocila sedaci soupravu(bud vynechat to okno mezi krbem a Tv - ale asi chcete videt na vstup,... takze otocit sedacku a tv dat na stranu, kde je zadveri)
v patre mi akorat vadi, ze jsou pokojicky dosti rozdilne,.. jedno dite 16m2 a druhe 22m2 ... ja bych zarlila, kdybych mela ten mensi :-D
a pak me v patre celkem vadi ta obrovska chodba,... teda vadi je spatne slovo,... spise mi prijde zbytecna,.. no a pak to co rikaji ostatni,.. postel na stene k pokojicku :-N
mnam, hhranolka...mas chutne meno... :-) ako by si to teda poriesila s takym schodiskom? ako zmensit chodbu, aby sa dalo ist do vsetkych izieb? v spalni som nechcela postel pod oknom... vedela by si to nejako poupravovat? tiez mi velke chodby pridu zbytocne... a planujeme 3 deti, ak by to slo, cize 2 vo väcsej izbe a 1 v mensej...
jeste jen dotaz,.. planujes 2 deti hodne vekove u sebe a treti s vekovym rozdilem? nebo s nejakym pravidelnym odstupem? jsou to jen plany,.. :-D ale ve zvyzovani projektu mi to prijde dulezite ;-)
ahoj lifiatko... aj my mame garaz v dome a museli sme riesit vchod z garaze do domu cez technicku miestnost, lebo vraj priamo na chodbu sa nemozu dat dvere z garaze. To len tak na okraj...
proč si děláte projekt sami? to jen pro představu?
proč má barák takový tvar? podle mě vám vzniká naprosto zbytečné hluché místo. to bych raději zastavěla, aby mi vznikl větší prostor. ještě bych se snažila zmenšit chodbu, která je zbytečně veliká a nechtěla bych vstup do technické místnosti přes koupelnu. podle mě jsou naprosto zbytečné dvě koupelny, podle mého by ta druhá horní ve vašem pokoji ani nesplňovala účel, to bych si raději zvětšila šatnu.také bych se snažila oddělit svojí ložnici od ložnice dětí.a pokud by to bylo možné, pracovnu bych směřovala do spodního patra
dom ma rozmery kvoli pozemku, v "hluchom priestore" bude kryty bazen, vchod zo schodiska...
znami maju dolu na chodbe jedalen... my budeme mat stol v obyvke, ale pri otvoreni velkych presklenenych dveri sa bude moct spravit aj väcsia oslava, je na to priestor :) mame zvyk, ze sa oslavuje doma, nie v restike... proste je to tak a hotovo... hore na chodbe uz som pisala, moze byt v zime poukladane sedenie z vonku - nejake ratanove stolicky, nejako sa to vyuzije, nemam obavy :)
nestretla som sa s tym aby z garazu nemohli byt dvere do chodby... ale ak by to neslo, tak jednoducho nebudu...
a ano, chcela by som 2 deti s asi 2-3 rocnym odstupom a po rokoch takeho benjaminka :)
a robime si sami projekt, lebo mna to bavi, viem robit v jednom programe a ked sme aj pozerali do katalogov, vsade nam daco vadilo... tak sme skusili sami...
jukni jeste na tyto projekty,.. nerikam vzit cely projekt,.. ale vybrat z toho zajimave casti....
http://www.euroline.cz/www/projekty.p...http://www.euroline.cz/www/projekty.p...
ten se mi libi.... posunout garaz,... mit pracovnu v prizemi...nahore vedle schodu kde je ted chodba bych dala samostatny zachod ... pokoje 12 .. 13,25 .. 15,15 3 pokojicky,.. poupravit na stejne miry ... nad garazi 21,5 udelat krasnou loznici s satnou - do loznice by se chodilo druhou stranou schodu ... to znamena zmensit koupelnu 10,1(udelat z ni vlastni koupelnu ... z koupelny 3,9 + satna udelat peknou velkou koupelnu ... cele obratit zrcadlove, abys to mela jako mas ted ... tento projekt ma cca stejne rozmery, jako mas ty v navrhu a prijde mi mnohem vice vyuzity
lifiatko> tak to jste odvážní, já jako laik bych si tohle nikdy neotroufla. já neodsuzuju lidi, kteří si vybírají projekty z katalogů, jestli jim to vyhovuje, proč ne. svojí představu si ale nechám zrealizovat v projekční kanceláři. přeci jen, projekty dělá člověk z oboru, který tomu rozumí a má mnohaleté zkušenosti (navíc, jak chcete podrobně rozkreslit stavební projekt? jestli nejste ani jeden z oboru, tak silně pochybuju o tom, že to zvládnete).
dakujem velmi pekne za napady, ale...
mala som schody do U, ale tak ze vyhlad z chodbicky bol na vystupne rameno, nie na vstupne... kazdy mi to kritizoval... a ja CHCEM mat tie suflicky pod schodami... takze preto mi vychadzaju len tie schody do L a tym padom velka chodba... nechat ich do U, ale otocene spravnym smerom a posunut smerom ku vchodu neide (aby pristup k suflikom bol z druhej strany), lebo hore nebude dost priestoru na izbu...
nad garazou musi byt pracovňa, ziadna ina izba - bude to chladna izba, nikdy nebude tak zaizolovana, aby to mne zimomravej vyhovovalo - nad druhej strane chlap ma radsej zimu a bude to jeho pracovňa, jemu to tam velmi vyhovuje... a bolo by hriech nevyuzit krasnu juznu stranu vpravo na izby...
a nechcela som to tu pisat, ale ked tolko komentujete laikov - tak moj chlap ma pozemne stavitelstvo, co zahrna rodinne domy... on ma naucil, ze treba mat nejake nosne steny, chodby maju nejake minimalne rozmery, kupelne maju byt nad sebou, kvoli nejakym ruram a tak... cize som sice laik, ja to nestudujem, neviem vypocitat statiku a take veci, ale on vie... mna skor bavi pracovat s tym, ze mam pozemok, limity co sa tyka toho ze ideme do kopca, svetove strany... plus treba mysliet na vonkajsi vzhlad domu... a mam strasne naroky na zariadenie, tak sa pokusam toto vsetko skombinovat, aby nas dom bol fakt co najdokonalejsi, aby to vsetko do seba zapadlo, zapasovalo... (bavi ma to uz isto viac ako 5 rokov, nie je to chvilkove, ze jej, postavim si dom)... niektore veci co sa mi tu radia, mi on okomentoval ako laicke a nepodstatne, cize aj preto neberiem vsetko co mi radite... ale on nema cas na to, aby sa tomu venoval a mna to bavi, preto to riesim tu, s nim len takze zakladne - ako dvojgaraz a velka pracovňa :) btw som pisala, renovoval a nadstavoval uz svoj stary dom, cize vsetkemu rozumie aj po tej praktickej stranke, cize o toto sa fakt nebudete bat, ze ako sa to spravi, ci sa neodflakne, ci nebude nieco pretekat a tak...
jasne... napriklad viem preco chcem detske izby orientovane na zapad, nie na odporucany vychod - lebo tam mame kopec, stromy a susedov, cize nic z vychodu, ziadne slnko cez den, ale zapad je velmi prijemny... ja to beriem... ale keby som na zaciatku vymenovala vsetky detaily, bolo by to na 2 strany len odo mna a to by nik necital :-) a ani mi niektore veci nenapadnu, ja ich uz berem ako normalne, len ked mi tu niekto pripomenie, tak zdovodnim...
Chtěla bych jen dodat toto: sama studuju stavební inženýrství, mým snem je si navrhnout domeček, už to studuju (i se střední) 6let, ale domek si v žádném případě netroufnu sama navrhnout. Samozřejmě si někdy zkouším nakreslit, jak by to mohlo vypadat, ale v budoucnu mám v plánu svůj projekt z velké části konzultovat s architektem. I když bude domek přesně podle představ budoucích majitelů, architekt k tomu dodá svoje nepostradatelné znalosti a zkušenosti. A věřím tomu, že by se ten můj projekt hodně změnil. Samozřejmě je to na tobe, ty budeš v domku bydlet, ale sama bych si to netroufla (i když vše co zatím vím je hlavně teoretické). Znovu opakuju, že to je ale na tobě, jen jsem chtěla říct pohled z druhé strany. Architekt opravdu ví, jak to provozně naplánovat co nejlíp.
Chápu tvoje neustálé prosazování "šuflíků"(hezké slovenské slovo) pod schodama, sama si v každém domku kreslím vestavnou skříň pro každou ložnici (moje úchylka)...
aurinko> tak já tak úplně nesouhlasím, dost často to funguje tak, že architekt naplánuje vizi a na projektantovi je, aby to nekreslil :) nicméně souhlasím i já, že bychom v případě projektu některé věci rádi konzultovali s architektem
lifiatko> to nemyslím zle, jen mě udivuje, když máš patrně doma projekta, proč jste vůbec koukali na nabídku z katalogů. z toho důvod jsem si myslela, že si dva laici kreslí barák
aurinko, ja si nenavrhujem cely dom sama... ja chcem usporiadanie izieb, skusam ich zariadit ci vyhovuju... take veci ze ako tahat vodu a elektriku alebo nejake staticke ci neviem ake veci, na to si netrufam a plne sa spolieham na odbornikov... ja som laik, len si kreslim... moj muz sa do toho rozumie, moze mi pomoct, poradit, ale PRAVDAZE to potom pojde k odbornikovi, ktory to musi opravit a odobrit... nechcem prist k nemu uplne nepripravena... mam nejaky napad, ako by to malo vyzerat a myslim, ze aj on bude radsej, ked mu to nebudem len hovorit, ale mozem priamo ukazat... a na to je tu myslim tato stranka, fora, aby sme si mohli pomahat, radit s napadmi... cize nebojte sa baby, nemyslim si ze som profesional, toto su len moje napady a dakujem, ze mi s nimi pomahate...
gs208 v katalogoch som sa inspirovala, niektore veci sa mi pacili, len nam to nevyhovuje... alebo milujem jeden projekt kde je vela sikmych stien - efektne, ale fakt blbo by sa zariadovalo... takze sme prisli na to, ze nam nestaci upravit nejaky projekt, ale vymyslime si ho sami :) tam mozeme zohladnit nase poziadavky a tiez moznosti co sa tyka pozemku...
gs208-tak jsem to myslela, i když to asi nevyznělo přesně. neměla jsem na mysli technickou stránku, jen to uspořádání místností.
lifiatko-inspiraci bere každý, v dnešní době něco nového snad ani vymyslet nejde. ale neříkám, že to nikdo nedokáže! balkon mi taky přijde zbytečný, ale pokud se vm to líbí a hlavně na to máte, tak není problém ho udělat...