Spájanie hranolov na prístrešku

Ahojte. Viete niekto poradiť nejaké iné spojenie väznice a stojky (T spoj) v prístrešku/ pergole ako čapovanie? Niekto to len zosroubuje vrutmi, niekto aj capuje + vruty. Ale videl som niektore firmi že to spájali zavitovou tyčou. Ako ale upevnili zavitovou do stojky? Chcem kotva, alebo len zasroubovali do dreva? Chcem aby to bol skryty a pevný spoj. Vďaka.
Odpovedať
Ilustračná fotka
Odpovedať
Väčšina dnešných "majstrov" šróbuje. Dlhými skrutkami až do stojky. Ja som konštrukciu prístrešku čapoval - aj stojky, aj vzpery. Bez jednej skrutky. Prvé klince išli až do krokiev a do lát...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od isimuth:

Ilustračná fotka
@isimuth .. na vrch stĺpika osadiť pilierovú päťku.. treba sa s tým vyhrať a zahĺbiť a v hornom hranole zapustiť maticu... https://branyposuvne.sk/data/products...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brapene:

@isimuth .. na vrch stĺpika osadiť pilierovú päťk…
@brapene to môžem aj tú zavitovku. Cez vaznicu do stojky. Len v tej stojke ako upevniť.
Odpovedať

@brapene to môžem aj tú zavitovku. Cez vaznicu do…
@isimuth Keď pre "desinu" závitovku vyvŕtaš dieru 8-8,5 mm, tak ju tam vpohode naskrutkuješ. 5-8 cm do hĺbky stačí...
Odpovedať

@brapene to môžem aj tú zavitovku. Cez vaznicu do stojky. Len v tej stojke ako upevniť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@isimuth Keď pre "desinu" závitovku vyvŕtaš dieru…
@dedo758 len či to tam bude aj držať.
Odpovedať

@brapene to môžem aj tú zavitovku. Cez vaznicu do…
@isimuth profi riešenie s tou závitovou tyčou sa volá ideefix. Je to celkom drahé, ale ten spoj je kvalitný a vydrží.
Odpovedať

@dedo758 len či to tam bude aj držať.
@isimuth Vyskúšaj takto uchytiť do hranola tyče z oboch strán, jeden koniec uchyť o jeden strom a druhý cez ťažné auto-lano a "hupcuk" o druhý strom. A pôjdeš kúpiť nové lano...
Odpovedať

@isimuth Vyskúšaj takto uchytiť do hranola tyče z…
@dedo758 máš to odskúšané?😄
Odpovedať

@dedo758 máš to odskúšané?😄
@isimuth O čo v tom spoji ide...? Aby sa to nenadvihlo? - na to stačí váha strechy. A aby sa to neposunulo do strany, na to stačí 15 mm bukový kolík do spoja...
Odpovedať

@isimuth O čo v tom spoji ide...? Aby sa to nenad…
@dedo758 Áno, máš pravdu. Len tá zavitovka sa mi zdal lepší nápad ako bukovy kolík. A videl som to používať tak som len chcel vedieť ako to uchytavaju do stĺpa.
Odpovedať
Článok sa načítava...
... Hettich matica ešte. No ako Vás čítam.. dajte to niekomu urobiť a povedzte mu čo chcete...
Odpovedať

... Hettich matica ešte. No ako Vás čítam.. dajte…
@brapene 🙂
Odpovedať
Profilova fotka

Ahojte. Viete niekto poradiť nejaké iné spojenie …
@isimuth na to netreba vysoku skolu 😀 vrchny hranol predvrtaj a nahluš tam 3 klince 300mm... EZ
Odpovedať

@isimuth za me pokud s tim nechcete mit moc prace a neumite se drevem tak proste xyz dlouhych vrutu od fischera (volil bych talirovou hlavu pro kterou bych udelal misto sukovnikem, jde to i na hulvata to razakem prodrtit do dreva ale to je prasarna), pokud chcete si s tim trochu pohrat a verite si ze si namerite diry na koliky, tak 10-12mm dubove koliky a nasledne stahnout 1-2 vruty(nevim o jak velke tramy se jedna)... pokud si s tim chcete hodne hrat tak proste tesarsky spoj - dlab a cep a hezky po staru:-)
Odpovedať

@brapene Pilierová pätka je "pätka", a nie tesársky spoj ! Nie je určená na spájanie zvislého a vodorovného trámu. Ten hrubý metrický závit síce evokuje pocity, že to bude bombovo silné, ale celý spoj bude de facto držať len na tých štyroch tenkých skrutkách v rohoch kovovej plátky. Určite je to slabšie riešenie, než vyššie navrhované závitové tyče, dlhé tesárske skrutky, alebo hoc aj jumbo klince - "špernadle". Nič z toho podľa mňa však nemá na nejaký adekvátny tesársky spoj - napr. čap, polčap, dláb, koník a pod..... Ani tá závitová tyč! Tie klasické tesárske spoje nevymysleli iba tak pre srandu, ale vyprofilovali sa storočiami. To je v tom, že súčasní majstri sa už nechcú s nimi hrať, alebo ich už ani nevedia vyhotoviť, preto vymýšľajú rýchle riešenia. Ak urobíš predmetný spoj napr. s tou navrtanou závitovou tyčou... Teraz to napr. bude aj držať, ale je to prenos veľkej sily v jednom bode dreva. A čo ak o nejaký čas drevo zoschne a pozdlžne praskne práve na mieste tyče ? 🫠 @dedo758
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@isimuth za me pokud s tim nechcete mit moc prace…
@raziel628 Presne tak: Hezky po staru !!!! (len dnes sa už mnohým takto necche)
Odpovedať
Profilova fotka
Kupit rucku na hrable a podla priemeru dlhy tesarsky vrtak a zhora prevrtat durch do spodneho hranolu na dvoch miestach. Z rucky odrezat pozadovanu dlzku. Konce narezat vlozit klin a nabit co to pojde. Ak treba zhora zakratit a nasledne nabit dalsi klin. Drzia tak kovove veci na dreve (sekera motyka). Uz to nikto nerozoberie. Riesenie pre tych co nevedoa zacapovat a zadlabat hranol... je to cudzi cap. Dokaze to aj velke Domino od festolu len na 1x to je drahe kupovat.
Odpovedať
Profilova fotka
no, vidím, že tesárske remeslo mizne.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jan45:

no, vidím, že tesárske remeslo mizne.
@jan45 nemizne len si to kazdy chce ulahcit a za menej. Vidim to na sebe ja mam technologiu ale ten co mi predava material inemu preda uz narezany ohranovany ved biznis a on si to doma zosrobuje a krici ze stolar drahy. Iny si nataha kable a ked nevie kam z konopii tak ... atd.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

@jan45 nemizne len si to kazdy chce ulahcit a za…
@wolodymyr Ale ved ten predajca by narezal aj tebe a aj ohranil takisto a nemusel by si používať svoje stroje. V tomto vidím podmienky vyrovnane. Rozdiel je v tom, že ten akožestolár neovláda montáž vybavenia ako cornery, aventosy atd. Inak Jan45 ma v tomto pravdu, už ani vela tesárov nepoužíva tie tesárske spoje, ako kedysi, lebo predsa rýchlosť a ulahčenie si roboty.
Odpovedať
... remeslo mizne, lebo dnes sú (sme) na všetko SÁM majstri. Sú takí, že u jedného pánko robí vodu, u druhého sádrokartón so zateplením a u tretieho plechuje strechu. Nehovoriac o tom, že "díluje" fotovoltiku a nasraný je, že sa nevie dostať ku kotlom ako revizák... kde je remeslo?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od prirodokochac:

@wolodymyr Ale ved ten predajca by narezal aj teb…
@prirodokochac mas pravdu a s radostou nareze aj mne no kam to speje?? Auta sa uz neopravuju ... posledny vodar je uz na dochodku ...pekar ma vysoku skolu a murar je uz kazdy.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

@prirodokochac mas pravdu a s radostou nareze aj …
@wolodymyr Ano speje to nesprávnym smerom. Tiež mám na to názor podobný ako ty, dokonca ma aj nahovárali, aby som si dával narezávať a dospeli sme k záveru, že nám berú kšeft a ešte sa aj sťažujú, že menej objednávame. A ked som im to vyčítal, tak ostali ticho.
Odpovedať
Za dieľnou na chalupe som si chcel postaviť prístrešok. Nič veľké, 2x4,5 metra, dlhšou stranou "opretý" o dieľňu, pultová strecha. Keď som sa zmieril s tým, že murovaná stavba mi doma neprejde, začal som rozmýšľať nad drevom. Pod polovicou som ale zabetónoval platňu a zaizoloval, lebo je to málinko vo svahu, nech tam je sucho. Zohnať tesára na čapované spoje bolo prakticky nemožné a po skúsenostiach s drevenými prístreškami z dávnejších čias som si povedal, že to zvládnem aj sám. Čapované spoje mi vtedy pri starých Majstroch tesároch pripadali ako niečo dokonalé. Pre drevené stojky (10x10) som v rohoch a stredoch dlhších strán nechal z betónu trčať 10 cm závitové tyče M12. Celú konštrukciu som si zadlabal a načapoval na zemi naležato, do každej stojky zospodu navŕtal dieru pre závitovú tyč a celú konštrukciu som na ne nasunul. Jednu stranu som prichytil o stenu dielne. Až potiaľto bez jediného klinca. Potom na to prišli krokvy (8x10), laty a škridly zo starej stodoly. A rína, nech voda tečie kam má. Tu už to bolo aj s klincami. Dookola som polovicu (tú s betónovou platňou) obil tatranským profilom a zatvoril; nech tam nenafúka snehu. Neviem, či by sa dnešným majstrom s tým tak chcelo vyhrať, ako mne. A ak by aj chcelo, určite nie za vatikánsku menu... 🙂 Aj dnes, cca po piatich rokoch sa len tak rukami zavesím na hranol pod nižšou časťou strechy a pohojdám. A drží... a ani sa nehne... 😉
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch

@isimuth Pozdravujem. No ako to nakoniec dopadlo? Ako ste poriešil tie spoje?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@isimuth Pozdravujem. No ako to nakoniec dopadlo?…
@juraj_k spravil som klasický spoj čap a dlab, a ešte zafixované Pur lepidlom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?