Pleseň v novostavbe drevodomu

Ahojte. Zúfalstvo. Práve sa sťahujeme do drevodomu,keď si muž všimol niečo pod lištou medzi weckom a kúpeľňou. Dal dole a tam pleseň. Dal dole druhú, pozdĺž tej istej steny a tiež. Tiež v jednej detskej v rohu. Tá istá stena. Môže niečo prerazat? Šľak ma trafí,vysťahovať sa máme do 30.9...pripajam foto
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jaja102:

Ahojte. Zúfalstvo. Práve sa sťahujeme do drevodom…
@jaja102 Áno, je to mokré. Buď niekde niečo tečie, alebo to vzlína zo zeme. Ak ale nebývate na prízemí, tak isto ide o únik vody (z kúrenia, vodovodu, odpadu). Lišty dajte všetky preč, nech to schne. Proti plesni Savo, deti k babke a vetrať. A sušiť. Medzitým nájsť príčinu, zavolajte vodára. Môžete dať odmerať aj vlhkosť v murive. Podľa hodnôt sa dá zistiť zdroj.
Odpovedať

@jaja102 V RÁMCI REKLAMÁCIE to riešte.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@jaja102 V RÁMCI REKLAMÁCIE to riešte.
@blacksr je to novostavba,drevodom, montovaný
Odpovedať

@blacksr je to novostavba,drevodom, montovaný
@jaja102 Práve preto, že je to novostavba. Bez ohľadu na konštrukciu.
Odpovedať

@jaja102 A náklady si nezabudnite uplatniť z poistenia stavby.
Odpovedať
Netuším,z čoho to môže byť. Zúfalá situácia 😥😥😥
Odpovedať
Riesit to treba rozhodne v ramci reklamacie. Kto vam staval dom? Proste by to mali vyriesit. Vsetky listy dat dole a snazit sa vetrat nech to schne. Podla mna niekde preraza voda
Odpovedať

Netuším,z čoho to môže byť. Zúfalá situácia 😥😥😥
@jaja102 Však som Vám napísala možné príčiny. Reklamujte, nech čo najskôr zistia príčinu. Robí sa to meraním tlaku, meraním vlhkosti povrchov.
Odpovedať
Zmerat vlhkost, ak je vysoka , pozicat stavebny odvlhcovac, alebo odvlhcovat klimaticaciou pripadne rekuperaciou ak taku mate. Poter je z akeho materialu ? Vyzera to naozaj ako vzlinava vlhkost.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jackoneil:

Zmerat vlhkost, ak je vysoka , pozicat stavebny o…
@jackoneil skorej to bude tečúca voda
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jumt:

@jackoneil skorej to bude tečúca voda
@jumt preto sa pytam z coho je poter a ci su pod nou vodovodne rurky ( byvaju aj v stene ). robil sa tlakovy test vodovodnych rurok ? robil sa tlakovy test podlahoveho kurenia ak tam je ? Ak tam budu byvat a nemaju inu moznost ako medzi riesenie pouzit stavebny odvlhcovac a mezdicasom odstranit pricinu.
Odpovedať

@jumt preto sa pytam z coho je poter a ci su pod …
@jackoneil
Odpovedať
Článok sa načítava...

@jackoneil
@jackoneil @jumt Po poriadku. Firme sme to včera nahlásili,chcú to riešiť ( bauholding). Majú prísť na obhliadku. Áno,v tej stene sú aj rúrky. Prebehla na nich tlaková skúška. Či aj na podlahovom kúrení v rámci bytu neviem,ale v rámci kúpeľne nie. Máme rekuperáciou v dvoch izbách naprieč domom,nezapinali sme ju zatiaľ,mysleli sme,že leto to " uhrá". Vetrali sme,keď sme tam boli, posledné dni denne,pred tým možno 3-4x do týždňa,ale vždy niekoľko hodín. Zaujímalo by ma,ako sa odstraňuje tá vzlinava vlhkosť. Ďakujem
Odpovedať
Pozrite si toto video. https://www.youtube.com/watch?v=MVWDY... je mozne ze na zaklade fotografii a informacii je u vas podobna situacia.
Odpovedať
Lenze cez leto sa vlhkosti len tak nezbavis pretoze je teplo a vzduch vie obsiahnut ovela viac vlhkosti ako cez zimu , preto sa hovori ze dom treba nechat "vymrznut" vtedy je vzduch suchsi. https://www.qpro.cz/Vlastnosti-vlhkeh... ked si tam zadas teplotu a relativnu vlhkost a stlacis vypocitat uvidis aka je absolutna vlhkost pri 20 stupnoch a 60 % relativnej vlhkosti a aka je absolutna vlhkost pri 5tich stupnoch a 60 % - je to takmer 3 krat menej, mam problemy s plesnami v trojrocnej novostavbe takze sa tomu teraz trochu venujem
Odpovedať

Lenze cez leto sa vlhkosti len tak nezbavis preto…
@jackoneil tiež drevodom? Už teraz to vieme,že leto prd pomôže. Zapli sme rekuperaciu. Len mám obavy,či to už teraz pomôže,či nieje drevo prehnite ( polroka po odovzdaní stavby). Tiež sa obávam tej vzlinavej vlhkosti,lebo nemám predstavu,ako sa to rieši a teda ako to budeme riešiť za behu s troma deťmi
Odpovedať

Lenze cez leto sa vlhkosti len tak nezbavis preto…
@jackoneil Pleseň môže byť spôsobená len z 2 príčin: - prísun vody (zo zeme, zatekaním, únikom vody) a vyskytuje sa hocikedy v roku - kondenzácia (chladné povrchy v mieste tepelných mostov) a vyskytuje sa len v zime
Odpovedať

@jackoneil Pleseň môže byť spôsobená len z 2 príč…
@blacksr dnes som počul v správach žiaľ len koniec že plieseň napadla prevádzku na drevodomy
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@blacksr dnes som počul v správach žiaľ len konie…
@duzu Čo? Nerozumiem. Príde mi úplne nezmyselná veta - plieseň napadla prevádzku na drevodomy. :-(
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@duzu Čo? Nerozumiem. Príde mi úplne nezmyselná v…
@toky1 drevo v prevádzke napadla plieseň, celé som to nepočul , google nenašiel nič
Odpovedať
Rekuperacia ma viacero vymennikov vzduchu najlepsie vie vysusit vzduch rekuperacia s protiprudovym vymennikom ale aj to je v lete problematicke kvoli vyssej absolutnej vlhkosti. Priamo odvlhcit vzduch vie klimatizacia alebo odvlhcovace (stavebne asi najviac a daju sa pozicat), ak mate betonovy poter a hned ste nan dali podlahy, listy a dvere tak by to mohli byt aj z toho ze je vlhky poter. Dovod moze byt ale aj nejake zatekanie z rurok. Tazko na dialku povedat. Odporucam si pozriet toto video od vystudovaneho "vzduchara" s uspesnou firmou. https://www.youtube.com/watch?v=OWGDt... blacksr - Nie len ze nesuhlasim s bodom cislo 2 ale rovno pisem nemas pravdu , kondenzacia nastava pri rosnom bode to je prave vtedy ak je relativna vlhkost 100 percent ( vzduch uz nevie absorbovat viac vodnej pary a vznika kondenzat ) , Na tvorbu plesni ale netreba 100 percentnu vlhkost , moje steny ktore som maloval su toho dokazom. Ja som zacal mat plesne az po nastahovani najviac v spalni a v sprche cize bezna prevadzka domu. Mokre steny som vsak nemal, stacilo ze som tam celu noc dychal a vlhkost isla hore. Kupil som rekuperaciu s rotacnym vymennikom ktory vracia aj cast vlhkosti, v zime nebudem mat prilis suchy vzduch. Ci to tak bude , budem vediet az po zime. Kazdopadne treba odmerat vlhkost v byte, myslim ze sa odmerat aj vlhkost priamo poteru, robi sa to pred kladenim podlahy.
Odpovedať
Mam tiez drevodom a prvy rok zvlhli aj vrchne rohy stien. Jednoducho zakladova doska ma v sebe velke mnozstvo vody prvy rok. Ked date na nu hned "konstrukciu" tak ta "konstrukcia" bude este dlho vlhka a bude plesniviet. Nepomoze vam ani odvlhcovac, proste sa musi ten dom nakomplet preschnut. Ak vam to bude robit aj po 2-3 rokoch tak je tam naozaj nejaka chyba.
Odpovedať

Rekuperacia ma viacero vymennikov vzduchu najleps…
@jackoneil Mám pravdu. Viem, ako vzniká kondenzácia, článkov na túto tému som publikovala už viac. Rovnako mám za sebou desiatky vyriešených domov s plesňami. Mať v dome vodnou parou nasýtený vzduch nad 80% nie je normálna vec. Treba vetrať. Oknami, odtahovym ventilátorom, rekuperáciou. Zvlášť ak prebehli mokré procesy - vtedy treba aj aktívne odvlhcovať, pokiaľ je vonku vzduch tiež s vysokou absolútnou vlhkosťou a je teplo. V ostatných prípadoch bod 2 platí. Predpokladám totiž normálne užívanie bytu t.j. napr. po sprche vyvetranie. Mokro od podlahy ale nebýva spôsobené slabým vetraním. Je prejavom toho, čo som uviedla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

Mam tiez drevodom a prvy rok zvlhli aj vrchne roh…
@bksl To nemá nič s vlhkosťou základovej dosky. Tá ostáva vlhká po celý čas. Preto sa dáva hydroizolacia. Zabudovaná vlhkosť však je v potere - nesmie sa klásť podlahová krytina pred vysušením.
Odpovedať
@blacksr v poriadku beriem, ja som reagoval na ten tvoj text a vyrok ze LEN v dvoch pripadoch a ten druhy pripad si napisala takto: - kondenzácia (chladné povrchy v mieste tepelných mostov) a vyskytuje sa len v zime tento vyrok proste nie je pravda.
Odpovedať

@bksl To nemá nič s vlhkosťou základovej dosky. T…
@blacksr a ked nie je poter ale len polystyren a fermacell tak kde sa zobrala vlhkost ?! :) Kazda zakladova doska sa musi dokladne preschnut i ked logicky urcitu vlhkost bude mat na konkretnych miestach vzdy nakolko sa cez zaklady priamo "dotyka" vlhkej zeme.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

@blacksr a ked nie je poter ale len polystyren a …
@bksl Na doske musí byť natavená hydroizolácia. Potom môže prísť EPS S / XPS a fermacell. A drevená konštrukcia sa nesmie klásť na betón bez hydroizolacie.
Odpovedať
Tak potom ta hydroizolacia nefungovala u mna tak dobre kedze aj polystyren bol vlhky (kvapky) ked som podlahu neplanovane rozoberal. bauholding dava taku ciernu foliu s prekrytim cez seba, natavena isto ale neni :)
Odpovedať
Skúste firmu drystar pána krajčíra 0903434398
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?