Mokrý sadrokartón

Prosím súrne potrebujem radu 😔 V spálni, chodbe, detskej aj kúpeľni sa mi začali z večera do rána objavovať na rohoch stien vlhké miesta. V kúpeľni je to omnoho horšie, pripisovali sme to vlhkosti. Mám drevodom, je zateplený dnu vata, von 18cm polystyrén, kúrenie je na 21⁰C, vetrám pravidelne. Všade na strope aj vonkajších stenách je parozábrana,( robí sa to na vonkajších) a spoje sú pretreté tuším 3x ,aj finišom. Má s tým niekto skúsenosť, čo to je, z čoho sa to robí a ako sa dá tomu predísť? Veľmi pekne ďakujem :( bývame tu len mesiac a už toto, som nešťastná z toho :(
Odpovedať
Profilova fotka
chybaju informacie 1) novostavba? Ak ano, prve si kupte vlhkomer a napiste vysledky v jednotlivych miestach 2) skladba zateplenia - nechcem hodnotit od stola, ale mala byt difuzne otvorena, co nie je, ale mozno mate odvetravanu fasadu.... treba viac info (projekt, rez, vypocet) 3) vetranie - ak je to prvy rok v novostavbe, pozicajte si na 1-2 tyzdne priemyselny odvlhcovac a pustite. A naucte sa vetrat. Susenie pradla treba robit vonku, alebo si kupte susicku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

chybaju informacie 1) novostavba? Ak ano, prve s…
@mgx 1. Ano novostavba. A tam kde susim prádlo sa to prave vobec nerobi 😞
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od monika1310111:

Prosím súrne potrebujem radu 😔 V spálni, chodbe, …
@monika1310111 asi by som to reklamoval u zhotovitela. Aky je strop? je tam vata? je tam parozabrana? mozno je v nech chyba. Aka firma to robila? @mgx preco by to malo byt difuzne otvorene?
Odpovedať

Prosím súrne potrebujem radu 😔 V spálni, chodbe, …
@monika1310111 ak vidím správne, tak sa ti to robí aj v strede na konkrétnych miestach... To vyzerá na tepelné mosty, zrejme nesprávne vyhotovená izolácia stropu ale nedostatočná izolácia. Treba to okamžite reklamovať u zhotoviteľa a odporúčam si zapožičať thermovíznu kameru aby ste si potvrdili, že ide o tepelný most
Odpovedať

chybaju informacie 1) novostavba? Ak ano, prve s…
@mgx prečo by mala byť drevostavba difúzne otvorená?
Odpovedať
Pozrite aj na povalu, či nezateká. Ak aj teraz nepršalo, pršalo pred niekoľkými dňami a vlna / pod vlnou bude mokro. Do interiéru presiaklo postupne. Alebo či nedochádza ku kondenzácii. Akú parozábranu dali? Dúfam že nie tú poľskú perforovanú, štvorčekovú alà ikea taška. (lebo fólia nie je súvislá vrstva, ale prepletené pásiky). Merať relatívnu vlhkosť vzduchu a vetrať aspoň 5xdenne. Následne: odmerať dotykovým zapichovacím vlhkomerom steny a stropy + termokamera. Keby bol záujem, môžem prísť spraviť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@monika1310111 asi by som to reklamoval u zhotovi…
@igor256 je tam vata aj parozabrana
Odpovedať

@monika1310111 Vlna možno niekde chýba a parozábrana porušená alebo šmejd.
Odpovedať

@monika1310111 to ze tam je vata a parozabrana je samozrejmost, ale ze to je i dobre spravene uz samozrejmost bohuzial nebyva. Ked bude dlhsie zima, tak sa ti tak vykondenzuje omnoho viac vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 @igor256 zil som v tom, ze aj v drevostavbe plati stavebna fyzika, ale ak ma presvedcite, ze difuzna otvorenost smerom von tu byt nemusi, tak sem s tym :).
Odpovedať

@peter977 @igor256 zil som v tom, ze aj v drevost…
@mgx dom môže byť difúzne uzatvorený (parozabranou). Keď v stene nebude vlhkosť, nemusí difúzny odpor smerom von klesať.
Odpovedať

@mgx Parozábrana zabezpečuje difúznu otvorenosť vrstiev smerom von.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blacksr ano, ak tam je :). Preto som pytal skladbu/projekt/fotky/informacie. poviem to takto. Ak je za sadrokartonom vata (a parozabrana za SDK je ziadna alebo zla) a vonku na fasade je EPS, tak to vidim s dif.otvorenostou dost biedne.
Odpovedať

@blacksr ano, ak tam je :). Preto som pytal sklad…
@mgx Áno, to je pravda.
Odpovedať

@mgx ja sa pýtam prečo musí byť difúzne otvorený, neprišiel som sa sem hádať
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 dajte si hladat temu difuzne otvorena stavba, najdete tu aspon 10 tem. pripadne https://www.asb.sk/architektura/drevo...
Odpovedať

@peter977 dajte si hladat temu difuzne otvorena s…
@mgx dobre, chcel som vedieť tvoj názor ale v poriadku. Asi náročnú otázku som položil
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 tu nie sme v materskej skole, ak nevies pochopit link hore, nema zmysel vysvetlovat dalej. cely moj postreh bol o tom, ze priepustnost smerom von nema klesat. co v tomto pripade neplati lebo EPS < vata. Howg.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter977:

@mgx dobre, chcel som vedieť tvoj názor ale v por…
@peter977 mozno chces vyvolat polemiku, ze stavba nemusi byt difuzne otvorena, ale to si dost naivny a podcenujes realizaciu. Nespoliehal by som sa nato, ze interierova obalka bude "kvalitny igelitovy monolit" staci na youtube pozriet par dielov Drevostavby s Pavlem Simkem, a prejde ta chut stavat dom z drevotriesky. predpokladam, ze EPS na vonkajsej strane je uz len ceresnicka a mozno ani nieje v projekte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?