Hrúbka obvodových stien drevodomu

Dobry deň, uvažujeme nad kúpou staršieho drevodomu, kolaudovaný v roku 2001, konštrukcia obvodových stien je sadrokartón 12,5 mm; DTD doska 13 mm; minerálna vata 120 mm; DTD doska 13 mm; polystyrén 50 mm: omietka. Chcem sa opýtať či je hrúbka obvodových stien postačujúca. Dom sa nachádza na Záhorí. Vopred ďakujem za radu.
Odpovedať
V projekte mám tepelný odpor obvodovej steny 9,23. Ten (tvoj) dom má tep. odpor obv. steny niečo okolo 5. Je to podstatne viac, než bolo v tej dobe vyžadované (hodnota 3). Takže žiadna tragédia to není, taký Porfix 375 blok má tepelný odpor cca 4. Navyše, pri kúpe môžeš kalkulovať s dodatočným zateplením. EPS je ešte stále za pomerne nízke ceny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

V projekte mám tepelný odpor obvodovej steny 9,23…
@frantisekca môžem sa ešte opýtať na váš názor na životnosť drevostavieb, čítal som na internete rôzne názory. Vopred ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomik1408:

@frantisekca môžem sa ešte opýtať na váš názor na…
@tomik1408 Ale to je ako s autami. Niektoré nachvátajú státisíce kilometrov bez problémov, iné sa už po niekoľko desiatkach tisíc začínajú sypať. Ale keďže sa jedná o drevodom, možno by stálo za pokus osloviť: https://nezavisly-stavebni-dozor.cz/ Možno by mohla z toho vzísť akceptovateľná dohoda, pre vás zaujímavá cena za službu, pre neho zaujímavý objekt na posúdenie.
Odpovedať
Profilova fotka

Dobry deň, uvažujeme nad kúpou staršieho drevodom…
@tomik1408 skor by som zvazil celkovu skladbu steny.., drevostavba musi byt difuzne otvorena.. a tel polystyren na konci s tou omietkou tomu velmi nenasvedcuje... od toho sa odvija vlhkost v stenach a aj zivotnost drevostaby. ak je drevostavba dobre postavena, tak vydrzi storocia.........
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mimms:

@tomik1408 skor by som zvazil celkovu skladbu st…
@mimms takže by sme sa mali radšej pozrieť po inej nehnuteľnosti? Vopred ďakujem za radu.
Odpovedať

@mimms takže by sme sa mali radšej pozrieť po ine…
@tomik1408 mate uzavretu skladbu drevodomu a vobec to podla mna nevadi ked je kvalitne urobena. Pri kazdej skladbe plati skorej spravne prehotovenie ako pravidlo otvorena je lepsia lebo aj ta moze robit velke komplikacie. A napriklad robil som na podobnej stavbe majitel mam podobnu skladbu ale tu sa robilo komplet nove oplastenie aj z vnutornej strany ostal iba skelet a bol po 40 rokoch stale v poriadku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miro107:

@tomik1408 mate uzavretu skladbu drevodomu a vobe…
@miro107 môžem ešte jednu otázočku, všimol som si na fasáde celkom dlhú vodorovnú prasklinu. Realitak povedal, že je to len pracujúca omietka, môže ísť aj o niečo závažnejšie ?
Odpovedať
,
Odpovedať
Nebál by som sa toho, stojí kopec drevostavieb ktoré prežili svojho majiteľa. Treba to však pozrieť s niekym kvalifikovaných, čo sa problematike rozumie. Ak máš záujem a si zo západného Slovenska (respektíve dom ktorý máš záujem kúpiť), môžem ti poslať číslo na kvalitný dozor ktorý sa špecializuje len na drevostavby.
Odpovedať
Drevodom, hoci som ho sám nechcel netreba zavrhovat. Ak je dobré urobený, prežije vás. Ako sa píše vyššie, treba to dať pozrieť odborníkovi, ktorému dôverujete. Pri drevostavbach bol problém napr. prasknuté kolienka v podlahe, kde dlhodobo tiekla voda a narušila statiku. Ale to je len jedna z mnohých.....
Odpovedať
Tá prasklina je naisto spoj OSB.
Odpovedať

@miro107 môžem ešte jednu otázočku, všimol som si…
@tomik1408 aj podla mna je to spoj osb dosiek alebo sa mozno nejaky spaj medzi vrchnym a spodnym pochodim? Neviem v akej vyske to je
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je to presne ako píšete na mieste kde končí prízemie a začína prvé poschodie.
Odpovedať
Je to presne ako píšete na mieste kde končí prízemie a začína prvé poschodie.
Odpovedať

Je to presne ako píšete na mieste kde končí príze…
@tomik1408 tak to sa nemusis bat ta prasklina je tam mozno uz roky. A kedze ta drevo stavba stoji uz roky mas istotu ze bola v poriadku a pri kus inych klimatickych podmiekach ako teraz myslim tym hlavne snehovu nadielku ktore maju staticku podobu.
Odpovedať

Je to presne ako píšete na mieste kde končí príze…
@tomik1408 Nerozumiem. Chceš dať tisíce €, možno aj zadlžiť sa na xy rokov a je to ľúto obetovať nejakú 100vku za posúdenie stavby znalej osoby? Môže to byť aj dobrá kúpa, ale aj pasť. Je jedno, či je to drevodom, tehla, porobetón. A zrovna tak, je jedno, či je to difúzne uzavretá, alebo otvorená stavba... Viac než 90% všetkých stavieb je difúzne uzavretých, bez ohľadu na konštrukčný materiál.
Odpovedať
Profilova fotka

@mimms takže by sme sa mali radšej pozrieť po ine…
@tomik1408 no rozumne by sa bolo pozrieť endoskopom priamo do steny.., je x moznosti kde si najdes miesto na vstup kamery. a ta vela napovie... najlepsie je ale si zavolat k tomu odbornika na drevostavby.. nesklanaj hned hlavu.... nedaj na rady.., ze drevostavba nemusi byt difuzne otvorena..., je to blud. toto pisu ludia co nemaju paru o stavbach.... daj si prsiplast a zabehni 200 metrov. hned pochopis co je paropriepustnosť...
Odpovedať
Profilova fotka

@tomik1408 realitaci su najmudrejsi odbornici na stavby... na vsetko maju patricnu odpoved... vraj pracujuca omietka....... ale hlavne nech sa preda nehnutelnost..
Odpovedať
Profilova fotka

@tomik1408 je otazne ci dom ma drevenu ramovu konstrukciu.., ak ano, drevo bude stale pracovat, ked sa meni v jeho okoli vlhkost.. na to ze vychadzam z toho ze pod omietkou je ESP, tak tasm bude aj lepidlo a sietka.., a takto by to urcite v tejto velkosti nemalo praskat.... ale uz ako som spomenul, investovat do odbernika, nech skontoluje steny, ich vnutornu vlhkost a sa vyjadri... prajem vsetko dobre....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?