Ahojte skúsení,
Myslíte si že je v dnešnej dobe možné postaviť montovaný domček (drev/keramzit) do 100 000 tak pre 4člennú rodinu s osobitnou izbou pre starú mamu, alebo je to nereálne?
@zuzana_balanac ak bude vsetko ( okna, podlahy, obklad, kuchyna, spotrebice, sanita,...)z tej najnizsej cenovej hladiny... tak je to podla mojho nazoru realne
ale ziadne technologie naviac tam do domu nedostanete... ziadna rekuperacia, tepelne cerpadlo, inteligentna elektroinstalacia
a to osobne si myslim ze uz na nabytok z tej 100-tky peniaze nezvysia
@mellie111 no, práveže si myslím že bez tých technológií, sa to ani skolaudovať nebude dať.... Nakoľko treba od 2021 len A0...
Ja si myslím, že nereálne pri tejto sume, takéto požiadavky
@zuzana_balanac
Staci si otvorit web stranky s projektami domcekov. Byvaju tam aj ceny. Do 100 000€ sa tam toho najde dost. Otazkou su zaklady, vyriesit pripojky (el. voda, kanalizacia) a plus dalsie veci, ako terenne upravy, dvor, oplotenie atd. To su individualne zalezitosti, kde mozu byt velke rozdiely v €.
Pred rokmi tu bola diskusia či je možné postaviť dom do 33 000€. Potom do 60 000€ a teraz do 100 000€....
V pasívnej energetickej triede pre 4-člennú rodinu jedine svojpomocne a to budeš musieť veľmi šetriť na kvalite.
Pozemok este nemame, ale máme financie máme na jeho kúpu, rovinaty a pripojky sú na hranici pozemku. Chceli by sme urcite montovany dom, 4 izbový, ale pripadne aj trojizbový, z katalogov a ponuk sa mi zdalo že výmera je tak max do 80m2 a to neviem či nie je aj malinko😄 nechcem vyznieť že chcem vilu zadarmo, alebo haciendu za 5 korún, len som dúfala že je tu tiež niekto kto má podobné platové podmienky a nechcú riskovať vysoké splátky hypotéky. Keby situácia nebola kritická (zajtra je drahšie ako dnes) tak s hypotékou určite čakáme, ale rátame aj s mesiacmi kedy k hypoteke musíme platit aj najom a to uz su nadherne pálky. Ďakujem naozaj každému kto sa už vyjadril a pripadne kto sa ešte vyjadrí. Vieme že naše nároky sú limitované a sme dosť skromní, ale aj opatrní. Naše volnocasove aktivity vyžadujú exterier a dielnu tak preto by sme chceli zvolit dom. Dalsi prijem nehrozi, jeden nema viac casu a druhy je limitovany statnozamestnaneckym miestom. Tam ale zmenu do buducna planujeme, len ešte nie aby sme splnali podmienky hypoteky
Izby mensie neni na skodu, prave v dnesnej (a buducej) dobe to bude iba plusom, co sa tyka aspon vykurovania. Kurenie drevom (s AN) v dome o rozlohe cca 100m² bude stat pri nizkonakladovom rozpocte do 7000€,s tym, ze sa vyriesi aj ohrev TUV. Ale potom bude lacna vykurovacia sezona. Rekuperacia okolo tych 4000€. Cena za pripojky elektriny, vody, riesenie kanalizacie naozaj neviem. Uprava terenu, ak sa clovek uspokoji aj so sutolinovym dvorom (nevhodne pre damske lodicky) je taktiez relativne lacne, moznost dorabat neskor.
Zvysok domu na byvanie je obsiahnuty v cennikoch, ked sa nebude vymyslat nejaky vacsi komfort. Nabytok, podlahy, sanita, kuchyna, tam sa da zmestit do 10 000€.
Nieco ratat na projekty, povolenia.
Obavam sa, ze do 100 000€ to naozaj nebude. Na druhej strane, to nemusi byt omnoho viac, nez je spominany limit. Zobrat kalkulacku a ratat, prepocitavat.
@lrdk
Bude, ale da sa okolo tej sumy pohybovat.
Kuchyne nebyvaju velke, takze cena dole. Za 5-6m kuchynu poskladanu z marketu, je cena naozaj nizka, navyse, hornych skriniek byva malo.
V izbach, vybavenie postel, skrina, daky stolik stoji tiez nie vela.
90m² podlahy je do 2000€. Dvere z oblozkou
Do 200€/ks.
Ked sa setri, tak kompromisy su na mieste.
Kuchyna 1bm asi 180€,takze 6m aj s digestorom za 1300?
Varna doska 250, chladnicka 500, stol, stolicky 500.
Vybavenie izby (skrina, postel, stolik, stolicka) 400.
Obyvacka nejaka sedacka, skrinka 600.
Podlahy do 2000.
Dvere 1500.
Sanita (umyvadlo, vana, obklady) do 2000.
Este to neni 10 000€, takze nieco na chodbu, nejake zaclony?
Da sa byvat, zit.
Minule tu bola téma, že dom do 60 000 eur a tam tvrdil pán, že s veľkým prehľadom, takže 100 000 podľa jeho slov bude stačiť aj na parádny bazénik a voľake to menšie nové autičko 😄 100 000 eur to musíte urobiť palác, ale potrebujete si zavolať henteho nech vám poradí (on napriklad dal na dom len jednu žalúziu vonkajšiu a úplne stačí, tak keď pôjdete podľa tohto postupu tak to date aj za 35 000 eur...) 😄
@zuzana_balanac My sme začali presne pred rokom a do 100ky to zďaleka nebolo, ale sme vo svahu a to zhltlo 10ku. Dom 86m2 4izbak detské a spálňa 11,5m2, obývko kuchyňa 6,7x4 a zvyšok kúpeľňa, vstup a minitech.
ono zas ...vsetci tu kalkulujete, ze vsetko musit na nastahovanie byt ...
zit sa da aj bez obloziek a vnutornych dveri ...par kuchynskych skriniek prip iba ...ved nemusi byt hned kuchyna za 100tisic eur ...
to ja neviem preco je teraz kupovat niekolko tisicove nemecke kuchyne ...akurat sa tym pochvalit ...
riesit sa to da aj inak ked sa to cloveku chce premysliet
kazdopadne, do 100tisic to date ...
svojpomoc ...ale ci to tak zvladnete ...
vasim zasadnym problemom bude strecha ... ta vam zrejme ukroji najviac ...
@shadowmilan suhlasim v plnej miere. Do bytu som sa s manželkou sťahoval a mali sme tam len 2 valendy. Z ďalšej vyplaty sme kupili stôl a stoličky, z ďalšej skriňu do spalne... ono aj pomalší postup ma svoje čaro 🙂
@stefanby ked su steny, strecha, natahana elektrika, da sa byvat aj v holodome a postupne dorabat, poznam tak ...
prip jednu izbu a aby bolo kde zlozit a zvysok ako financie a cas pustia
otazka je, kolko tam clovek travi casu ...
samozrejme, na uznanie respektu pred fb socialnou skupinou to asi nebude ...ale kazdeho trapia ine priority 🙂
@uhlikova_stopa to je asi ako ked sa spytas ako mam postavit budu pre psa ...
no asi ze si to treba zistit, ze ...
samozrejme, to nebudu prefabrikaty ale letma montaz ...
ale ak sa niekto zacne pytat, ako ... tak je strateny a odkazany na firmu ...
vsetko sa da najst v dnesnej dobe ...
@zuzana_balanac
No, do 100 000 to dáte, ale v mega malom domčeku - tak 70-80m2 a to sa obávam, že nebude dostačujúce pre 4 člennu rodinu+ babka.
Ďalší dôležitý fakt - montovaný dom nepostavíte svojpomocne. Ale práve možno ten murovaný áno.... Montovaný vám musí robiť firma. Murovaný viete eventuálne aj svojpomocne (a teda väčší a lacnejšie) ... Druhá vec je ale rýchlosť výstavby. Tam vám viac hrá do karát práve montovaný dom ... Pretože do pol roka viete reálne bývať do všektým. V tejto neistej dobe keď každým týždňom pomaly všetko ide hore je táto rýchlosť výstavby výhodou.
A teraz moja skúsenosť - momentlane staviame - murovaný dom (svojpomoc+živnostníci) úžitková plocha 120m2. Zatiaľ hrubá stavba nás vyšla cca 420€ na M2. Ceny sa hýbu hore dole (skôr len hore 😄) každým týždňom. Ale nám veľa pomáha rodina, známi a pod. ... Mnohé materiály sme vedeli poháňať za lepšie ceny a svojpomoc tiež veľa ušetrí.
No ak vy nemáte známych, ktorí by vám s tým vedeli pomôcť a prípadne kde-tu dať nejakú zľavu, tak sa obávam, že to za tú sumu nemáte šancu dať svojpomocne. To radšej firmu a rýchlu výstavbu.
Viem, že v tomto sú dosť osvedčena firma Mirano. Možno im skúste poslať dopyt na váš rozpočet, že čo ponúknu, aký dom by vám za tú sumu vyšiel a čo všetko spadá do tej sumy + opýtať sa na rýchlosť výstavby a uvidíte.
@valilajk a čo dnes svojpomocne postavíš na murovanej stavbe?
To budú miešačku po miešačke zalievať 5 dní základy? Alebo budú vo vedrách vynášať betón aby zaliali veniec? Či si svojpomocne postavia krov na stechu? To za ten čas čo postavia hrubú stavbu svojpomocne prejde ďalší rok.
A ešte k tomu Miránu : ceny majú na webe nízke ale to preto, že už sú to 3 roky neaktuálne sumy. Keď začneš s nim stavať, tak sa "aktivuje" inflačná doložka v Zmluve o Dielo a ideš podľa reálnych trhových cien, alebo sa s ními dohodneš na stavbe bez DPH ale tým pádom aj bez záruky...
@peter977 musím vám oponovať, práve staviame s Mirano a veru žiadna inflačna doložka v zmluve nie je. Cena v zmluve súhlasí s cenou v poslednej cenovej ponuke a veru nič sme naviac nedoplacali. Neviem odkiaľ máte túto milnú informáciu, ale ja som si u nich prvú cenovú ponuku dávala robiť už v máji 2021 takže mám prehľad a ceny na ich stránkach navyšovali, váš výrok že majú 3 roky neaktuálne sumy je klamlivý.
A teraz info pre zakladateľku @zuzana_balanac z mojich vlastných súčasných skúseností. Pokiaľ už máte vlastný pozemok a vyberiete si naozaj malý domček cca 80m2 a máte už prípojky a budete šetriť na nábytku, dlažbe, sanite, dverách atď tak je určite šanca že vám firma postaví montovaný dom do 100 000. Teraz. Neviem čo bude za pol roka samozrejme a vybavovanie projektu, povolenia, voľný termín firmy atď vám minimálne ten pol rok určite zaberie...
Ak sa môžem pridať do diskusie, tak pozor, jedna vec je postaviť dom, druhá vec je vybaviť interiér ako tak aby sa tam dalo bývať, a druhá vec je exteriér. Každá jedna časť zhltne pomerne dosť financií, ale nemusí byť všetko hneď. Predpokladám že chcete to mať čo najskôr, takže stavať to svojpomocne je hlúposť. Firme by som dal postaviť holodom aj s technológiou vykurovania. Toto vám budú vedieť nacenit. Potom to už záleží len na vašej šikovnosti čo si viete spraviť sami a na čo potrebujete majstra. Plavacky, umývadlá, wc to by ste mohli zvládnuť. Na kúpeľnú bude treba asi obkladača. Tu je už cena silné individuálna podľa toho aké materiály zvolíte. Ale určite by som rátal takých 15000 eur.
Predpokladám že nábytok nejaký máte na byte s ktorým by ste vedeli fungovať, takže vybavenie interiéru by nemusela byť žiadna katastrofa.
Exteriér bude určite časom, ale nejak sa do domu musíte dostať, takže tam bude treba asi nejaké jedno dve autá makadamu aby ste nechodili po blate. Mi sme prví rok a pol chodili do domu cez drevené schody z z paliet.
Cena domu bude dosť záležat od veľkosti. Ak sa uskromnite a budete mať malé izby, tak určite si dajte rekuperaciu, pretože v spálni s rozlohou 11-12 plus skriňa tak sa vám bude ťažko spat cez zimu pri zavretom okne. Podľa normy by izba pre dve osoby mala mať min. 14m2, ale nie som si istý pri akej výške stropu. Štandardne je výška stropu okolo 2,6m.
Treba osloviť nejaké firmy čo robia tie montované domy a s nimi sa o Tom pobaviť. A keď si vyberiete, tak hlavne si poriadne prečítať zmluvu, čo je a čo nie je v cene, a aby tam nebol nejaký zadrhel, aby sa nemohli nejako vykrilutit a tak.
My staviame s Mirano , zatiaľ hrubá stavba hotová (poschodový dom 138m² ÚP, cena hrubej stavby 397€/m² ÚP) za 14 dní to mali zbúchané...
Takže či je svojpomocná stavba lacnejšia si už zvážte sami
@jozik123
“Na kúpeľnú bude treba asi obkladača. Tu je už cena silné individuálna podľa toho aké materiály zvolíte. Ale určite by som rátal takých 15000 eur.“
Kupelna o rozlohe cca 6-7 m² a 15 000€???
To su tie s pozlatenym obkladom?
Nic proti, ale kupelna sa da riesit aj inak, nez obkladmi, keramikou. Ak niekto ide tvrdo po cene je moznost panelov, ci vodeodolnych farieb.
Niekto rata 15 000€, iny moze mat za 1500€ a funkcne rovnako (ba aj esteticky fajn).