Stavba domu a kurenie

Ahojte. Prosím o radu. Chceme stavať dom z ytongu 450mm lamda vnútorná plocha cca 150m2. Potrebujeme radu ohľadom kúrenie. Nevieme sa rozhodnúť na druhu kurenia. Plyn elektrina a podobné. Máme v tom hokej. Preto prosím o radu hlavne tých čo už týmto prešli a zrealizovali druh kúrenia. Vopred Ďakujeme.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel18 v prvom rade potrebujes mat vypocitanu rocnu mernu potrebu tepla v kWh/m2/rok. Potom sa da radit.
Odpovedať
Aha. No tak to som nevedela. A to prepočíta projektant? Pretože projektant od nás potrebuje vedieť druh vykurovania . A vôbec nevieme ohľadom vykurovania žiadne veci. Asi iba že podlahové. A to je všetko.
Odpovedať
@gabriel18 Ano, je to sucast projektu. Vola sa to tepelnotechnicke posudenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel18 ano, to ma vypocitat projektant na zaklade parametrov domu. Na zaklade toho sa da posudit vyhodnost rieseni kurenia. A potom na zaklade tych parametrov, spocita projektant vykurovania vsetko co treba. Kurenie sa navrhuje podla domu, nie dom podla kurenia.
Odpovedať
Ahoj, Aj ked teplotechnické posúdenie iste je dôležité, ale druh kúrenia si kľudne vyber aký chceš Ty a nie aký Ti kto odporúči.:) Ak by mi niekto do domu navrhol plynové kúrenie a v mieste stavby by nebola prípojka a plynovod, tak by som ho vysmial :D. Ak si zamestnaný a chodíš domov neskoro a cez víkendy chceš byť s rodinou tak si nedávaj kúrenie drevom aj ked je to najlacnejší spôsob vykurovania lebo ho nepojdeš chystať do lesta rúbať prikladať - nemáš čas... a pod... Nie som odborník iba laik no vidím to takto: Podľa toho z čoho ideš stavať, aké dávaš okná, ako zateplíš podlahy a strop a ako máš orientovanú stavbu na pozemku z ohľadom na svetové strany + geografického miesta stavby (Poprad či BA) Ti chlapík projektant vypočíta spotrebu tepla na rok na m2. Či to vypočíta správne je už iná vec :D. Z toho budeš vedieť aký silný kotol či žiarič alebo krb alebo čo chceč budeš potrebovať. Potom si zvolíš priority a kukneš do peňaženky a podumáš koľko chceš za to zaplatiť a vyberieš si čím chceš kúriť a ako... Ak nechceš manuálne makať tak vylúč drevo, ak neveríš rusom vylúč plyn.. Možností je veľa aj čím kúriť aj z akých materiálov to celé bude, aké ovládanie a regulácie tam chceš mať ( či si cestou domov aplikáciou v mobile prikúriš alebo sa teplota bude sama regulovať podľa vonkajšej alebo budeš mať nastavený režim na týždeň a víkend) a rôzne iné záludnosti..:D Moderné sú teraz rôzne kombinácie..
Odpovedať
@gabriel18 Ak máš možnosť, dotiahni si plyn. Stačia radiátory a plynový kondenzačný kotol na 12 kW s malým spodným výkonom. Väčšiu tepelnú stratu ako 12 kW isto nebudeš mať, skôr typujem pár kW. Ak máte mäkkú vodu, tak kotol môže mať v sebe nádrž na teplú úžitkovú vodu, stačí 50 až 80 litrov. Pri tvrdej vode vraj treba externú nádrž. Kvôli slabšiemu usadzovaniu a jednoduchšiemu čisteniu. Plynom sa dá vyrobiť o polovice lacnejšie teplo ako z elektriny. To je lacnejšie vykurovanie domu, aj lacnejšia teplá voda. Náklady na prípojku, kotol a radiátory sa ti vrátia o pár rokov, v porovnaní s elektrickým vykurovaním.
Odpovedať
Ďakujem všetkým :-) :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?