Problematika/ optimizer / menič / fotovoltaika

Ahojte, makali sme na jednej streche kde šlo 64 panelov, ( 455wat) kde nám kázali dat 64 opitimizerov. Všetko je na južnej strane. Káble 0,6mm. 8 stringov. 2x nás zavolali na reklamáciu že niečo nie je v poriadku. A teraz . Panely sú v poriadku, sú nepuknute, nepoškodené, dobre zapojené aj s opitmizermi. Taktiež všetko je dobre uzemnené. Keď sme odpojili stringy z meniča a každý jeden sme premerali, ukazovali normálne hodnoty. Povedali sme že problém je v meniči nakoľko všetko ide funguje z našej strany. Dnes sme tu boli znovu nech to znovu sko trolujeme pan nám ukázal apku že počas uuuplne krásneho dňa bez oblakov mali maximálne hodnoty 24 kW a inak 16 - 19 kW ale inak je to pod 10 takmer každý deň. Ukázal nám graf že jednoducho to skáče úplne hore a dole a to aj počas obeda. Menič je Huawei rovnako ako aj optimizeri. A teda moja otázka je ci je menič naozaj zlý alebo jednoducho nezvláda spracovať toľko optimizerov alebo treba vyhodiť niekolko optimizerov aby nesťahovali z výkonu. Optimizeri sa dávali koli kostolu ktorý je oproti streche, na objednávke sme mali počet panelov = rovnaký počet opitmizerov.
Odpovedať
Čiže ste zobrali prachy za kšeft, teraz neviete čo s tým ďalej a čakáte, že vam nejaky dobrak na internete zadarmo poradi? Dobre tomu rozumiem?
Odpovedať
@kejsix ahoj. Sme pár zo Slovenska ktorý po korone a všeobecne na tom nebol dobre. Museli sme deti a všetko nechať doma a makať v rakúsku, aby sme sa vytiahli z biedy...ja ako žena robím s mojim mužom Fotovoltaiku aby sme zarobili a poplatili co mali. Čiže nás zaučili a makáme po pol roku prišla táto reklamácia a keďže sme není vyučený ani nič, prosíme o radu. Bodaj by, sme boli tam kde hovoríš... pekný večer prajeme
Odpovedať
@majkapv Máte zmluvu o dielo, objednávku. Garanciu, záruku máte dojednanú. Držať sa toho. Do zvyšku a nestarať.
Odpovedať
@majkapv tak jedna vec je ze pri zauceni z vas spravili len monterov, teraz pride druha faza, ze zacnete zbierat skusenosti co vas bude stat cas a peniaze ako sa budete poucovat z vlastnych chyb navrhu a realizacie, takto sa rodia profesionali. A preto je rozdiel medzi vami a "drahou" etablovanou firmou, ktoru som si vybral ja a zaplatil sice nie s usmevom, ale s vedomim ze to bude ok a narozdiel od garaznika mi firma pozicala aj bateriu, dokial ju nedoriesim vo vlastnej rezii.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkapv je to plechova strecha? nemoze tam byt problem s indukciou? a slabym uzemnenim? tolko panelov uzemnit pokial niesu vytazene tiez nieje len tak. niesom elektrikar, len viem ked som si montoval slabych 14 panelov ze som mal len 2 nezapojene a uz konstrukcia "kopala"
Odpovedať
Profilova fotka
@majkapv ak maju stringy napatie, tak toto nie je na reklamaciu. To ze vykon FV pola pocas dna kolise je uplne bezna vec (ocakavania ze rano to nabehne na nominalny vykon a drzi ho do vecera je blbost). Ale to je problem toho, ze montujete nieco comu nerozumiete. Akoby ste boli automechanik a robili servis aut, ale nerozumeli zakladom. Bud sa doskolit, alebo nechat tieto veci niekomu, kto vie zakaznikovi vysvetlit co a ako.
Odpovedať
@mgx dalsia vec je ze 64panelov je uz dost nato, aby clovek bez vypoctov nahadzal na strechu a pripojil. tam asi bude problem aj s max napatim na stringu.
Odpovedať
@majkapv Vselikto na tom nie je dobre, no neodvazi sa montovat nieco, comu nerozumie a nevie diagnostikovať a servisovať... nic v zlom.
Odpovedať
@majkapv Pokiaľ ste všetko namontovali podla projektu,argumentujte tým.Najpravdepodobnejšie je ,že bude nejak nedobre nakonfigurovaný ten menič.Z namemu montovala fve certifikovaná firma a menič GOODWE 10kW nedaval z 5kW panelov viac ako 1100W.Nakoniec som tam nasiel v menu položku POWER LIMIT-ON.Dal som off,a hneď bolo 4,2kW.ToĽko k certifik. firmám. A pokil na tú strechu nepadajú tiene,ktoré by zatienovali len jednotlivé panely postupne,sú tam tie optimizéry na nič.Tie totiž slúžia iba na to,aby momentálne zatienené panely neobmedzovali výkon ostatných, s ktorými sú v jednom stringu.
Odpovedať
Osobne tomu síce veľmi nerozumiem, ale podľa mňa by bolo dobré si najprv prejsť nejaké školenia (samozrejme nie také štýlom toto zapoj takto a toto takto a bude to dobré, predsa len ide o elektriku a nie je to sranda), získať certifikáty atď., atď. atď. a až potom niekomu niečo robiť. Určite by som po zistení, že sa na zákazke odo mňa niekto učí ako na to, takýchto ľudí hnal odo mňa kade ľahšie samozrejme aj s vrátením peňazí. Týmto na nikoho nechcem útočiť, ale montovať niekomu niečo ako FVE a pritom nevedieť o tom všetko potrebné je naozaj celé veľmi zle. A to, že máte nejaké osobné problémy mi môže byť, ako zákazníkovi (samozrejme ako človeku mi to jedno nie je, ale doplácať na to kvôli tomu nemienim), úplne jedno. Ak niečo chcem od niekoho mať spravené a zaplatím za to, chcem to mať 100%-ne (samozrejme nejaké odchýlky by sa tolerovať dali, ale určite nie čo sa funkčnosti a spoľahlivosti týka) funkčné a spoľahlivé.
Odpovedať
@majkapv nemyslíš vážne. ďalšia rýchlokvasená "firma", ktorá si myslí, že zbohatne na terajšom boome fotovoltaiky, dokonca v zahraničí. robia ale niečo, na čo vôbec nemajú oprávnenie a je to veľmi špecifické, zvlášť takéto veľké zákazky. ale k veci. toto riešte s tým, kto zastrešuje pre vašu firmu odbornosť. niekoho takého musíte mať, ak to nerobíte úplne načierno. aj keď možno sa dá vystupovať či fakturovať v mene nejakej firmy, ktorá o tom ani nevie. ale potom by jednoducho stačilo prestať dvíhať telefóny a v danej lokalite sa neukazovať. ak chceš rady od odborníkov, skús na FB fóre o fotovoltike. len si dobre rozmysli, čo tam napíšeš. odporúčam nepísať "detaily" o vašej neodbornosti a spôsoboch práce.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?