Kúpiť chatu alebo radšej nie

Ahojte, potrebujem radu a vaše skúsenosti. Veľmi s mužom túžime po chate, záhrade nič veľké len na rekreáciu do 80km bývame v byte. Obaja sme celkom aktívny muž je zručný takže nie je problém si niečo porobiť a na starobu užívať. Museli by sme si ale navýšiť hypo a splátka by bola o 300 eur viac uplatili by sme len ja mám obavu či je to dobré rozhodnutie je to náš sen ale obaja pracujeme ja aj víkendy niektoré a neviem či ju budeme aktívne využívať myslím že vždy keď bude čas ano, či deti bude baviť chodiť stále na to isté miesto. Áno je možnosť aj prenájmu ale tá stojí ako mesačná splátka a investujeme do svojho. Rada by som vás poprosila o vaše názory skúsenosti či nelutujete že ste kúpili alebo či by ste kúpili. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od veronika125:

Ahojte, potrebujem radu a vaše skúsenosti. Veľmi …
@veronika125 Odpoviem trochu netradicne pre vacsinu ludi zmyslajucich hlavou-rozumom. Napisala si - "ja mám obavu či je to dobré rozhodnutie ". Ver svojej intuicii - ked z toho mas obavu, alebo nedobry pocit, nechajte to tak, mozno este neprisiel ten spravny cas. Ak ale jednoznacne citis, ze je to ono a tvoj muz tiez, chodte do toho. Najlepsie je sa skludnit, na nic nemysliet, lahnut si, zavriet oci, uvolnit sa a zadat si sama sebe otazku, ci to mate alebo nemate urobit a cakaj, co ti pride.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od durino:

@veronika125 Odpoviem trochu netradicne pre vacsi…
@durino tak ja som celkovo taký typ ktorý veľa nad všetkým premýšľa všetky možnosti preberá 🙄 a asi ide presne iba o to veľa nepremýšľať a proste spraviť ako to cítime. Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
a preco mas z toho zly pocit? mozno sa len zbytocne obavas. pokial financie nie su problem tak si myslim ze ked uz ju raz budete mat, nebude sa stavat ze by ste ju nevyuzili.
Odpovedať
Profilova fotka
presne tak. ak chatu chcete a máte na to financie, tak nevidím absolútne žiadny dôvod to tak neurobiť. ja osobne som za, nakoľko nie je fakt nič lepšie mať aj také to svoje miesto, kam sa vieš odpratať mimo domu. a ešte lepšie, keď bývate ozaj len na byte.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od deciont:

a preco mas z toho zly pocit? mozno sa len zbytoc…
@deciont obávam sa ďalšej hypo teda zvýšeniu nákladov. Ale zasa je to náš sen len neviem či si to tak neidealizujem vždy keď sme u niekoho z kamarátov na chate tak si hovoríme keby sme aj my mali. Tiež si myslím že ak by už bola naša tak tam budú obdobia kedy chodíme menej niekedy zasa viacej. A taktiež ak nevládzeme finančné však aj to sa môže stať nevyužívame ju môžeme predať.
Odpovedať

@durino tak ja som celkovo taký typ ktorý veľa n…
@veronika125 Presne, ako pises, vela nepremyslat. To je tvoja hlava, co sa snazi nieco vymysliet. Tvoja intuicia vie presne, co mas robit, len musis tie informacie nacitat a to prave cez ten pocit, alebo iny druh odpovede na otazku.
Odpovedať
Ak nie ste tesne pred dôchodkom a ak na to finančne dosiahnete tak prečo nie. Leto má byť horúce a v horských oblastiach na chatách je príjemne. Prinajhoršom ju pri problémoch predáte.
Odpovedať
ja som kupil v 2020 rekreacnu nehnutelnost a povazujem to za jedno najlepsich rozhodnuti v mojom zivote, takze neviem ci dokazem byt objektivny. ja by som do toho isiel....ak po roku, dvoch zistite ze to nie je pre vas/vase deti to prave, tak ak ste nekupili uplnu hlupost niekde na samote bez elektriky a vody tak to v pohode predate. Je ovela horsie si vycitat ze ste to neskusili ako po case z toho vycuvat s nejakou akceptovatelnou "stratou".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

ja som kupil v 2020 rekreacnu nehnutelnost a pova…
@zacik ďakujem za názor. Áno tiež si myslím že prinajhoršom predáme niečo tam za ten čas porobime. Vždy sme chceli rodiny dom ale teraz ako sú deti majú tú kamarátov som rada že bývame v byte kde všetko je blízko tak táto alternatíva sa mi veľmi páči mať kam ísť keď sa mi chce. Jediné sa bojím ďalšej hypo tým že je to na dlho a ďalší finančný záväzok ale áno môžeme vždy predať ak nebudeme zvládať.
Odpovedať

@veronika125 ja tvoju dilemu plne chápem. Bývame v byte a túžila som po záhrade. Viac menej aj dôchodkový plán. Deti nemáme a čas nejako užitočne stravit nie je na škodu. Riešili sme to tiež hypotékou. Nemáš čo stratiť myslím si. Sny si treba plniť a zvlášť ak to vyzerá tak, že vás to bude baviť oboch. Choďte do toho 🙂
Odpovedať
Za mňa určite áno, treba si len položiť otázku, či je pre vás finančne OK splácať naviac 300€ mesačne plus dane, energie a iné poplatky. Dedkovci majú chatu a posledné roky, trávia čas už len tak minimálne 9 mesiacov v roku
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:

Za mňa určite áno, treba si len položiť otázku, č…
@pavol_skalicky ďakujem za názor však to má trápi najviac asi že teraz by sme to platiť zvládli len sa obávam že keďže hypo je na dosť rokov či to budeme zvládať aj potom. Predsa máme aj deti tak možno kvôli tomu a tie stále niečo potrebujú.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od aandrea99:

@veronika125 ja tvoju dilemu plne chápem. Bývame …
@aandrea99 ďakujem za názor. Asi ano treba si plniť sny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od daniellito:

presne tak. ak chatu chcete a máte na to financie…
@daniellito nemá na to financie. Navyšovali by hypotéku o 300€...
Odpovedať
ja osobne by som asi kupovala chalupu tak, že na dôchodok by som sa do nej naťahovala na stálo. A ak je v mieste ,kde chcete kúpiť chatu všetko, čo máte radi ( napr turistika) tak by som išla do toho. Veď ako písali vyššie, vždy sa dá predať. A ak vám tých 300 e navyše nerobí problém, tak prečo nie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@daniellito nemá na to financie. Navyšovali by hy…
@megdesign myslím že to bolo myslené ako financie na splátku a naklady. V texte to píšem že na hypo by sme brali.
Odpovedať
Profilova fotka

@veronika125 ak to chcete a máte na to neváhaj a kupuj ... Niekedy je dobré moc nepremýšľať ... Ceny nehnuteľností z dlhodobého hľadiska stále vzrastaju ... Napíšem ti moju skúsenosť ... Prvý rok po vysokej som sa zamestnal mal som nízky plat už nepamätám ale nebolo to ani 600€ Býval som a rodičmi nemal ženu chceli sme niekde investovať... Keďže mám do V. Tatier 100 km hľadal som byt kúpili sme za 70k väčši apartman ... Hypotéku mi ani nechceli kvôli príjmu dať ale mal som dvoch rucitelov a rodičia samozrejme .... Dnes má ten apartmán hodnotu cez 230 k už na nom není hypo a v podstate využívam ja a brat ... Bohužiaľ rodicia majú zdravotné problémy aj na to treba myslieť , že na dôchodok si nemusíš uzivat nič ... Dnes nevieš kedy príde choroba ... Ale podstata veci je že aj vtedy som sa bál ... Zobrať hypo 70k pri plate nízkom nebola sranda ale keby som to vtedy nespravil dnes by sme nemali nič ... Chatu vieš vždy prenajímať a mať aj nejaky príjem ktorý pokryje aspoň hypo a nájom , keď aj ty nebudeš chcieť tam chodiť alebo to vždy vieš predať ... Takže ja by som do toho išiel ... A užíval si to kým je čas a zdravie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@veronika125 ak to chcete a máte na to neváhaj a …
@dexter89 ďakujem za názor. Určite odvážnym praje. Tak jasne nechcem chatu ktorú budem využívať až na dôchodok ale moja vidina je aj taká. My sme prvú hypo na byt brali už dávno už máme aj niečo splatené tak sa obávam asi ďalšieho záväzku. Ale zasa ťa vidina toho oddychu 😁 a mať kam ísť je asi silnejšia.
Odpovedať
Ak nemate hotové peniaze na kúpu nekupujte,hypoteka je predražená,o chatu sa treba starať,to sú náklady navyše k hypo.Stále ste na rovnakom mieste,koľko nových miest viete navštiviť a koľko víkendov straviť kdekade napr.za 80-100 000€ ktoré by stála chata.
Odpovedať
Pri takom.mesacnom.navyseni by som zvazil rovno ist do domu a predat byt. Obzvlast ak nemate deti. Alebo byt prenajinat. Casom na tej chate budete cadtejise jak na byte.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

Pri takom.mesacnom.navyseni by som zvazil rovno i…
@stefan222 ďakujem ale ja nechcem bývať v dome ja mám deti a práve preto mi veľmi vyhovuje lokalita v ktorej bývame všetko dostupné deti tu majú kamarátov chodia tu blízko do škôlky a školy.Ale tiež mi chýba miesto kam by sme sa mohli zbaliť a ísť.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od informer:

Ak nemate hotové peniaze na kúpu nekupujte,hypote…
@informer ,,a koľko víkendov straviť kdekade napr.za 80-100 000€ ktoré by stála chata.,, Toto je dosť od veci prirovnanie ... Porovnávať náklady na dovolenky s kúpou nehnuteľnosti , ktorá v podstate ostáva v ,,rodine,, ako majetok a vždy by sa mal dať predať minimálne za obstarávaciu cenu ... Jasné za 80 000€ precestujes kľudne celý svet do konca života iná destinácia ale na konci nemáš v rukách nič... Iba minute peniaze ... V tom druhom prípade máš v rukách nehnuteľnosť ktorú vedia tvoji potomkovia predať a napr. len tak precestovať svet ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@informer ,,a koľko víkendov straviť kdekade napr…
@dexter89 sú 2 typy ľudí - chalupoví a dovolenkoví. A jedni nechápu druhých, s tým sa nedá nič robiť :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od heluska008:

@dexter89 sú 2 typy ľudí - chalupoví a dovolenkov…
@heluska008 jasné ja len že sa to nedá zrovnávať v zmysle ,,čo stojí chalupa, miniem na dovolenky,, lebo na jedno sa dá pozerať aj na ako investíciu ... 😉 Napr. Milujem dovolenky , tak kúpim chalupu , budem ju prenajímať a za utŕžené peniaze miniem na dovolenky... Takže mám aj dovolenky aj na konci majetok v podobe chalupy ktorý viem predať a zarobiť ešte na ďalšie dovolenky ... Opačne to nefunguje ... To bola pointa
Odpovedať

@deciont obávam sa ďalšej hypo teda zvýšeniu nákl…
@veronika125 tak ako ti tu pisu - kym ste mladi a mate moznost chodte do toho, nepremyslaj nad zlym, neprivolavaj si to zbytocne, vypustaj do vesmiru len pozitivitu a to ti aj vrati 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?