Odpoveď na príspevok od domingezzz:
Ahojte nevyznam sa v kureni ale dnes som narazil … @domingezzz To je v kotolni akého veľkého bytového domu? Lebo prázdna by určite nemala byť, aspoň 20-40 litrov v nej by byť malo. Ak je prázdna, bude v nej vzduch pod vyšším tlakom, ako je tlak vo vykurovacej sústave (merané pri prázdnej nádrži)...Odpoveď na príspevok od dedo758:
@domingezzz To je v kotolni akého veľkého bytovéh… @dedo758 vykurujem stym RD.mal by som do systému dopustit vodu asi?Odpoveď na príspevok od domingezzz:
@dedo758 vykurujem stym RD.mal by som do systému… @domingezzz ... na kotloch je vidno, aký máte tlak. Ak je Ok, tak ubrať z tlaku v expanzke..Odpoveď na príspevok od domingezzz:
Ahojte nevyznam sa v kureni ale dnes som narazil … @domingezzz A si si istý, že je to expanzná nádoba? LEbo taká veľká v RD neviem načo by bola zapojená do systému kúrenia. Skús to odfotiť a dať sem fotku. Nakoniec to možno bude prázdny bojler na teplú vodu.Odpoveď na príspevok od chrobak7:
@domingezzz A si si istý, že je to expanzná nádob… @chrobak7 Ak by bola v systéme vradená nejaká akumulačka povedzme 2000l (pre kotol na tuhé palivo s vysokým výkonom) tak tých 250l expanznej nádoby možno nieje až tak veľa.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
Ja mám 45l expanzku v 8 izbovom dome 200 štvorcov… @arcticcode Dofúkavať by sa mal myslím inertný plyn, tuším dusík - aby nedochádzalo vo vzduchovom objeme expanzky ku kondenzácii a následne korózii plechu. Ale nik to tak asi nerobí :-)Odpoveď na príspevok od arcticcode:
Ja mám 45l expanzku v 8 izbovom dome 200 štvorcov… @arcticcode 200l expanzka je mensia nez si myslis, mam 100l na darlingu a zabera to tak 80x30x50 cm priestoru cca. A proti tlak sa vzdy doplna "navolno" nie ked je nadrz pod tlakom vody.Odpoveď na príspevok od domingezzz:
Ahojte nevyznam sa v kureni ale dnes som narazil … @domingezzz Podľa mňa máš expanzku takmer prázdnu pretože je voda v systéme studená. Keď ju začneš nahrievať tak sa bude vodný objem v sústave zväčšovať. Aj tlak v systéme stúpať.Odpoveď na príspevok od toky1:
@arcticcode Dofúkavať by sa mal myslím inertný pl… @toky1 Fuka sa vzduch,pretože tam je gumovy vak,ktorý oddeľuje vzduch od vodyOdpoveď na príspevok od dusan72:
@toky1 Fuka sa vzduch,pretože tam je gumovy vak,k… @dusan72 Čím menší tlak v systéme, tým viac objemu expanzky vypĺňa stlačený inertný plyn resp. vzduch. Vykurovacia voda je v gumovom vaku. A medzi medzi vakom a plechovým obalom je dutina vyplnená práve tým natlačeným inertným plynom resp. vzduchom. Čiže je veľká plocha plechu zvnútra expanznej nádoby v kontakte s tým plynom-vzduchom. A tam tá kondenzácia vznikať môže. Niekedy sú to nie gumové vaky ale zalisované membrány v polovici rezu nádoby. Len oddeľujú vzduchovú a vodnú časť expanzky.Odpoveď na príspevok od toky1:
@dusan72 Čím menší tlak v systéme, tým viac objem… @toky1 Uznávam,je to možnéOdpoveď na príspevok od toky1:
@domingezzz Podľa mňa máš expanzku takmer prázdnu… @toky1 toto si myslím aj ja lrn som to poteboval mať overené