Veľkoformátová dlažba aj obklad sú aktuálnym trendom v interiérovom dizajne. Pre dokonalý vzhľad bez rušivých dilatačných škár si však žiadajú špecifickú inštaláciu. Aký spôsob inštalácie by ste zvolili vy?
@tomas_mapei nie som skuseny, co to som si svojpomocne polozil, ale pri velkoformatovej dlazbe, ktora je natreta lepidlom je tazka manipulacia a preto prisavky.
@rkorba Máte 100% pravdu. Momentálne idú do popredia naozaj veľké formáty ( až 3x1 m ). A tam sa používa úplne iné náradie. Ale je to budúcnosť v obkladoch určite
ja by som hrebenom tahal lepidlo len na stene a na obklad natieral len tenku vrstvu. Obidve cast natrete hrebenom su podla mna kontraproduktivne, jednak treba vlacit tazsii obklad a vysledok zavisi od toho ci trafim na seba "kopceky", alebo nie.
@majkoj Vo váhe nie je až taký rozdiel keď aplikujete hrebeňom alebo celoplošne. Ale samozrejme je to ťažké pre jedného človeka. Preto sú na aplikáciu veľkých formátov už aplikačné stoly s prísavkami na uľahčenie manipulácie.
@tomas_mapei Lepidlo (suche) ma objemuvu hmotnost co ja viem 1,5t/m3 ? Cize kazdy milimeter na 1m2 vazi 1,5kg. Rozdiel je tam minimalne 5mm co je 7,5kg/m2 obkladu. Ja to ako podstatny rozdiel vnimam :)
Pri klasickom lepidle áno. Ale Mapei odporúča na inštaláciu veľkoformátových obkladových prvkov ľahčené lepidla pod názvom Ultralite, kde objemová hmotnosť týchto materiálov je oveľa nižšia.
@majkoj Jednak to čo píšeš, ale hlavne, ak už nanáša hrebeňom lepidlo aj na podklad a aj na obklad, tak ja by som určite zvolil dva na seba kolmé smery nanášania. :-)
@jamk1 to by si tam mal vela vzduchovych kapsul. Ked ich das v jednom smere a pri polozeni zlahka zatlacil a posunul o napr 1cm, tak sa pekne previazu.
Preto by sa to malo lepiť kombinovanou metódou ( aj na podklad a aj na rubovú stranu obkladového prvku) aby nám nevznikali žiadne vzduchové kapsule. Hlavne je to dôležité v exteriéry kde by nám mohla kondenzovať voda.
Pri dlažbe odporúčam použiť skrytý systém dilatacie Mapetex a vyhnúť sa tak škaredým plastovým listami. Lepidlá vhodne na tento typ inštalácie Rada C2TE S1 a vyššie + technické vybavenie.