Zdroj kúrenia

Zdravím,riešim zdroj kúrenia Domček (s podkrovím,tehla 300mm+150 eps,podlaha polystyren 150mm,strop 300mm vata)..9x5,5=cca. 70m2 podlahovej plochy.En. trieda A1.Typ kúrenia radiátory.Ohrev vody je bojlerom.Podľa projektu mám pripojiť elektrokotol 9kw-čo sa mi zdá nerentabilné.Rozmýšľam nad Plynom alebo Tč...Plyn v dosahu 20m od hranice pozemku-odrádza ma byrokracia a vysoké vstupné náklady na vybudovanie prípojky + kotol,komín.Alternatíva sa mi pozdáva Tč,niečo z lacnejších značiek.Neviem ako to je s účinnosťou pri kúrení do radiátorov s Tč?Má niekto túto alternatívu Tč+radiátory?Chladná oblasť Kysuce 500mnm.
Odpovedať
Prečo radiátory...?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martinko89:

Zdravím,riešim zdroj kúrenia Domček (s podkrovím,…
@martinko89 TČ s radiátormi je veľmi zlá kombinácia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Prečo radiátory...?
@dedo758 to uz je neskoro riesit :-( @martinko89 TC je alternativa, ale mas vypocitane, aky musi byt teplotny spad? Nech vieme ci napr este ako tak dosiahnutelna teplota vody 45C pri cca COP 2,5 bude postacujuca.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@dedo758 to uz je neskoro riesit :-( @martinko89 …
@rkorba Prečo? Nevieme v akom štádiu je stavba...
Odpovedať
Žiaľ,radiátory,podlahovka by bola ideál ja viem.Podľa papierov tepl. Spád je 55/45.Potreba tepla na vykurovanie na rok 14.7 MWh..a tepelné straty pri -11 C sú 6,4 KW ak som to správne pochopil
Odpovedať
dedo758 -skolaudovaná,zariadená,neobývana zatiaľ
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martinko89:

Žiaľ,radiátory,podlahovka by bola ideál ja viem.P…
@martinko89 tak to si v riti to ekonomicke TC nepotiahne. Mas vysoku spotrebu a elektrikou to bude drahe.
Odpovedať
a co tak nejaky kotol na tuhe palivo - drevo, pelety, ... + akumulacna nadoba aspon 1000 litrova. Co sa tyka toho vypoctu, kolko krat do roka je u Vas -11 stupnov? je to vypocet podla normy, ale v realite to nebude asi az take zle. Mozno ten elektrokotol doplneny o klimatizaciu, ktorou by ste si vedeli aj prikurit. A elektrokotolom by ste kurili iba v case najvacsej zimy. na tych 70m2 by Vam mozno stacila jedna jednotka, ale idealne by bolo asi dve.
Odpovedať
A čo tak skúsiť kúriť klimatizáciou? Ale ak by som bol na tvojom mieste tak si tu plynovú prípojku zriadím. Podľa popisu máš dom celkom dobre zateplený tak náklady na kúrenie nebudú vysoké.
Odpovedať
Z týchto možností mi vychádza asi teda najlepšie ten Plyn..Tá klimatizácia mi príde vhod skôr ako doplnkové kúrenie..Drevo a pelety je s tým proste robota navyše-tomu sa chcem vyhnúť aby som tým nezaťažoval ženu..Teplené čerpadlo mi príde ako najrozumnejšia voľba s výhľadom do budúcnosti,ale asi nie najeefektívnejšia
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

A čo tak skúsiť kúriť klimatizáciou? Ale ak by so…
@juraj_k straty 6.4kW pri 70m2 dome to je dobre zatepleny dom? ja mam 115m2 obytnej plochy (140m2 zastavana) straty 5.02kW pri -12°C.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@juraj_k straty 6.4kW pri 70m2 dome to je dobre z…
@jozik123 neviem ako počítal tie tepelné straty. Keď som písal, že má celkom dobre zateplený dom, vychádzal som pri tom z opisu použitých materiálov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nechápem prečo všetci stále píšu ako nevýhodu pri plynovom kondenzačnom kotly komín. Komín vôbec nieje potrebný. Dáva sa plastová dvojstenná rúra buď cez fasádu alebo nad strechu. Cena je 15€/m . Ale každý čo tu píše pre a proti uvádza pri plyne nutnosť stavať komín. To vám stále hovoria predajcovia tepelných čerpadiel kôli cene ktorú treba prirátať ku kondenzačnému kotlu ktorá je 1500€ + .
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisek1995:

Nechápem prečo všetci stále píšu ako nevýhodu pri…
@frantisek1995 Pri novom kotli v novostavbe by prípadný dymovod z KK cez stenu nemal prejsť kolaudáciou. Iba cez strechu...
Odpovedať
Urcite klimu dat.. Das klimu za max 1800 ecok (Mitsubishi/Daikin) a kuris cely rok za smiesne peniaze. Ak chces lacnejsiu znacku, tak napr. Midea oasis plus za 1300 a kurenie ta uz nikdy v zivote trapit nebude.. 70m2 vykuris ako nic. Ja kurim 110m2 jednou 4.2kw jednotkou. Inak ta spotreba 14.7mwh cisto na vykurovanie mi pride uplne odveci. Cakal by som tak 6 max.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinko89 aj radiatory sa daju prerobit na tep.spad 40/30, len to chce vypocet a nejaku investiciu. Ak uz nic, da sa dorobit stenove kurenie. Tepelne straty su vypocitavane pri teplote -11 az -12c/-15c, tie teploty aj na Kysuciach za rok spocitas na prstoch jednej ruky. Dom je trvalo obyvany, alebo je to len chata/chalupa/dom na kseft ci weekendove ubytovanie? Vypadky elektriky su ako casto? Ak TC, treba hladat model s chladivom R290. Preratal by som tiez variant s plynokotlom, hlavne ak mate vypadky elektriny. Dalsia moznost dozateplovat aspon strechu, tie papierove straty su dost priserne. Ale v realite to nemusi byt vobec zle, da sa urobit jednoducha skuska (hlavne teraz, ak je vonku menej ako -5C).
Odpovedať
Tie straty má také vysoké možno kvôli tomu, že nemá vetranie s rekuperáciou. Čiže projektant rátal možno s polnásobným vetraním objemu vzduchu s potrebou ohriať ho z možno -11° na 20°. Plus tepelné straty prestupom.
Odpovedať
Takto to ma byt navrhovana vonkajsia teplota -15 C,vnútorná 20 C straty 6,4kw..Hlavný zdroj kúrenia je teraz teplovzdušná krbová vložka 8kw,s prehľadom to stačí na víkendové kúrenie.A chcel by som spojazdniť tie radiátory na plnohodnotné kúrenie,len či ísť do Tč alebo plynu.Klíma môže byť dobrá alternatíva,ale nechcem kombinovať 3 druhy kúrenia
Odpovedať
Profilova fotka
@martinko89 to za teba nikto nerozhodne, musis si sadnut a urobit "vypocet" a spocitat oba varianty. fixne naklady 1) variant plyn - kolko ta bude stat pripojka 2) kolko ta bude stat dymovod (rataj urcite 300e aspon) 3) montaz kotla (bud prietokovy, alebo maly 50l zasobnik=staci), alebo nepriamoohrevny zasobnik. Pripadne nechat bojler (aspon ako predohrev z FVE) vs 1) tep.cerpadlo - cena + montaz (zasobnik alebo nechat bojler?) prevadzkove - variabilne naklady plyn: 1) rocna kontrola 2) sadzba za plynomer 3) cena za m3 plynu. rataj s cca 1500m3 plynu - pri kureni krbom realne menej- mozno sa dostanes na 1000m3. vynasob *10 rokov, daj aspon 5% inflaciu variant TC 1) rocna kontrola (nemusi byt, ale zaruka neplati - v pripade lacneho tc z ciny ta to netrapi) 2) mesacna platba za "plynomer" odpada 3) horsie SCOP - 15000kw pri scop 2.0 bude 7500kwh realnej spotreby (vynasob cenou ee) alebo pri scop 3.0 to bude 5000kwh. S "optimistickymi" scenarmi by som velmi neratal pri kureni na vysoku teplotu, realita bude niekde okolo scop 2 az 2.5 zasa vynasob * 10 rokov, pridaj inflacny koeficient. na druhej strane, pri kureni krbom vies znizit spotrebu podobne ako pri KK asi o 1/3. nevyhoda kotolna v obyvacke... zivotnost kk aj tc je rovnaka, cca 15r.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@frantisek1995 Pri novom kotli v novostavbe by pr…
@dedo758 S vyústením KK iba cez stenu problém dnes už asi bude,... ale s prechodm koxiálneho odťahu cez stenu a vyústením až hore na streche, by problém nemal byť, či sa mýlim?
Odpovedať
@petersd Pri rekonštrukcii, kedy pôvodný kotol mal vyústenie dymovodu cez stenu, môže ísť cez stenu aj dymovod od nového kotla. Aj doma som tak robil. Ale ak v dome nikdy predtým plynový kotol s vyústením cez stenu nebol a bude - napr. novostavba, tam musí ísť dymovod na strechu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?