Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
@toky1 1000+ @dzankamizu No neviem, TČ tým ,že od nich chceme aby pracovali v čo najnižšom teplotnom spáde tak potrebujú čo najväčší výmenník. Tak nejak prirodzene sú teda väčšie. Môžeš dať aj nejaký klasický bojler na to TČ ako sa používa ku kotlom ale obávam sa, že sa ti bude stávať, že sa ti teplá voda veľmi rýchlo minie.Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
@toky1 1000+ @dzankamizu Skús pohľadať Dražice OKC 250 NTR/HP. Ten stojí okolo tisícky sa mi vidí.Odpoveď na príspevok od toky1:
@dzankamizu Skús pohľadať Dražice OKC 250 NTR/HP.… @toky1 diky, tento som aj ja pozeral. Vyzera to ako najlepsia volba a neni ani velmi drahy. Mas pravdu s tym vymenikom. Ako este neviem na aku teplotu budem to vodu davat ale tak isto nie 70C aj ked by sa dalo. Teraz mam 130 drazice elektricky bojler takze tych 250 by malo vpohode postacovat.Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
@toky1 diky, tento som aj ja pozeral. Vyzera to a… @dzankamizu Tak raz za čas ohriať na tých 60-70° možno nieje na škodu kvôli legionele i keď ja osobne si myslím, že pokiaľ je pravidelný odber a výmena obsahu tak sa tá legionela neuchytí aj bez prehrievania. Tam je skôr možnosť jej vzniku keď ste dlhšie preč z domu a stojí voda v zásobníku zo 2 týždne.Odpoveď na príspevok od mgx:
@dzankamizu urcite vymenik aspon 3m2, idealne min… @mgx To asi do spomínaných 1000eur neschrastí.Odpoveď na príspevok od mgx:
@toky1 za malo penazi malo muziky. Potom bude zav… @mgx Závisí to od predpokladanej spotreby. Ak sú v dome traja a sú zvyknutí na krátke sprchy tak si myslím, že by to bolo v pohode.Odpoveď na príspevok od mgx:
@toky1 ja nenamietam objem nadrze, ja namietam ne… @mgx OK, ja sa nehádam. Ty si odborník. Kľudne je možné, že výrobcovia dajú na trh zásobníky s výmenníkom 2-2,5m2 a tvrdia že sú vyslovene vhodné k TČ - pritom to nemsí byť tak celkom pravda. Mimochodom ten OKC 250NTR/HR má výmenník 2,4m2 a objem 15,6l. Vaillant arotherm plus je tepelné čerpadlo a jeho vnútrná jednotka je aj vo verzii s vnútorným vežovým prevedením so vstavaným zásobníkom TÚV objemu 185l a výmenníkom neznámej plochy aleo objemu 8,6l. To je tiež nanič? Len sa pýtam keďže vyzerá že s Vaillant TČ máš skúsenosti. Dík.Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
Diky za komenty, klasika @mgx zase dodrbal moje i… @dzankamizu nechapem aky COP riesite, ja mam 300l akumulacku s 2 vnorenymi hadmi a momentalne idem na spodny, pricom v lete ho idem spojit s vrchnym, lebo momentalne nemam 2 zdroje tepla a vyuzijem oba do podlahovky\stien. TC si berie studenu vodu zo spodu nadrze a tlaci ohriatu z vrchu. Tym padom voda obteka vnorene hady a odovzdava energiu. Pri 5kW tepelneho zdroja mam deltu 4-5C co je vyborna hodnota a vsetko funguje ako ma. Model nadrze quadroflex qfs 2 300Odpoveď na príspevok od mibrez:
No ntr/hp tam stoji 250 cca 900 a 300 ntr/hp zas … @toky1 dik, musim sa na to pozret. Prinajhorsom viem dat dole zarubne ale zase neviem ci 300L uz zbytocne vela nebude, zas tolko vody neminame aj ked asi lepsie je to davat tak na 50C. @mibrez a to bolo aj s montazou ci bez ? @rkorba pekna nadrz ale 650mm tam nevocpem. @mgx mal zrejme na mysli plochu vymenika. Cim vacsia plocha tym lepsia ucinnost a rychlost ohriatia ci ? @mgx 1). Ano ale vpodsate henten problem s tym cyklovanim som uz porsiesil. Tam je viac problemov. Nizky prietok nieje koli tomu ze su male radiatory, to je blbost. Tie radiatory pri 16 l/m vobec nepocut. Ked boli hore pozatvarene ventily a islo len par dole to bol hukot :) Je to koli tomu ze tam za a) dali slabu pumpu a za b) na 1" ruru drbli medzi filter DIN20 ventily ako si povedal. To ti zabije prietok rovno. Navyse zle namontovali senzor. Keby na to dosli pozret zo Samsungu tak sa budu chytat za hlavu. Este stale to nedosli opravit. Takze ked toto opravia budem ti vediet povedat ten prietok ale opat mne vacsinou to teraz ide 10l/m takze ani netreba. To koli comu to cyklovalo bolo preto, lebo som to mal v rezime "water outlet" a ten je nejaky cely domrveny. Nahrialo na 35C, vypla pumpa, teraz za 3 minuty sa to ochladilo lebo neslo cerpadlo no a rovno to zaplo, potom tam pustilo rovno 50% vykon a takto stale dokola. Praveze problem bol s nizkou teplotou vody. Este take mrazy neboli aby mi ten prietok 16l/m robil problemy. Akonahle som to prepol aby to reguloval cisto termostat tak uz si drzi nastavenu teplotu vody a vie si znizit vykon az na 2KW alebo 600W prikon co je dost dobre. A ze ako? No, na ukor ucinnosti samozrejme ze znizi otacky ventilatora na minimum. No aj tak sa da no, sice je tam COP pri 12C ako pri 2C no ale aspon to necykluje. Druha moznost je ze budem proste bezat na vysej teplote vody a vypinat to bude termostat. Inak ta rura cez stenu je izolovana, ci ktoru myslis ? 2.) ano mas pravdu, ale to spravia tie prietoky... potom by nemal byt problem pri mrazoch. Ten volumizer by asi stal za skusku. Iste by pomohlo. Aj tie 2 radiatory vymenim asi to ma nezabije lenze VK21 a VK22 maju rovnaky objem ak sa nemylim tak to mi na prietok moc nepomoze a hentie hovada VK33 tam nechcem davat :) to by zas v tych miestostiach dvoch kde je teraz zimsie bolo asi uz moc teplo a skrtit to nechcem. Flow senzor je vnutri, ale dali ho nahovno par centi od 90 stupnoveho kolena... Tu som ale teraz skor riesil ten zasobnik na vodu... cize tie drazice 250L zo 2.4m2 plochou budu OK myslis ?Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
@toky1 dik, musim sa na to pozret. Prinajhorsom v… @dzankamizu Čím väčšia plocha výmenníka, tým sa voda rýchlejšie ohreje. Pozrite si technické listy, výkony výmenníkov tam bývajú popísané.Odpoveď na príspevok od dzankamizu:
@toky1 dik, musim sa na to pozret. Prinajhorsom v… @dzankamizu Radiátory VK21 a VK22 majú síce rovnaký objem vody ale VK22 má o jeden konvektor viac (či ako sa volá ten zvlnený prídavný plech) tým pádom je väčšia odovzdávacia plocha pre odvod tepla - čiže by sa mala pri rovnakej rýchlosti prúdenia viac ochladiť voda v radiátore.Odpoveď na príspevok od mgx:
@dzankamizu ale unistors 1.4m2 je 150l (Slim). p… @mgx no to hej, ale mne boiler zozere tak 2MW rocne, mozn 2.5MW. tak keby som mal scop 4 na nom, tak je to uspora 1.5MW - 1.8MW co je kolko 250 eur ? Unistor pozrem, ked to nema byt nejak brutalne drahsie tak zoberem radsej to. Cize navratnost je tak za 4 roky co neni az take zle a ceny energie pojdu urcite hore. Plus ten moj stary boiler ma 17 rokov....Odpoveď na príspevok od mgx:
@dzankamizu ale unistors 1.4m2 je 150l (Slim). p… @mgx aký zásobník je kvalitenjší na TUV ? Dražice OKC 200 NTR/HP (smalt) alebo Cordivari BOLLY 1 XL WB (nádoba aj tepelné výmenníky sú vyrobené z uhlíkovej ocele, s povrchovou úpravou POLYWARM) smalt vs POLYWARM ?Odpoveď na príspevok od mgx:
@purplesticks doma mam OKC 300 NTR/HP :). Je to t… @mgx A čo nerezové zásobníky? Čo je ten correx?