Zasobnik TUV k tepelnemu cerpadlu

Poradte nejaky dobry zasobnik na TUV, ktory je kvaliny a nestoji majland. Objem cca 200L. Max vyska 180cm aj s pripadnymi vyvodmi. TC vie davat max. 70C vodu. Dakujem.
Odpovedať
1
2
Koľko je majland?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Koľko je majland?
@toky1 1000+
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@toky1 1000+
@dzankamizu No neviem, TČ tým ,že od nich chceme aby pracovali v čo najnižšom teplotnom spáde tak potrebujú čo najväčší výmenník. Tak nejak prirodzene sú teda väčšie. Môžeš dať aj nejaký klasický bojler na to TČ ako sa používa ku kotlom ale obávam sa, že sa ti bude stávať, že sa ti teplá voda veľmi rýchlo minie.
Odpovedať

@toky1 1000+
@dzankamizu Skús pohľadať Dražice OKC 250 NTR/HP. Ten stojí okolo tisícky sa mi vidí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@dzankamizu Skús pohľadať Dražice OKC 250 NTR/HP.…
@toky1 diky, tento som aj ja pozeral. Vyzera to ako najlepsia volba a neni ani velmi drahy. Mas pravdu s tym vymenikom. Ako este neviem na aku teplotu budem to vodu davat ale tak isto nie 70C aj ked by sa dalo. Teraz mam 130 drazice elektricky bojler takze tych 250 by malo vpohode postacovat.
Odpovedať

@toky1 diky, tento som aj ja pozeral. Vyzera to a…
@dzankamizu Tak raz za čas ohriať na tých 60-70° možno nieje na škodu kvôli legionele i keď ja osobne si myslím, že pokiaľ je pravidelný odber a výmena obsahu tak sa tá legionela neuchytí aj bez prehrievania. Tam je skôr možnosť jej vzniku keď ste dlhšie preč z domu a stojí voda v zásobníku zo 2 týždne.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzankamizu urcite vymenik aspon 3m2, idealne minimalne 1" vstup/vystup, servisny otvor. Drazice po kupe otvorit a pozriet, ci vnutri nechyba 1/2 smaltu - to sa im obcas stane=hned reklamovat ani nezapajat. Za mna minimum OKC 300 NTR/HR alebo kombinacia s bufr.nadobou NTR-HR (https://www.dzd.sk/ohrievace-a-zasobn...) Dalsia moznost Vaillant Unistor Plus. kukat len model 3m2a viac. Pripadne na zakazku dat zbuchat nieco s 6m2.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@dzankamizu urcite vymenik aspon 3m2, idealne min…
@mgx To asi do spomínaných 1000eur neschrastí.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 za malo penazi malo muziky. Potom bude zavijat, ze ma studenu vodu a zly SCOP/COP.
Odpovedať

@toky1 za malo penazi malo muziky. Potom bude zav…
@mgx Závisí to od predpokladanej spotreby. Ak sú v dome traja a sú zvyknutí na krátke sprchy tak si myslím, že by to bolo v pohode.
Odpovedať
No ntr/hp tam stoji 250 cca 900 a 300 ntr/hp zas 1000 cca. Ja som mal taku ponuku
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 ja nenamietam objem nadrze, ja namietam nedostatocny povrch vymennika = 2m2 je skratka malo (a hovor si co chces). Ak tam ma trepat 70C vodu aby to fungovalo, bude mat scop pre DHW 1.5 a menej a to si rovno moze nechat bojler, ktory uz ma. Pripadne moze mat TC len na predohrev, aj to je moznost.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@toky1 ja nenamietam objem nadrze, ja namietam ne…
@mgx OK, ja sa nehádam. Ty si odborník. Kľudne je možné, že výrobcovia dajú na trh zásobníky s výmenníkom 2-2,5m2 a tvrdia že sú vyslovene vhodné k TČ - pritom to nemsí byť tak celkom pravda. Mimochodom ten OKC 250NTR/HR má výmenník 2,4m2 a objem 15,6l. Vaillant arotherm plus je tepelné čerpadlo a jeho vnútrná jednotka je aj vo verzii s vnútorným vežovým prevedením so vstavaným zásobníkom TÚV objemu 185l a výmenníkom neznámej plochy aleo objemu 8,6l. To je tiež nanič? Len sa pýtam keďže vyzerá že s Vaillant TČ máš skúsenosti. Dík.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 aha, opravujem spravne malo byt Za mna minimum OKC 300 NTR/HP alebo kombinacia s bufr.nadobou NTR-HR toto som este ale v reale nevidel, je to novinka. ak si pozrem 100 instalacii s COP nad 4, vacsinou je povrch zasobniku 1m2 na 100L vody, ale nie je to pravidlo. Videl som aj zaznamy 1.4m2 na 200l. Veza moze byt kludne riesena inak, napriklad podla obrazku, co totalne zmeni parametre. K vezi su len 2 zaznamy s airothermom, SCOP 3.5 a 3.8. K objemu nadrze= 250 verzia ma 2.4m2 vymennik, 300l 2.9m2, takze horeuvedeny pomer splnaju oba. Co bude problem pri malych nadrziach je to, ze ohriate na 40C a nemas 100% zasobnika, a ohriat 300L nadrz pri plnom vykone cerpadla 8kw trva presne hodinu aj pol. Aj keby si zohrieval len 150L, je to hodina. Na to treba mysliet pri navrhu. Mozno ma velku vanu a tym toto cele pada :) Za mna, aj nadrz treba raz za cas vymenit, takze tiez by som siel cestou niecoho do 1000e.
Odpovedať
Diky za komenty, klasika @mgx zase dodrbal moje iluzie :) Teda vec je taka ze ja mam ten samsung HT co je 14kw pumpa obmedzena softwarovo na 8KW ale ked je teplo dava aj 10KW. Masaker, skor mam problem ze to ma vykonu az moc. Minimalny output co som videl okolo 2KW a to kompresor ide na 600W a vrtula skoro stoji :) Sice COP len daco cez 3 teraz pri 10C ale dobre celku. No a ona teda dava az do 70C. Ja mam teraz boiler 130L a je tam voda ohrievana na 70C cca a staci to v pohode. Cize myslim ze ta 250ka bude stacit. Aj tak v tychto tropoch co je zima 2 tyzdne v roku to pohode aj na 50-60C mozem davat :) Potrebujem to cerpadlo poriadne vytazit lebo v zime, teda ak sa to tak da nazvat sa strasne nudi. Ja som obmedzeny vyskou lebo v pivnici mam strop tak max. 195cm, cize ta vyska musi byt uz aj s pripadnymi blbostami co trcia hore. To scop 4 myslis pre DHW? To by mi stacilo takze 2.5m2 by malo stacit pre 250L ? Podla tokyho "Mimochodom ten OKC 250NTR/HR má výmenník 2,4m2 a objem 15,6l." by toto mohlo byt ok ? Lebo o scop 1.5 fakt nemam zaujem :) Inak ten cas nahrievania to je OK ja mam teraz 3KW ohrew a co myslis ako dlho to nahrieva tyxh 130l ? Tiez vyse hodinu. Ja dam na urcite na gmxa, co povie je svate :) Tak ta 250 bude ok ? dal by som aj 300 ale nevpracem to tam. Inak ten moj bojler ma asi 18 rokov, neni to trochu moc ? Minule som menil spiralu co bola zozrata kamenom a asi 2 kila vodneho kamena som odtial vysypal :) A raz sa mi stalo a to som dodnes nepochopil, ze boiler bol nahriaty, vsetko OK vyzeralo a tiekla mi studena voda. UPDATE: a tak pozeram ze na vysku by mi ta 300 vliezla ale mam len 60ky dvere musell by som zarubne vybrat :)
Odpovedať
Niektoré akumulačné nádoby majú demontovateľný izolačný obal práve kvôli tomu aby ich bolo možné dostať cez užšie dvere. Ešte čekni sklopnú výšku zásobníka. Tá sa uvádza v prípadoch kedy si asi výrobca nieje istý, či sa pri prevrátení nádoby "naležato" neurve vlastnou váhou výmenník vo vnútri.
Odpovedať

Diky za komenty, klasika @mgx zase dodrbal moje i…
@dzankamizu nechapem aky COP riesite, ja mam 300l akumulacku s 2 vnorenymi hadmi a momentalne idem na spodny, pricom v lete ho idem spojit s vrchnym, lebo momentalne nemam 2 zdroje tepla a vyuzijem oba do podlahovky\stien. TC si berie studenu vodu zo spodu nadrze a tlaci ohriatu z vrchu. Tym padom voda obteka vnorene hady a odovzdava energiu. Pri 5kW tepelneho zdroja mam deltu 4-5C co je vyborna hodnota a vsetko funguje ako ma. Model nadrze quadroflex qfs 2 300
Odpovedať
Profilova fotka
@dzankamizu priatelu, nad tym tvojim problemom dumem uz tyzden, ale zatial som na nic uzitocneho neprisiel. Budem sa opakovat, ale v zasade vidim 2 hlavne problemy: 1) prietok kvoli poddimenzovanym radiatorom. Pri vysokych teplotach to cykluje, lebo, teplota spiatocky vylezie skoro na teplotu kotlovej vody (cerpadlo si mysli ze uz teplo netreba), za chvilku sa spiatocka ochladi (tam moze byt pricina napriklad v tom, ze ta rurka co mas tahanu cez stenu je zle alebo vobec izolovana, tym padom sa ochladi aj ked teplota v dome neklesne a cerpadlo sa pusti znovu - cykluje. Skusil by som tu rurku poriadne zaizolovat (preto rurka cez stenu pri monobloku nesmie ist len cez stenu, musi byt v izolacii). Toto sa zvykne prejavovat len ked ho riadis cisto ekvitermicky, ak prejdes na riadenie na vnutornu teplotu tak riadiaca logika je ina. 2) problem s prietokom moze nastat, ked bude vonku -10c a menej - budes nedokureny. Ale to ta asi az tak casto trapit nebude.... Symptom maleho deltaT (2K) potvrdzuje, ze radiatory su poddimenzovane. Chapem, ze sa ti nechce vyhadzovat 1500-2000e za nove bez zaruky, ze to bude fungovat. Myslim,ze ak by sa ti podarilo zvacsit deltuT aspon na 5K, cerpadlo by sa dostalo z cyklovania do trvalej prevadzky. Druha moznost je sa na ekvitermiku vykaslat a vydumat len nejake intervalove riadenie ( a akceptovat fakt ze bude teplota skakat). Mozno by stalo za uvahu spravit kalkulaciu na vymenu radiatorov (aspon nejakych-co ja viem na zaciatku 2ks) hlavne pre tie, kde je najhorsi vykon a prietok a zistit, co to spravi s prietokom. Druha moznost je dosiahnut, aby teplota spiatocky bola stabilnejsia - neviem kde je senzor "spiatocky" pri cerpadle- ak je vonku, premiestnit ho niekde dovnutra kde je teplejsie. ak sa neda, len poriadne zateplit spiatocku aby rychlo nechladla. Dalsia moznost je nejaky volumizer, aspon 100l. Ten by mohol zabezpecit, ze by sustava tak nekmitala. 2vyvodovy, zaradit ho asi na spiatocku, aby ti "ochladzoval spiatocku". Pripadne urobit k nemu aj vyhybku, aby si ho mohol pripadne "obist". Prikladam obrazok... Dalsia vec je firmware cerpadla. Samsung je znamy fw, ktory je na zaciatku velmi hlupy, casom ho vylepsia. Mozno. Ale nespoliehal by som sa na to. @rkorba - on ma nizku TS (<4kw pri 0c), slabe radiatory a cerpadlo, co ma problemy s modulaciou pri nizkych vykonoch, a jeho deltaT klesa az na 2k, a to cerpadlo pri ekvitermike sa riadi teplotou spiatocky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mibrez:

No ntr/hp tam stoji 250 cca 900 a 300 ntr/hp zas …
@toky1 dik, musim sa na to pozret. Prinajhorsom viem dat dole zarubne ale zase neviem ci 300L uz zbytocne vela nebude, zas tolko vody neminame aj ked asi lepsie je to davat tak na 50C. @mibrez a to bolo aj s montazou ci bez ? @rkorba pekna nadrz ale 650mm tam nevocpem. @mgx mal zrejme na mysli plochu vymenika. Cim vacsia plocha tym lepsia ucinnost a rychlost ohriatia ci ? @mgx 1). Ano ale vpodsate henten problem s tym cyklovanim som uz porsiesil. Tam je viac problemov. Nizky prietok nieje koli tomu ze su male radiatory, to je blbost. Tie radiatory pri 16 l/m vobec nepocut. Ked boli hore pozatvarene ventily a islo len par dole to bol hukot :) Je to koli tomu ze tam za a) dali slabu pumpu a za b) na 1" ruru drbli medzi filter DIN20 ventily ako si povedal. To ti zabije prietok rovno. Navyse zle namontovali senzor. Keby na to dosli pozret zo Samsungu tak sa budu chytat za hlavu. Este stale to nedosli opravit. Takze ked toto opravia budem ti vediet povedat ten prietok ale opat mne vacsinou to teraz ide 10l/m takze ani netreba. To koli comu to cyklovalo bolo preto, lebo som to mal v rezime "water outlet" a ten je nejaky cely domrveny. Nahrialo na 35C, vypla pumpa, teraz za 3 minuty sa to ochladilo lebo neslo cerpadlo no a rovno to zaplo, potom tam pustilo rovno 50% vykon a takto stale dokola. Praveze problem bol s nizkou teplotou vody. Este take mrazy neboli aby mi ten prietok 16l/m robil problemy. Akonahle som to prepol aby to reguloval cisto termostat tak uz si drzi nastavenu teplotu vody a vie si znizit vykon az na 2KW alebo 600W prikon co je dost dobre. A ze ako? No, na ukor ucinnosti samozrejme ze znizi otacky ventilatora na minimum. No aj tak sa da no, sice je tam COP pri 12C ako pri 2C no ale aspon to necykluje. Druha moznost je ze budem proste bezat na vysej teplote vody a vypinat to bude termostat. Inak ta rura cez stenu je izolovana, ci ktoru myslis ? 2.) ano mas pravdu, ale to spravia tie prietoky... potom by nemal byt problem pri mrazoch. Ten volumizer by asi stal za skusku. Iste by pomohlo. Aj tie 2 radiatory vymenim asi to ma nezabije lenze VK21 a VK22 maju rovnaky objem ak sa nemylim tak to mi na prietok moc nepomoze a hentie hovada VK33 tam nechcem davat :) to by zas v tych miestostiach dvoch kde je teraz zimsie bolo asi uz moc teplo a skrtit to nechcem. Flow senzor je vnutri, ale dali ho nahovno par centi od 90 stupnoveho kolena... Tu som ale teraz skor riesil ten zasobnik na vodu... cize tie drazice 250L zo 2.4m2 plochou budu OK myslis ?
Odpovedať

@toky1 dik, musim sa na to pozret. Prinajhorsom v…
@dzankamizu Čím väčšia plocha výmenníka, tým sa voda rýchlejšie ohreje. Pozrite si technické listy, výkony výmenníkov tam bývajú popísané.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzankamizu 1) izolacia prikladam 2) Drazice by mali fungovat tiez, videl som so samsungom Vaillant Unistor Slimline 150l s COP 4. A tam je myslim 1.5m2 vymennik. Ale urcite tam bolo stratifikacne cerpadlo kvoli premiesaniu. Tepelny senzor samsungu oproti realu klame o 1-1.5C. Udava nizsiu teplotu. Aspon teda pri 5kw verzii. Aky to ma dopad netusim.
Odpovedať

@toky1 dik, musim sa na to pozret. Prinajhorsom v…
@dzankamizu Radiátory VK21 a VK22 majú síce rovnaký objem vody ale VK22 má o jeden konvektor viac (či ako sa volá ten zvlnený prídavný plech) tým pádom je väčšia odovzdávacia plocha pre odvod tepla - čiže by sa mala pri rovnakej rýchlosti prúdenia viac ochladiť voda v radiátore.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzankamizu ak chces, mozes oddeklovat vonkajsi kryt a pozriet, kde je teplotny senzor. Zial, mam fotku len zo starsieho modelu (ten cerveny kabel, senzor ukazuje o 1.5C menej ako tam realne je).
Odpovedať
@mgx to cidlo tam meria teplotu vykurovace vody a ukazuje o 1.5C ? To podla mna zalezi kus od kusu, ale dobre vediet. OKC 250 NTR/HP tento ma plochu vymeniku 2.4m2 tak to by ako mohlo stacit ked vravis ze ten unistor ma 1.4m2. Tie drazice maju od ost vacsi vymenik. Ten COP4 to bolo len cisto na ohrev vody ? To je dost dobre, na kolko stupnov tu vodu ohrieval nevies ? Ta izlolacia vonku je na tom potrbubi, len tam kde si tie ventily neni samozrejme. Ta fotka co som ti posielal bola este ked to nebolo zaizolovane. @toky1 no to mi je jasne, mohol by som tam pustat nizsiu teplotu vody to je pravda, ale neviem ci by to bolo moc rentabilne. Priemerny SCOP by to o kolko zvysilo ? 0.5 ? Teraz mam tak 3.2 pri 0C. Ja mam problem ten ze to nemozem bezat v cistom water outlet mode lebo to ma velky spodny vykon na moj dom takze ked je teplo to nevie poriadne modulovat vykon a strasne to cykluje asi od +5C. V tomto mode dava totiz min. 4KW output co je vela. Tak som to poriesil tak, ze som to prepol na riadenie termostatom a v tomto mode si to vie zregulovat asi na 2KW. Jasne ze ta ucinnost tam je nizsia no ale aspon je stavilita. Potreboval by som vacsiu zimu paradoxne :) Budem to muset bezat na vysiu teplotu nech je to efektivnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzankamizu ale unistors 1.4m2 je 150l (Slim). parametre unistorov (plus) najdes na stranke. 300l ma 3m2 urcite. Na druhej strane, DHW (TUV) je 10-20% spotreby. Mozno nema zmysel riesit vobec.
Odpovedať

@dzankamizu ale unistors 1.4m2 je 150l (Slim). p…
@mgx no to hej, ale mne boiler zozere tak 2MW rocne, mozn 2.5MW. tak keby som mal scop 4 na nom, tak je to uspora 1.5MW - 1.8MW co je kolko 250 eur ? Unistor pozrem, ked to nema byt nejak brutalne drahsie tak zoberem radsej to. Cize navratnost je tak za 4 roky co neni az take zle a ceny energie pojdu urcite hore. Plus ten moj stary boiler ma 17 rokov....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch

@dzankamizu ale unistors 1.4m2 je 150l (Slim). p…
@mgx aký zásobník je kvalitenjší na TUV ? Dražice OKC 200 NTR/HP (smalt) alebo Cordivari BOLLY 1 XL WB (nádoba aj tepelné výmenníky sú vyrobené z uhlíkovej ocele, s povrchovou úpravou POLYWARM) smalt vs POLYWARM ?
Odpovedať
Profilova fotka
@purplesticks doma mam OKC 300 NTR/HP :). Je to tazke porovnanie, za smalt hovori dlhorocne skusenosti s nim a odolnost. Je krehky a dost citlivy na bodovu koroziu, hlavne ak sa smaltovanie neurobi dobre. Drazice maju poslednych 5 rokov obcas problemy s kvalitou, kazdu nadrz treba otvorit a pozriet este pred tym, ako ju uvedies do prevadzky. Polywarm je nejaky polymer na oceli, vyrobca je relativne kvalitny, ale prakticke skusenosti nemam. Vybral by som si nadrz, ktora ma viac montaznych otvorov a lepsie sa cisti, tiez si pozri ako a kde sa meni anoda, pripadne ci sa da pripojit correx.
Odpovedať

@purplesticks doma mam OKC 300 NTR/HP :). Je to t…
@mgx A čo nerezové zásobníky? Čo je ten correx?
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca nerezovy zasobnik zvykne vydrzat 15-30 rokov. Ale zasa, zavisi od kvality nereze, vyrobcu, sposobu prevadzky. Correx je titanova "bezudrzbova" anodova ochrana. https://www.dzd.sk/prislusenstvo/tita...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?