Nie som odborník, ale laicky by som povedal, že vzduchotechnika ak je použitá aj na kúrenie, tak by nemala fúkať do špajze. V odsávaní vzduchu zase nevidím žiadny význam, jedine tak odvod smradu. Takže mi z toho vychádza, že tam nemusí byť. VZT by mala mať aj prívod aj odvod, aby nebol pretlak/podtlak v miestnosti.
@monster7843 kedze mame pd a teploty v dome su vsade viac menej rovnake, tak asi ano, ono u nas je to asi lepsie nazvat velka potravinova skrina, nie spajza - ako ludia bezne mali 15 stupnov a zimsie na pocit ...
tuto otazku riesime aj my. ideme stavat NED drevostavbu a spajzu mame mimo steny-nemozme tam dat okno. tak sme si vymysleli uzatvaraci privod vzduchu v zakladoch (tak ako ku krbu) napr. PVC 100-125mm a hore dalsi otvor na povalu - aby bol aspon maly prievan. teply vzduch ide hore, studeny cez tu ruru snad rad pride pozriet kompoty :) este cakame co nato povedia odbornici, ale nam sa to zda na mierne schladenie postacujuce. co myslite?
@autoholik@monster7843 Co take potrebujete v tych spajzach chladit? Zavaraniny? Ryzu? Konzervy?
Momentalne mame v byte spajzu v strede bytu a je to uplne bez problemov. V dome budeme mat spajzu urcite odsavanu cez vzduchotechniku. Ved si to zoberte sedliackym rozumom, stavate NED, PD,.... domy, dbate na kazdy detail, vzduchotesnost a neviem co vsetko este a potom si do vnutornehu priestoru (rozumej spajze) oddeleneho papierovymi dvermi od zbytku domu urobite dieru z vonka alebo nechate otvorene okno a udrzujete tam chlad. Aky ma potom vsetko ostatne vyznam? PS: Na chladenie potravin sluzi v 21. storoci chladnicka.
@danculd v 21.storoci je popularne dat za 1-izbovy byt v BA v centre aj 150.000 len aby som bol "in" a aby som mohol "žiť" - tolko k tomu 21.storociu 8-) Stavat budem NED a privod vdzuchu do krbu a do spajze budu jedine dve miesta, kde je samozrejme do istej miery tepelny most. Dvere do spajze nedam papierove z WC na zakladnej skole ludovej, ale nieco vramci ponuky tesnejsie.
V spajzi napr. chcem mat zemiaky,cibulu,zavaraniny a ine veci, ktore v kuchyni v izbovej teplote nie su vhodne a nemaju priestor. A sorry, zivit americku alebo druhu chladnicku kvoli tomu nemienim a ani na to nemam.
Nemudem mat ani rekuperaciu a mam rad otvorene okna :-)
mala som špajzu v strede bytu a teraz v dome mám špajzu s oknom Takže viem porovnať a je to úplne o niečom inom. Špajza je miesto na skladovanie potravín / teda vačšinou/ a teda aj teplota tam má byt iná ako v ostatných priestoroch domu.
@mateson O com inom to je? Teda okrem toho, ze je tam prirodzene svetlo? V rodickovskom dome sme mali tiez spajzu na sever z oknom, v byte mame spajzu v strede bytu, v dome budeme mat zase spajzu s oknom na sever a ja stale nevidim medzi nimi ziadny zasadny rozdiel co sa tyka skladovania potravin.
@autoholik Zavaraniny ani cibula nepotrebuju na skladovanie nizsiu teplotu a pri zemiakoch je nepodstatne ci je tam o 2-3 stupne menej. Vrece zemiakov vam tam nevydrzi tak ci tak pretoze tam je bude sucho co je pre skladovanie zemiakov zle. Ja som nemyslel, ze mas zivit dalsiu chladnicku. Len som to myslel tak, ze potraviny, ktore potrebuju chladenie tam aj tak neuskladnis (neuchladis) a musis ich dat do chladnicky a ostatnym, ktore chladenie nepotrebuju je jedno ci tam bude o par stupnov viac alebo menej. No a schvalne by ma zaujimali tie "lepsie" interierove dvere. Daj nejaky link. Ja som take nenasiel, kde by sa dbalo na nejake tepelne vlastnosti.
Veľa ľudí má v špajzi mrazak ktorý vytvára teplo v priestore, teplota by sa tým mohla zvyšovať a teda odtahom vzduchotechniky by sa čiastočne regulovala. Popod dvere by sa predsa nasaval chladnejsi vzduch ktorý sa drží pri podlahe. Ak teda nie je podlahobe kúrenie. :-)
My tiež máme odsávanie.
Musím len súhlasiť s @danculd . Čo má byť v chlade je v chladničke a zvyšok, ako tu bolo spomenuté ten chlad vôbec nepotrebuje, a 1 až 2 stupne menej ničomu nepomôže.
Niekto tu spomínal, že nemá na druhú chladničku, k tomu snáď len toľko, že si treba spočítať aj straty ktoré prinesie jedna prechladená miestnosť svojimi stenami (napr. 1 vonkajšia, 3 vnútorné) a dverami, ktoré ju oddeľujú od vykúreného interiéru. Voľakedy to tak bolo aj u nás, ale ešte stále vidieť takéto domy a ich obyvateľov, čo sú presvedčený o tom, že v špajzi má byť 15°. Ale oni platia 2000e ročne za plyn...
@autoholik
Nám to tak funguje už možno 18 rokov :) sice máme špajzu pri obvodovej stene, sle princíp rovnaký spodnou rúrkou prichádza studený a vrchnou odchádza teplý... v špajzi je tak aj v lete príjemný chládok, čiže účel to plní...